- Home
- Politic
- ORADEA, (22.05.2014, 21:43)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: Impozitarea construcţiilor industriale permite reducerea contribuţiilor de asigurări sociale
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Oradea, că "taxa pe stâlp" pentru persoanele juridice care deţin construcţii speciale este menită să adune bani la buget, sugerând că afirmaţia primarului muncipiului, Ilie Bolojan, conform căreia taxa descurajează investitorii, "este pur electorală".
Urmărește
635 afișări
Ponta: Impozitarea construcţiilor industriale permite reducerea contribuţiilor de asigurări sociale
"Asta (taxa pe construcţiile speciale - n.r.) ne permite două lucruri. În primul rând, să reducem contribuţiile de asigurări sociale, şi cred că pentru orice angajator, şi pentru cei de aici (compania Celestica din Oradea - n.r.), care au 2.000 de angajaţi şi care vor să creeze locuri de muncă, este o veste foarte bună, ca şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Apoi, acolo unde impactul este semnificativ, să adaptăm în Parlament prevederi ale acestei scutiri de taxă", a declarat Victor Ponta, joi, după ce a vizitat compania Celestica din Oradea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
În acest context, premierul l-a atacat pe primarul liberal al municipiului Oradea, Ilie Bolojan, sugerând că acuzele acestuia, conform cărora "taxa pe stâlp" descurajează investitorii, sunt pur electorale, dat fiind că impozitul pe construcţii industriale există de opt luni, de pe vremea când ministru al Finanţelor era liberalul Daniel Chiţoiu, însă edilul s-a plâns doar acum, "cu două zile înainte de alegeri".
"Cei care dezvoltă afaceri în parcurile industriale sunt scutiţi de la plata taxelor locale, o decizie a autorităţilor locale. Dacă primăria (Primăria Oradea - n.r.) nu mai vrea să acorde aceste scutiri, ştiu că noi tocmai am dat la primărie 40 de hectare pentru un parc industrial, le luăm şi le dăm Consiliului Judeţean, şi Consiliul va dezvolta în continuare afaceri", a declarat Ponta, referindu-se la terenurile pentru un al doilea parc industrial, aflat în pregătiri la Oradea.
Tot joi, cu câteva ore înaintea vizitei premierului Victor Ponta la Oradea, Consiliul Local, reunit în şedinţă extraordinară, a hotărât aplicarea, începând cu 1 iulie, a unei cote diferenţiate de 0,5% pe an din valoarea clădirilor deţinute de companiile din Parcul Industrial, la jumătate faţă de procentul de 1% datorat pentru construcţiile din afara acestui parc.
"Nu facem decât să reacţionăm la o situaţie legislativă. Pe actualele normative, de la 1 iulie, România nu mai are posibilitatea de a scuti companiile din parc de impozitul pe clădiri. Dacă ne-am angajat faţă de aceste companii la acordarea de facilităţi, eu spun să ne respectăm angajamentul şi să le acordăm o cotă de impozitare diferenţiată", a motivat primarul Ilie Bolojan, iniţiatorul Hotărârii de Consiliu.
El a mai spus că nivelul de 0,5% propus este competitiv în raport cu impozitele pe construcţii din celelalte oraşe şi că banii încasaţi vor fi folosiţi pentru a asigura cofinanţarea proiectelor europene de introducere a utilităţilor în incinta Parcului Industrial.
Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, în cazul în care schema de ajutor de stat va fi prelungită printr-un ordin al ministrului Liviu Dragnea şi după data de 1 iulie, Consiliul Local va fi chemat să hotărească eliminarea acestui impozit de 0,5% pentru clădirile din parcul industrial.
De asemenea, prin adoptarea impozitului diferenţiat, Consiliul Local vrea să pună la dispoziţia companiilor din Parcul Industrial un instrument util în cazul în care vor decide să conteste "taxa pe stâlp" introdusă de Guvern. Întrucât dubla impozitare a clădirilor, atât cu 1,5% de către bugetul central - prin taxa de stâlp - cât şi cu 0,5% de către bugetul local, contravine principiilor fiscale, agenţii economici ar trebui să poată opta între cele două impozite, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.
"Dacă o companie optează pentru ieşirea din parc, datorează un impozit pe clădire de 1%. Dacă rămâne în parc, nu este foarte clar dacă nu trebuie să le plătească pe ambele, adică şi 0,5%, şi taxa de 1,5% de construcţii speciale", a spus primarul Bolojan.
Luni, cu o zi înainte ca Guvernul să discute aprobarea normelor de aplicare a OG 102/2013, prin care s-a instituit aşa-numita "taxă pe stâlp", primarul din Oradea, Ilie Bolojan, îşi exprima nemulţumirea că ea "loveşte în Parcul Industrial al oraşului, deoarece anulează facilităţile acordate de municipalitate companiilor şi le discriminează printr-un impozit nou mai mare".
"O companie din Parcul Industrial a anunţat, de altfel, că a decis deja anularea unei investiţii de 15 milioane euro programată la Oradea, şi o va face în Polonia. Cu toţii am spus că se va datora impozit pe construcţii pe aşa-numita grupă de construcţii speciale. De altfel, în trecut, pe aceste construcţii se plătea impozit la bugetul local. Normele noi (de aplicare a ordonanţei - n.r.) detaliază însă modul de stabilire a bazei impozabile pentru impozitul pe construcţii de 1,5 la sută. În continuare, valoarea impozabilă se determină prin scăderea din grupa mare a unor categorii de construcţii, numai că se precizează explicit că din valoarea construcţiilor existente în patrimoniu la 31 decembrie a anului trecut nu se scade valoarea clădirilor prevăzute la articolul 250 din Codul Fiscal, care se referă la scutiri, adică la acele categorii de clădiri pentru care nu se datorează impozit, prin efectul legii, la punctul 9 din articol fiind menţionate clădirile din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice", explica luni primarul Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă.
În aceste condiţii, primarul Bolojan afirma că "taxa pe stâlp" are cel puţin două "efecte perverse".
"Sunt două probleme majore, că aceasta este o încălcare a unor angajamente ale statului asumate prin Codul Fiscal şi prin schemele de ajutor de stat ce garantează scutirea de impozitul pe construcţiile din parcurile industriale, dar şi un lucru incorect faţă de bugetele locale. Dacă aceste norme de aplicare a OG 102/2013 nu vor fi modificate de Guvern, companiile din Parcul Industrial Oradea, care deja au finalizat clădiri de 43 milioane euro, în loc să ne achite nouă impozitul de 1%, de care le-am scutit, adică 430.000 euro pe an, vor achita bugetului de stat 1,5%, adică 643.000 euro pe an. Nu putem fi invidioşi pe stat că ia mai mulţi bani, dar orice primar este normal să prefere să aibă bani în bugetul local decât să meargă la Guvern, indiferent de culoarea acestuia, şi Guvernul să-i împartă te miri cum şi pe unde", spunea Bolojan.
Edilul preciza că a discutat situaţia cu reprezentanţii tuturor companiilor din Parcul Industrial. "Dânşii sunt solidari cu ce întreprinde primăria pentru menţinerea facilităţilor şi modificarea normelor, am făcut demersuri la Ministerul Finanţelor şi la Secretariatul General al Guvernului pentru a informa cu privire la «efectele perverse» ale OG", afirma Bolojan.
La sfârşitul lunii aprilie, premierul Ponta declara că Guvernul va obţine din impozitarea construcţiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste ţinta stabilită în mod precaut de Fondul Monetar Internaţional, care reprezintă unul dintre principalele argumente pentru a reduce contribuţiile de asigurări sociale.
Şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, preciza că numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obţine mai mult de 1 miliard lei, faţă de prognoza iniţială de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilită, potrivit premierului, la solicitarea FMI.
La rândul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arăta că numai din ceea ce se află în bilanţul companiilor şi nu era impozitat rezultă venituri de 1,8 miliarde lei.
Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an, iar normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate marţi, prima plată urmând să fie efectuată până luni, 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe