- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.02.2015, 18:51)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: În 2013 am avut cel mai mic Fond de rezervă, mai mic decât în Guvernele Boc şi Tăriceanu
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul său a avut cel mai mic Fond de rezervă faţă de guvernele anterioare, cel condus de Emil Boc şi guvernul Tăriceanu, iar faptul că PNL vrea să ancheteze perioada 2013, când liberalii erau la guvernare, este ”ca în Caragiale”.
Urmărește
177 afișări
Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
”Raportul Curţii de Conturi arată că în 2013 a fost cel mai mic Fond de rezervă al Guvernului faţă de 2012, 2011, 2010, 2009. Este ca şi cu Ordonanţele de urgenţă, în sensul în care am redus în fiecare an faţă de practica guvernului Boc, în special, şi Guvernul Tăriceanu şi asta este un lucru bun, ca şi cu Ordonanţele ca şi cu Fondul de rezervă, toate au mers în jos faţă de practica guvernelor anterioare”, a afirmat Ponta, întrebat de raportul Curţii de Conturi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
El a adăugat că şi în acest an fondul de rezervă va fi ”şi mai jos”, ceea ce este ”un exemplu de bune practici pentru următorul Guvern”.
”Şi anul acesta va fi şi mai jos (fondul de rezervă –n.r.) în aşa fel încât va fi un exemplu de bune practici, la care următorul Guvern va merge şi mai jos, în sensul în care nu va mai avea nicio Ordonanţă de urgenţă şi niciun leu în fondul de rezervă. Eu, de fiecare dată, am avut mai puţine decât Guvernele anterioare”, a susţinut Ponta.
El a mai arătat că PNL vrea să ancheteze perioada din 2013 în care au fost în Guvern, ceea ce este ”ca în Caragiale”.
”În 2013, alături de toţi colegii de la PNL care erau în Guvern şi care acum vor să ancheteze 2013, este ca în Caragiale. În Guvern, în general pentru ministerele conduse de dânşii, am alocat bani pentru ceea ce prevede legea”, a mai spus Ponta.
Guvernul a continuat, în 2013, practica anilor precedenţi de a aloca sume importante din Fondul de rezervă bugetară fără criterii clare şi transparente, acest fond reprezentând, de fapt, o modalitate de a suplimenta fără control parlamentar bugetele unor instituţii, a anunţat, joi, Curtea de Conturi.
Legea finanţelor publice locale stabileşte că banii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pot fi acordaţi unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, doar pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.
Guvernul a aprobat, însă, în ultimii ani, numeroase derogări de la această lege pentru a aloca bani din această sursă în special primarilor, banii fiind repartizaţi prin ordin al ministrului Administraţiei Publice, post ocupat în prezent de vicepremierul Liviu Dragnea, şi fără ca lista primăriilor beneficiare să mai fie prezentată public, în Monitorul Oficial, ca în anii precedenţi.
În 2013, an verificat acum de Curtea de Conturi, unul dintre argumentele prin care era justificat un transfer de fonduri către primării, înlocuit ulterior cu alte argumente, făcea referire la apropierea unui "ger arctic".
Raportul Curţii de Conturi pe 2013 aminteşte că banii din Fondul de rezervă nu trebuie rambursaţi de către beneficiari, inclusiv primari, dar relevă că, în practică, nici nu a existat un control al Ministerului Finanţelor prin care să fie verificat dacă obiectivul final prevăzut în actul de alocare a banilor a şi fost îndeplinit, ministerul nefectuând nici măcar o evaluare a notelor de fundamentare întocmite de către ordonatorii de credite care primeau banii.
În 2013, au fost emise 38 hotărâri de guvern pentru alocarea de bani din Fondul de rezervă bugetară către diverşi ordonatori de credite şi bugetele locale, banii astfel alocaţi ajungând la aproape un miliard de lei, respectiv 940,39 milioane lei.
PNL a solicitat, miercuri, Biroului Permanet al Camerei Deputaţilor înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care s-a utilizat Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului în anii 2013-2014, a anunţat secretarul Camerei, Niculae Mircovici.
Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban a declarat că Grupul liberal din Camera Deputaţilor a depus la Biroul Permanent solicitarea de construire a unei comisii de anchetă privind verificarea modului în care au fost folosiţi banii publici din fondul de rezervă al Guvernului în 2013 şi 2014 şi de asemenea de anchetare a modului în care au fost folosiţi banii publici din bugetul Ministerului Dezvoltării, alocaţi în baza ordonanţei 28, de către ministrul Liviu Dragnea.
”Am considerat necesară constituirea acestei comisii de anchetă deoarece în anul 2013, dar mai ales în anul 2014, Victor Ponta şi cu Liviu Dragnea au transformat banul public din Fondul de rezervă al Guvernului şi din bugetul Ministerului Dezvoltării în bani de campanie confundând bugetul de stat cu puşculiţa de campanie a PSD”, a spus Orban.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe