Ponta îşi schimbă deciziile la INS: Gered Beatrix e reinstalată vicepreşedinte, Cosmin Sabo e demis

Premierul Victor Ponta a revenit asupra deciziei de demitere de la Institutul Naţional de Statistică (INS) pentru Gered Beatrix şi a decis ca aceasta să fie reinstalată în postul de vicepreşedinte, hotărând însă în acelaşi timp demiterea lui Cosmin Sabo de la INS.

Urmărește
1627 afișări
Imaginea articolului Ponta îşi schimbă deciziile la INS: Gered Beatrix e reinstalată vicepreşedinte, Cosmin Sabo e demis

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Astfel, prin decizii semnate sâmbătă, şeful Guvernului a decis ca Gered Beatrix să fie din nou încadrată la INS, dar a dispus şi eliberarea lui Cosmin Sabo din postul de vicepreşedinte al instituţiei.

Joi, premierul semnase deciziile prin care Cristian Stănică (care coordonează activităţile privind integrarea europeană, statistică macroeconomică şi ale diseminării datelor statistice) şi Gered Beatrix (care coordonează activităţile legate de infrastructura statistică) au fost eliberaţi din postul de vicepreşedinte INS, în locul acestora fiind numiţi Elena Iagăr şi Florin Ciurariu.

Conform organigramei INS, în structura instituţiei mai figura un post de vicepreşedinte, ocupat de Cosmin Sabo (care coordonează activitatea de statistică economică şi socială). Institutul este condus de Vergil Voineagu.

Tot joi, premierul Victor Ponta a declarat, în contextul discuţiilor legate de referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, că vrea să analizeze ultimele date ale recensământului, arătând că la alegeri încă sunt folosite liste electorale ca în 2002, cu trei milioane de locuitori în plus.

Ulterior, el a arătat că i-a fost "imposibl" să obţină aceste date.

La sfârşitul lunii mai, Comisia Centrală a Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor a amânat, pentru a doua oară, validarea rezultatelor preliminare ale recensământului, din "motive organizatorice".

Prezentarea rezultatelor preliminare ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a mai fost amânată o dată, în 21 mai, pe motiv că schimbările în componenţa Comisiei Centrale a Recensământului nu au permis reunirea în şedinţă de lucru.

Potrivit calendarului anunţat, la 23 mai trebuiau să fie date publicităţii rezultatele preliminare ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011. Rezultatele preliminare urmau să fie validate de Comisia Centrală a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, care trebuia să aprobe şi textul comunicatului de presă prin care să fie anunţate aceste date.

INS anunţa în comunicatul transmis pe 2 februarie privind primele estimări ale recensământului de anul trecut, că aproximativ 2,8% din gospodării nu au putut fi recenzate, ceea ce echivalează cu circa un milion de persoane, luând în calcul familia medie din România, de 2,7-2,8 persoane.

Datele provizorii comunicate de INS arată că populaţia stabilă numără 19.042.936 pesoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioadă îndelungată din ţară, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar în România. Astfel, rezultă o pupulaţie înregistrată de 20.254.866 de persoane. Populaţia din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011. După recensământul precedent, din 2002, populaţia României a fost de 21.680.974 persoane.

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a avut loc în perioada 20-31 octombrie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici