Ponta a acuzat IPP că i-a semnalat pe parlamentarii PSD ca fiind primii în topul absenteiştilor, în condiţiile în care social-democraţii luaseră o decizie politică de a nu participa la voturile finale din Camera Deputaţilor, după ce au acuzat adoptarea „frauduloasă” a legii pensiilor.
„IPP m-a obligat practic, după ce ne-a acuzat că suntem marii chiulangii, să fiu complice cu Roberta Anastase, care a furat voturi la Legea pensiilor. Noi am fost prezenţi, dar nu am votat. Dar IPP, instituţie plătită din banii PDL, nu îi critică niciodată pe cei de la PDL, pentru că de două luni Camera Deputaţilor nu are cvorumul necesar pentru a adopta legi organice. De două luni parlamentarii PDL lipsesc şi Camera nu a adoptat nicio lege organică şi IPP nu spune nimic”, a declarat Ponta.
Institutul pentru Politici Publice a publicat, în ianuarie, un raport intitulat „Bilanţul activităţii parlamentare în sesiunea septembrie-decembrie”, care cuprinde informaţii privind prezenţa la vot a parlamentarilor, numărul iniţiativelor lor legislative şi prezenţa la vot. Potrivit raportului, preşedintele PSD, Victor Ponta, a fost prezent la doar două voturi finale din cele exercitate în Camera Depurtaţilor în acea sesiune.