Ponta, în Kosovo: Vom fi prezenţi în continuare, noi nu suntem văzuţi ca inamici de către kosovari

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, sâmbătă, în Kosovo, cu militarii români, cărora le-a spus că este bine ca România să fie prezentă în continuare în regiune deoarece poate avea un rol important în menţinerea păcii şi a dialogului, neavând conflicte nici cu kosovarii albanezi, nici cu cei sârbi.

Urmărește
579 afișări
Imaginea articolului Ponta, în Kosovo: Vom fi prezenţi în continuare, noi nu suntem văzuţi ca inamici de către kosovari

Ponta, în Kosovo: Vom fi prezenţi în continuare, noi nu suntem văzuţi ca inamici de către kosovari (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)

"În Kosovo, şi din punct de vedere al angajamentului nostru, cred că este bine să fim prezenţi şi vom fi prezenţi în continuare, pentru că România poate să joace un rol important în păstrarea păcii şi a dialogului. Noi nu suntem văzuţi ca inamici nici de către kosovarii albanezi, nici de către kosovarii râsbi, pentru că nu am fost niciodată duşmanii lor în vreun fel", a spus Ponta militarilor români din Kosovo.

El a adăugat că speră ca în curând să nu mai fie nevoie de prezenţa în zonă a forţelor de menţinere a păcii, arătând însă că "probabil va mai dura puţin".

Ponta le-a mai transmis militarilor că se încearcă asigurarea unui "statut pe termen lung" din punct de vedere financiar pentru militarii care se întorc din teatrele de operaţie.

Vineri, surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că premierul Victor Ponta şi-a programat pentru sâmbătă o deplasare în Kosovo, pentru a se întâlni cu militarii români aflaţi în zonă şi cu comandantul misiunii NATO (KFOR).

România participă în prezent la misiunea KFOR cu 68 de militari, la care se adaugă încă 128 de militari ca rezervă strategică. Armata României se află în provincia Kosovo, din martie 2000.

În urmă cu un an, după ce se pronunţase în favoarea unei recunoaşteri rapide a independenţei Kosovo, premierul Ponta, aflat la Washington, i-a spus vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, că în 2014 "nu se va întâmpla nimic" în ceea ce priveşte recunoaşterea Kosovo, dar că în 2015 România va avea o poziţie coordonată cu partenerii internaţionali.

Ulterior, aflat la Tirana, în Albania, Ponta a afirmat că nu susţine o parelelă între Crimeea şi Kosovo şi că problemele din regiune se vor rezolva atunci când Serbia şi Kosovo vor deveni state membre UE.

Preşedintele Traian Băsescu însă, comentând la acel moment situaţia din Crimeea şi din regiune, afirma: "Poate şi premierul întelege că nu mai trebuie dat semnalul «Lăsaţi să plece preşedintele că recunosc eu Kosovo imediat»".

El arăta, referitor la situaţia din Ucraina, că ne aflăm în faţa unui precedent, nu neapărat identic, şi anume cel din Kosovo. "Autorităţile locale din Crimeea se cramponează de el, în votul dat cu privire la independenţa Crimeei, şi anume precedentul Kosovo", a spus şeful statului.

"Poate şi premierul înţelege că nu mai trebuie dat semnalul: «Lăsaţi să plece preşedintele, că recunosc eu Kosovo, imediat». Este o probă de slugărnicie, care nu îşi are rostul când privim la interesul naţional al României şi la realitatea regiunii în care noi trăim", a spus Băsescu.

Preşedintele a declarat, ulterior, întrebat de presă, că s-a referit la declaraţiile premierului Ponta, care a spus că are altă poziţie decât cea a preşedintelui cu privire la Kosovo. "O face nu numai public, o face şi în discuţiile bilaterale", a mai spus Băsescu.

Întrebat dacă are informaţii privind aceste discuţii bilaterale ale premierului, pe tema Kosovo, preşedintele Băsescu a răspuns: "Altfel nu aş fi spus public.(..) I se pare că a fi extrem de flexibil îi poate aduce ceva. Eu pot să îi spun că atâta timp cât are în CV un plagiat şi o lovitură de stat, e greu să fii un partener credibil, oricâte concesii ar face".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici