Ponta: În cazul unui dialog cu puterea, prima solicitare - Educaţia să scape de flagelul politizării

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că, în cazul unui dialog cu cei de la putere, prima solicitare a social-democraţilor va fi ca Educaţia să scape de "flagelul politizării".

11 afișări

"În cazul unui dialog cu cei de la putere, prima solicitare va fi ca Educaţia să scape de acest flagel al politizării. Toţi inspectorii generali din judeţe, cei care ar trebui să răspundă pentru ceea ce s-a întâmplat la bacalaureat, toţi sunt membri PDL şi propuşi de PDL. Directorii de şcoli, la fel", a subliniat liderul PSD.

El a afirmat că reprezentantanţii PSD îşi doresc un dialog.

"Ne dorim un dialog, care va începe cu «depedelizarea» sistemului de educaţie, numirea în funcţii şi în fruntea ministerului şi a structurilor deconcentrate a unor persoane care au în spate o experienţă, o carieră şi o autoritate profesională pentru a discuta despre un sistem atât de important", a spus Ponta.

Întrebat dacă ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a transmis PSD, în mod oficial, o invitaţie pentru dialog, preşedintele PSD a răspuns negativ. "Nu. Sper că domnia sa va ieşi din birou cândva, astăzi, mâine, poimâne, când îşi face curaj. Exprimarea domniei sale a fost una greşită şi, de altfel, am văzut că în ultimul timp se exprimă din ce în ce mai greşit şi din punctul de vedere al limbii şi al gramaticii", a susţinut Victor Ponta.

El a criticat formularea ministrului referitoare la consultările cu liderii partidelor din opoziţie. "A zis îi chem la consultări. Parcă preşedintele cheamă la consultări partidele politice. Ministrul ar trebui să se consulte cu sindicatele, cu cadrele didactice, chiar şi cu opoziţia", a arătat liderul social-democrat.

Victor Ponta a spus, pe de altă parte, că social-democraţii sunt pregătiţi să participe în orice moment la un astfel de dialog.

"Da, suntem pregătiţi în orice moment să participăm la dialog cu cei de la putere, pentru a vedea ce este de făcut în sistemul de educaţie. Nu cred că domnul Funeriu are pregătirea şi anvergura necesară pentru a purta o discuţie serioasă cu oameni ca Marga (n.r Andrei Marga), ca Athanasiu (n.r. Alexandru Athanasiu), ca Adronescu (n.r. Ecaterina Andronescu), ca mulţi alţii", a opinat social-democratul.

Acesta a mai susţinut că ar fi în interesul Guvernului şi al PDL să îl demită pe ministrul Daniel Funeriu şi să numească un om "cât de cât la nivelul problemelor cu care se confruntă educaţia". "Cu un om atât de mic, în sensul pregătirii, să rezolve probleme atât de mari este foarte dificil, dacă nu cumva imposibil", a fost de părere preşedintele PSD. El a mai spus că Funeriu ar trebui să îşi dea demisia, iar în locul său ar trebui să fie numită o persoană "cu anvergura, cu pregătirea, cu respectul pe care trebuie să-l inspire unui sistem atât de dificil".

"Toţi specialiştii noştri sunt dispuşi să vină cu ideile necesare, cu propriile opinii. Educaţia nu este doar a lui Traian Băsescu sau a lui Boc sau a lui Funeriu, este un sistem naţional, este un sistem pentru care cu toţi plătim taxe, este un sistem aflat în acest moment în colaps pentru modul în care a fost tratat în ultima perioadă", a conchis preşedintele PSD.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, îi invită pe preşedinţii partidelor de opoziţie la o discuţie serioasă despre viitorul educaţiei din România, pe baza Legii educaţiei, după ce a fost anunţată promovabilitatea de 44,47 la sută la bacalaureat, înainte de contestaţii.

"Miza, astăzi, doamnelor şi domnilor, este România. Acestă miză este mai mare decât ar putea fi interesele vreunui partid şi de aceea invit preşedinţii partidelor de opoziţie la o discuţie serioasă despre viitorul educaţiei din România", a declarat, luni, ministrul Educaţiei, în prima declaraţie de presă făcută după anunţarea rezultatelor la examenul de bacalaureat înaintea contestaţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici