- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.11.2014, 11:26)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta, în plenul Camerei: Regret faptul că nu toţi au putut vota în diaspora, am plătit preţul politic. Fac apel pentru adoptarea votului electronic
Premierul Victor Ponta a declarat, în dezbaterea din plenul Camerei, că regretă că cetăţeni din diaspora nu au putut vota, a plătit preţul politic şi a făcut apel la partide să adopte cadrul legislativ necesar: votul electronic şi desemnarea unei instituţii nepolitice pentru organizarea votului.
Urmărește
3584 afișări
Victor Ponta (Imagine: Codrin Prisecaru/ Mediafax Foto)
“Mulumesc tuturor care au votat din diaspora, indiferent pentru care candidat. Vreau să spun încă o dată că regret faptul că nu toţi au putut vota, că am plătit preţul politic, dar îmi permit să atrag atenţia că cei care au votat în diaspora nu ştiu dacă au venit, sigur au votat cu candidatul Klaus Iohannis majoritatea, mai puţin cu mine, dar nu cred că au venit neapărat de dragul unor partide politice care vorbesc în numele diaspora”, a spus Ponta.
El a arătat că partidele politice trebuie să adopte legislaţia necesară pentru participarea la vot, arătând că votul electronic este soluţia tehnologică care trebui decisă.
“Cred că este de datoria celor reprezentanţi în Parlament, toate grupurilor politice să adopte aceste măsuri legislative, unu - crearea cadrului de vot modern de participare la vot şi doi - atribuţii pentru o instituţie nepolitică care să organizeze votul astfel încât următoarele alegeri să aibă alte teme politice”, a adăugat Ponta.
Citeşte şi:
Sindicatul MAE: Angajaţii şi-au făcut datoria. Se încearcă folosirea acuzaţiilor în disputa politică
Citeşte şi:
Tăriceanu: Trebuie să găsim o soluţie pentru votul în diaspora pentru parlamentarele din 2016
Premierul Victor Ponta a mai declarat că face un apel la partidele parlamentare să dea dovadă de capacitate de dialog, de raţiune şi măsuri realiste care să nu ţină cont doar de interese politice, “cine este de vină, cine trebuie să plătească”, arătând că el a plătit preţul politic şi este un preţ meritat.
„Fac un apel la toate forţele politice, reprezentanţii partidelor politice, ca, acum, după turul electoral, să dea dovadă de capacitate de dialog, de raţiune şi măsuri realiste care să nu ţină cont doar de interese politice, cine este de vină, cine trebuie să plătească, lucrul acesta deja s-a întâmplat pe 16 noiembrie, ci ce trebuie să facem pentru asigurarea acestui drept fundamental”, a spus Ponta.
El a explicat că, în 2014, în turul al doilea au votat de trei ori mai mulţi cetăţeni români în străinătate decât în 2009 şi, cu toate acestea, au fost cetăţeni care au aşteptat mult la vot sau nu au votat. Ponta a spus că îşi cere scuze pentru acest lucru şi a plătit politic, adăugând că au răspuns politic doi miniştrii de Externe, Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu.
„În 2009, în ultimul scrutin prezidenţial în străinătate au fost organizate 294 de secţii de votare, s-au prezentat la vot 147 mii de cetăţeni români, în 2014 în exact acelaşi număr de secţii de votare au votat 161 mii de cetăţeni în primul tur şi în turul II 378.811 deci un număr de trei ori mai mare decât în 2009. Acest lucru a fost posibil prin măsurile pe care BEC, BE Diaspora şi MAE le-au luat legat de mărirea la maximum a numărului de cabine şi ştampile, declaraţia pe propria răspundere, asigurarea cu personal al MAE a birourilor secţiilor de vot. Cu toate acestea, au existat cetăţeni români care au aşteptat foarte mult la vot şi acest lucru este inacceptabil. Mi-am cerut scuze, am plătit preţul politic pentru asta şi este un preţ meritat”, a adăugat Ponta.
El a spus că Parlamentul este instituţia care trebuie să legifereze posibilităţile logistice pentru exercitarea dreptului la vot şi a propus modificarea Legii 370/2004 prin introducerea votului electronic.
„Este o situaţie reprobabilă legată de faptul că între 2 şi 16 noiembrie în secţiile de vot din străinătate participarea la vot a fost îngreunată, dar Parlamentul României este instituţia care trebuie să legifereze toate posibilităţile logistice astfel încât exercitarea dreptului la vot în scrutinele care vor urma să se poată desfăşuura în condiţii mai bune”, a spus Ponta, adăugând că alegerile din 2 şi 16 noiembrie au arătat foarte clar că prevederile actuale din legea 370/2004 care reglementează organizarea votului în ţară şi în străinătate sunt depăşite de realităţile demografice şi tendinţele de libera circulaţie în special în spaţiul UE.
El a mai arătat că, din cele 300 de secţii de votare, în 280 dintre ele votul s-a desfăşurat fără probleme, în 15-20 au fost mult mai mulţi votaţi decât capacitatea acelor secţii şi o legislaţie corectă ar fi un alt tip de vot, fie votul prin corespondenţă, fie votul electronic.
„Deci o legislaţie corectă, din punctul de vedere al Guvernului, este o legislaţie care să permită un alt tip de vot fie votul prin corespondenţă, fie votul electronic pentru că ne află în secolul 21. Este o propunere pentru dumneavoastră pe care doar în comisia specială parlamentară se poate decide: un vot electronic care să asigure cu adevărat accesul tutuor cetăţenilor români din afara graniţelor la ziua votului şi la dreptului la vot este soluţia tehnologică care trebuie susţinută. Rămâne să decideţi dacă această măsură sau alta este cea mai bună. A doua propunere este de a da unei autorităţi aflate în subordinea Parlamentului, cum este AEP, toate atribuţiile legale pentru organizarea votului”, a mai spus Ponta, adăugând că MAE nu are ca sarcină organizarea votului, ci reprezentarea intereselor diplomatice.
Premierul Victor Ponta a fost prezent, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, la o dezbatere politică referitoare la votul din diasporă, solicitată de PNL.
Citeşte şi:
Niţu: S-a început urmărirea penală in rem privind problemele de la votul din diaspora. Stanciu: Strict pe lege, se putea da o ordonanţă pentru secţiile din diaspora
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe