- Home
- Politic
- BEIJING, (02.09.2014, 10:37)
- Ovidiu Bărbulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: În România preocuparea e să-l atacăm pe cel care ar putea fi comisar, ca în cazul Vosganian
Premierul Victor Ponta a refuzat şi marţi să precizeze care este a doua nominalizare pentru postul de comisar european pe care i-a trimis-o preşedintelui desemnat al CE, Jean Claude Juncker, el arătând însă că în România preocuparea este de a-l ataca pe cel care ar putea fi comisar.
Urmărește
205 afișări
Ponta: În România preocuparea e să-l atacăm pe cel care ar putea fi comisar, ca în cazul Vosganian (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Ponta a precizat că nu va face nicio declaraţie despre persoana comisarului până când preşedintele desemnat al CE va decide portofoliul care va fi acordat României.
"Mi se par extrem de iresponsabile, chiar ticăloase declaraţiile din România prin care deja este atacat orice posibil comisar european", a declarat premierul Victor Ponta.
El a arătat că în 27 de ţări în acest moment toată clasa politică munceşte pentru obţinerea unui portofoliu cât mai bun.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"În România, în tradiţia clasică a ultimilor zece ani, principala preocupare este să-l atacăm pe cel care ar putea fi comisar european. La fel s-a întâmplat, extrem de condamnabil din punctul meu de vedere, atunci când domnul Vosganian putea să ocupe un portofoliu important. A fost omorât din România de tot felul de ticăloşi şi am ajuns să avem un portofoliu, să zicem, de mâna a doua, cum a avut domnul Orban. Aceeaşi tactică se încearcă şi acum. Din fericire, am reuşit să ţin negocierile mult timp departe de cei care vor să ne strice aceste negocieri şi interesul nostru naţional. Şi acum este un pic târziu să strice ce am negociat", a mai afirmat Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta l-a informat în data de 30 iulie pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, despre cele două propuneri ale Guvernului pentru comisar european, informarea conţinând inclusiv numele celor propuşi, respectiv Dacian Cioloş şi Corina Creţu.
Ponta i-a transmis lui Zgonea, în calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în data de 30 iulie, pentru informare, scrisoarea pe care i-a adresat-o preşedintelui ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la propunerile Guvernului privind viitorul comisar european din partea României.
În scrisoarea transmisă lui Juncker, Ponta i-a transmis acestuia faptul că Dacian Cioloş este prima propunere pentru un portofoliu care ar acoperi dezvoltarea regională şi agricultura.
"Dacă prima noastră propunere nu corespunde arhitecturii pe care o aveţi în vedere pentru viitoarea Comisie, am dori să luaţi în considerare candidatura doamnei vicepreşedinte al PE, Corina Creţu, pentru un portofoliu care va fi discutat cu dumneavoastră ulterior", i-a scris Ponta lui Juncker.
Premierul Victor Ponta a precizat, sâmbătă, răspunzând unei întrebări, că cea de a doua nominalizare pentru comisarul european din partea României este "categoric o femeie", dar nu a oferit un nume.
Citeşte şi:
Ponta: Decizia lui Juncker privind comisarul european, săptămâna viitoare. După anunţ, audierea în Parlament
El a menţionat că, în scrisoarea transmisă la Bruxelles, prima opţiune a României este portofoliul Agriculturii, pentru Dacian Cioloş.
Întrebat dacă poate confirma informaţia apărută pe surse potrivit căreia cea de a doua propunere o vizează pe Corina Creţu, Ponta a răspuns: "Nu vă pot confirma, dintr-un motiv foarte simplu. În momentul în care domnul Juncker anunţă clar portofoliul acordat României, atunci avem şi propunerea. Vă pot confirma faptul că am avut o discuţie (...) asupra faptului că avem posibilitatea de a propune o femeie pentru a fi comisar european, pentru că, altfel, Comisia Europeană nu va trece în Parlamentul European dacă nu are respectat principiul balanţei între femei şi bărbaţi".
Deşi iniţial spusese că a avut o discuţie cu preşedintele Băsescu şi şefii celor două Camere ale Parlamentului despre nominalizarea lui Dacian Cioloş, Victor Ponta a afirmat ulterior că nu s-a consultat cu preşedintele cu privire la niciuna dintre nominalizări.
"Nu, nu m-am consultat nici cu privire la prima. Dânsul şi-a exprimat opţiunea pentru domnul Cioloş şi mi s-a părut o opţiune bună, dar altfel domnia sa n-are absolut nicio atribuţie în desemnarea comisarului european" , a spus Ponta, înrebat dacă l-a consultat pe preşedinte cu privire la a doua nominalizare.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că, "spre surprinderea" sa, a aflat că România a transmis două nominalizări pentru funcţia de comisar european, fapt despre care ştie de la Bruxelles.
Citeşte şi:
Băsescu: Spre surprinderea mea, am aflat că România a transmis două nominalizări de comisar european. Cioloş şi Creţu ar fi cele două nominalizări - surse/ Ponta, despre a doua nominalizare: E categoric o femeie
Traian Băsescu a fost întrebat despre a doua nominalizare făcută de Guvern pentru postul de comisar european, însă a refuzat să precizeze despre cine este vorba.
"Eu ştiu că sunt două nominalizări, dar nu ştiu care", a răspuns şeful statului la întrebarea jurnaliştilor.
Jean-Claude Juncker începe marţi discuţii cu candidaţii pentru postul de comisar, urmând ca din Slovenia, care a propus trei nume, să o audieze pe Alenka Bratusek, a declarat luni purtătorul de cuvânt Natasha Bertaud, care nu a dorit să spună cu cine va discuta preşedintele CE din partea României.
Europarlamentarul PSD Corina Creţu a fost confirmată de preşedintele desemnat al CE, Jean-Claude Juncker, drept propunerea României pentru funcţia de comisar european, scrie Gândul citând surse de la Bruxelles potrivit cărora Creţu ar urma să primească portofoliul Politicii Regionale.
Gândul scrie că, la Bruxelles, există semne de întrebare privind competenţele Corinei Creţu pentru acest post, singura sa experienţă economică fiind activitatea la Fabrica de Maşini-Unelte din Blaj, între 1989 şi 1992, după ce a absolvit ASE. De atunci, Creţu a fost ziarist, lucrând la publicaţii apropiate PSD, apoi purtător de cuvânt al lui Ion Iliescu, senator şi europarlamentar.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Cioloş şi Creţu, propunerile României pentru funcţia de comisar european. SCRISORILE premierului către Juncker şi Zgonea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe