Ponta: E dificil de înţeles cum CC îşi poate schimba atât de radical poziţia

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri seară, la Strasbourg, că ia act de decizia Curţii Constituţionale privind angajarea răspunderii Guvernului deşi apreciază ca dificil de înţeles cum aceasta îşi poate schimba atât de radical poziţia.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Ponta: E dificil de înţeles cum CC îşi poate schimba atât de radical poziţia

Ponta: E dificil de înţeles cum CC îşi poate schimba atât de radical poziţia (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ponta apreciază că este "extrem de dificil de înţeles" cum într-o singură săptămână "lucrurile se schimbă atât de radical în concepţia Curţii Constituţionale".

El a precizat că dacă Guvernul va continua să-şi angajeze răspunderea pe Legea educaţiei, opoziţia îşi va menţine intenţia de a depune moţiunea de cenzură.

Întrebat dacă şansele acestei moţiunii ar fi, în prezent, mai mari el a răspuns: "Nu este vorba de şanse mai mari sau de şanse mai mici, ci de obligaţia noastră şi de faptul că dorim să sancţionăm Guvernul pentru această procedură care nu este doar neconstituţională şi greşită, ci şi stupidă".

Întrebat dacă în cazul în care preşedintele Traian Băsescu va promulga Legea pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea PSD ia în calcul iniţierea demersului de suspendare a acestuia Ponta a răspuns: "Am ajuns acolo? De ce să creăm un subiect înainte să existe acest subiect?".

El a mai afirmat că decizia de miercuri a Curţii Constituţionale este "în mod evident cu sensul de a acoperi Guvernul" în asumarea răspunderii pe Legea educaţiei.

Ponta a precizat că legea pe care Guvernul intenţionează să-şi angajeze răspunderea "este foarte proastă" şi are un singur scop, "de a păstra UDMR în coaliţia de guvernare şi de a politiza ce mai era de politizat în sistemul de educaţie".

"Raţiunea va impune fie respectarea Legii educaţiei care va fi adoptată de Senat, fie abrogarea Legii asumate de Guvern după căderea Guvernului Boc şi adoptarea unei noi legi, care să dureze mai mulţi ani", a spus Ponta.

Social-democratul a mai precizat că PSD va abroga Legea educaţiei dacă aceasta va fi adoptată în forma Guvernului atunci când va veni la guvernare "în 2011 sau cel mai târziu în 2012".

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat, miercuri, că după decizia Curţii Constituţionale privind continuarea asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei, Birourile Permanente trebuie să se întrunească pentru a stabili data dezbaterii moţiunii de cenzură.

Guvernul va continua procedura angajării răspunderii pentru legea educaţiei, Parlamentul fiind obligat să stabilească data moţiunii de cenzură, iar pentru Mircea Geoană se va solicita oficial înlocuirea de la conducerea Senatului dacă mai boicotează procedura, a declarat premierul Emil Boc.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că orice formulă de a merge mai departe pe asumarea răspunderii face ca legea adoptată astfel să fie neconstituţională, iar Birourile permanente reunite trebuie să ia act de deciziile CC şi să stingă conflictele juridice constatate.

Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, că există un conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Parlament, ca urmare a refuzului parlamentarilor de a dezbate moţiunea de cenzură înaintată după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici