- Home
- Politic
- BOTOŞANI, (12.10.2013, 15:48)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta, întrebat dacă Guvernul adoptă act pentru arborarea steagului secuiesc: Poate Guvernul Ungariei
Premierul Victor Ponta a fost întrebat, sâmbătă, la Botoşani, dacă Guvernul va adopta un act normativ care să reglementeze arborarea drapelului secuiesc pe instituţii, el răspunzând: "Guvernul României, nu. Poate Guvernul Ungariei".
Urmărește
376 afișări
Ponta, întrebat dacă Guvernul adoptă act pentru arborarea steagului secuiesc: Poate Guvernul Ungariei (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)
Întrebat dacă Guvernul va emite un act normativ care să permită arborarea steagului secuiesc pe instituţiile publice, aşa cum a susţinut consilierul său György Frunda, Ponta a răspuns: "Guvernul României, nu. Poate Guvernul Ungariei".
Consilierul personal al premierului Victor Ponta, Gyorgy Frunda, a declarat, vineri seară, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că problema arborării steagurilor comunităţilor locale pe instituţii trebuie reglementată printr-un act normativ, el amintind că şi premierul Victor Ponta a spus, în plenul APCE, că Guvernul României va adopta un act normativ care să reglementeze modalităţile de folosire a însemnelor locale pe clădiri publice de interes local şi pe clădiri proprietate privată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Legislaţia românească actuală nu interzice folosirea însemnelor, steagurilor comunităţilor locale şi, de altfel, au existat şi hotărâri judecătoreşti. A spus-o şi premierul Ponta, au spus-o şi alţi miniştri, că arborarea pe clădiri publice de interes local sau pe clădiri proprietate privată a steagului secuiesc este admisă potrivit legialţiei româneşti. Nu există nicio interdicţie", a susţinut Frunda.
El a subliniat că, "în acelaşi timp, pentru a evita interpretări juridice diferite, e nevoie de o reglementare legislativă unitară".
"Şi, într-adevăr, premierul Ponta, cu ocazia intervenţiei domniei sale în APCE, a spus că Guvernul României va adopta un act normativ care să reglementeze modalităţile de folosire a însemnelor locale pe clădiri publice de interes local şi pe clădiri proprietate privată. Nu era vorba de clădiri publice de interes naţional sau de alte asemenea întreprinderi", a adăugat consilierul premierului.
Întrebat dacă această reglementare va impune ca odată cu arborarea drapelului de interes local să fie arborat şi drapelul naţional, Frunda a răspuns: "Da, pe clădiri publice locale. Deci, pe clădiri publice, există reglementare care impune folosirea însemnelor naţionale. Deci, dacă mergeţi în secuime sau în sate în care toată populaţia este de etnie maghiară, pe primărie veţi găsi steagul românesc. Acest lucru este şi acuma. Pe lângă acestea, se arborează şi steagul secuiesc în unele localităţi. Arborarea steagului secuiesc de către primării, de către consiliului judeţean a fost atacată de prefectul judeţului Covasna. După părerea mea, nelegal a fost acest atac. Hotărârile judecătoreşti, din câte ştiu eu, sunt contradictorii - unele au dat dreptate prefecturilor, altele au dat dreptate primăriilor".
Gyorgy Frunda a susţinut că problema steagurilor trebuie rezolvată.
În 24 aprilie, premierul Victor Ponta a asigurat APCE că reorganizarea României va fi decisă prin consultare cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu UDMR, şi a anunţat că doreşte o legislaţie care să permită instituţiilor locale să adopte însemne proprii atât timp cât aceste simboluri nu încalcă standarde UE.
Aflat atunci în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), şeful Guvernului a răspuns şi întrebărilor legate de reorganizarea României şi problema minorităţilor naţionale, asigurând că autorităţile de la Bucureşti nu vor încălca drepturile grupurilor minoritare prin soluţiile care vor fi găsite.
În cazul regiunilor de dezvoltare care urmează să fie constituite, premierul a asigurat că decizia finală va fi luată în urma consultărilor cu toate partidele aflate în Parlament, inclusiv cu UDMR.
"Nu sunt sigur dacă rezultatul final va fi de 8 (regiuni de dezvoltare-n.r.), pot fi 10, 12 sau 16, dar pot să asigur că vom lua o decizie doar prin consultarea tuturor partidelor din Parlament, unde şi comunitatea maghiară este reprezentată, şi că nu va fi o decizie împotriva drepturilor vreunei comunităţi minoritare, ci bazată doar pe criterii economice şi sociale", a spus Ponta.
El a asigurat că graniţa actuală a judeţelor nu va fi modificată şi a explicat că necesitatea înfiinţării unor noi regiuni este legată de o mai bună absorbţie a fondurilor UE.
În privinţa însemnelor grupurilor minoritare, premierul a arătat că îşi propune ca în acest domeniu să existe norme legale clare, în baza cărora instituţiile administraţiei centrale să arboreze însemnele naţionale şi ale Uniunii Europene, iar instituţiile locale să aibă dreptul de a adopta propriile simboluri, atât timp cât acestea nu încalcă standardele UE.
"Sunt gata să iniţiez dialogul cu toate partidele şi reprezentanţii societăţii civile pentru a avea o legislaţie foarte clară", a afirmat Ponta, adăugând că dialogul este soluţia de rezolvare, nu extremismul.
La începutul acestui an, politicieni din România şi Ungaria au fost implicaţi într-o dispută publică legată de arborarea steagului secuiesc pe instituţii din judeţe ale României.
Citește pe alephnews.ro: Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe