Ponta: Faptul că nu se mai taie 15% din pensii nu justifică majorarea TVA

Liderul PSD Victor Ponta a declarat sâmbătă pentru MEDIAFAX că majorarea TVA de către Guvern nu este justificată de faptul că, potrivit deciziei CCR, nu se mai taie 15% din pensii, el apreciind că o creştere a taxelor demonstrează că Guvernul nu are nicio strategie şi acţionează la întâmplare.

13 afișări
Imaginea articolului Ponta: Faptul că nu se mai taie 15% din pensii nu justifică majorarea TVA

Ponta: Faptul că nu se mai taie 15% din pensii nu justifică majorarea TVA (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Este foarte clar, din punctul nostru de vedere, că, de fapt, Guvernul nu are nicio strategie şi acţionează absolut la întâmplare. În niciun caz cei 15% care nu se mai taie la pensii nu reprezintă o sumă atât de mare care să justifice creşterea TVA. Era clar că toate tăierile, oricum, nu ajungeau ca să nu se mărescă taxele", a opinat Ponta.

El a declarat că majorarea taxelor demonstrează, totodată, că preşedintele Traian Băsescu a minţit de două ori - când a promis că nu vor creşte taxele şi când a promis că doreşte salvarea economiei private.

"Deci domnul Băsescu ne-a minţit, din nou, de două ori: în primul rând că nu se vor mări taxele şi, iată, le-au mări deja, şi, în al doilea rând, că vrea să salveze economia privată - «omul gras şi omul slab». De data asta, domnul Băsescu omoară pe toată lumea ca să salveze PDL", a opinat Ponta.

Guvernul a decis creşterea TVA de la 19% la 24%, fără a majora şi cota unică de impozitare, urmând totodată să ceară Parlamentului să urgenteze procedura de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor speciale.

Premierul Emil Boc a precizat, la finalul şedinţei de guvern, că majorarea TVA va fi aplicată de la 1 iulie.

"Nu aveam o soluţie mai bună din perspectiva deciziei Curţii Constituţionale. Ne vom corela politicile fiscal-monetare cu cele ale Băncii Naţionale pentru a ţine sub control inflaţia şi cursul euro-leu", a spus Boc.

El a arătat că majorarea TVA este singura decizie Guvernului, fără eventuale creşteri ale cotelor CAS şi impozitarea suplimentară a pensiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici