- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.02.2013, 21:57)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: În caz de eşec, reiau efortul pe Schengen pentru octombrie. Nu adun eşec după eşec ca Băsescu
Premierul Ponta a afirmat că, în cazul unei decizii negative privind aderarea României la Schengen în martie, va relua eforturile de integrare pentru octombrie, arătând că, spre deosebire de preşedintele Băsescu, el are destui ani în faţă pentru rezultate, nu pentru a contabiliza doar eşec după eşec.
Urmărește
569 afișări
Ponta: În caz de eşec, reiau efortul pe Schengen pentru octombrie; nu adun eşec după eşec ca Băsescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Ştie foarte bine (preşedintele Traian Băsescu-n.r.) că decizia care se va lua, sau va fi amânată, în martie are legătură în principal cu considerente de politică internă dintr-un stat sau altul şi nu din România, dar important este că eu sunt decis până în ziua Consiliului JAI ca toţi reprezentanţii Guvernului să continuăm aceste eforturi diplomatice. Dacă în martie se va amâna din nou, aşa cum s-a amânat şi în 2011, vom face aceleaşi eforturi în octombrie. Eu, spre deosebire de domnul preşedinte Băsescu, am în faţă destui ani în care să lupt şi să şi obţin rezultate pentru România, nu doar să contabilizez eşec după eşec, cum a reuşit domnia sa", a spus Ponta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
-
Klaus Iohannis: Următoarele alegeri vor avea mai multă transparenţă, lecţiile au fost învăţate
-
Iohannis: România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că nu crede că situaţia politică din Bulgaria va ridica probleme la Consiliul JAI din martie privind decizia de aderare a României şi ţării vecine la Schengen, fiindcă este vorba de o demisie, iar acestea sunt frecvente în spaţiul european.
"Păi, acolo a fost o demisie. Demisiile sunt frecvente în spaţiul european, ca decizii politice, ca decizii utile, de dezamorsare, şi nu cred că situaţia din Bulgaria este cea care poate să ridice probleme la Consiliul JAI. Situaţiile care pot ridica probleme sunt cele în care nu respectăm normele statului de drept", a afirmat Băsescu, întrebat despre afirmaţia premierului Victor Ponta potrivit căreia situaţia din ţara vecină ar putea afecta luarea unei decizii favorabile privind Schengen la Consiliul JAI din 7 martie.
Preşedintele Băsescu a făcut publică, marţi seară, scrisoarea transmisă săptămâna trecută premierului Ponta şi preşedinţilor Camerelor Parlamentului, în document el solicitând ca Guvernul şi majoritatea parlamentară să ia până în 3 martie şi să comunice guvernelor ţărilor UE unele măsuri care să corespundă recomandărilor făcute în raportul MCV din 30 ianuarie.
Băsescu a cerut rezolvarea problemei desemnării candidaţilor pentru funcţiile de procuror general şi procuror-şef DNA, îndepărtarea din Guvern a ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, care are dosar penal în instanţă, reluarea şi finalizarea în Parlament a discuţiilor pe Statutul parlamentarilor, aplicarea noilor coduri juridice în termenele stabilite, fără amânări.
"Am convingerea că acţiunile hotărâte ale Guvernului şi majorităţii parlamentare pe aceste direcţii, cu înregistrarea de rezultate concrete, verificabile, pot constitui argumentele convingătoare de care România are nevoie în vederea obţinerii unei soluţii favorabile în Consiliul JAI din 7-8 martie 2013. În lipsa unor acţiuni hotărâte legat de cele mai de sus prezentate, membrii Guvernului care vor participa la Consiliul JAI nu vor avea argumentele necesare susţinerii intereselor României, iar eşecul este previzibil", afirmă Băsescu în scrisoarea transmisă pe 23 februarie.
Pe de altă parte, Băsescu a afirmat, în conferinţa de presă de marţi seară, că sunt state membre care în acest moment cer amânarea discuţiei privind aderarea până după următorul raport MCV al Comisiei Europene, programat în decembrie 2013.
"Ştiu şi eu, cum ştiţi şi dumneavoastră cum ştie şi domnul Victor Ponta, cum ştie şi domnul Crin Antonescu, despre faptul că unele state, care în momentul de faţă spun «să vedem raportul din luna decembrie». E, asta înseamnă, automat, împingerea momentului de discutare a accesului în Schengen în 2014", a spus Băsescu.
El a arătat că neîndeplinirea angajamentelor menţionate îl pun şi pe el într-o situaţie dificilă faţă de ceilalţi lideri UE din Consiliul European, pe care i-a convins de două ori, în martie şi decembrie 2012, să ceară Consiliului JAI o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
Premierul Victor Ponta a avertizat, miercuri, că instabilitatea politică din Bulgaria va influenţa decizia din luna martie privind aderarea la Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Întrebat, la UBB Cluj, cum comentează situaţia din Bulgaria şi demisia Guvernului, premierul a răspuns că, dacă în Bulgaria este instabilitate politică, probabil că aceasta va afecta şi România.
"În mod sigur, pentru România ceea ce este important este că decizia din martie referitoare la intrarea în Spaţiul Schengen care priveşte România şi Bulgaria va fi în mod serios influenţată de situaţia de instabilitate politică din Bulgaria. Nu cred că, mă rog, până acum nu am încercat, dar nu cred că putem decupla România de Bulgaria şi atunci decizia din martie, ţinând cont de ce se întâmplă în Bulgaria, în mod sigur va fi influenţată. Nimeni nu poate vorbi atât de repede de o evaluare, dar suntem legaţi, România de Bulgaria, şi dacă în Bulgaria este instabilitate politică, probabil că asta ne afectează şi pe noi ", a spus Ponta.
El s-a declarat convins că ceea ce a fost în ianuarie 2012 în România se va reedita în Bulgaria, "într-un fel sau altul, un tip de nemulţumire acumulată faţă de un Guvern care e la putere în ultimii ani".
Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat, miercuri, în Parlament demisia Guvernului său, după zece zile de manifestaţii organizate în ţară împotriva scumpirii electricităţii.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Antonescu: Băsescu foloseşte calomniile şi acuzaţiile. Noi încercăm să facem ceva legat de Schengen
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe