- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta le scrie preşedintelui CSM şi lui Kovesi, nemulţumit de sentinţa în cazul uciderii lui Hardy
Liderul PSD Victor Ponta le scrie procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, şi preşedintelui CSM, Alina Ghica, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de sentinţa pronunţată în cazul uciderii baschetbalistului american Chauncey Hardy.
Victor Ponta (Imagine: Octav /Mediafax foto)
"Vă transmit acest mesaj cu un puternic sentiment de revoltă, ca jurist şi cetăţean român, fost magistrat şi conferenţiar universitar, doctor în disciplina Drept Penal, dar mai ales ca persoană publică cu o absolută credinţă în necesitatea afirmării statului de drept. Doresc să vă aduc la cunoştinţă că recenta sentinţă emisă de Secţia Penală a Tribunalului Giurgiu reprezintă un grav atentat la prestigiul şi integritatea sistemului de justiţie din România. Nu am dreptul procedural să contest, pe fond, decizia prin care Ionuţ Adrian Tănăsoaia a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru uciderea baschetbalistului american Chauncey Hardy. Pedeapsa aplicată (dacă nu cumva chiar şi încadrarea juridică) este însă evident netemeinică şi de natură să producă o gravă şi ireparabilă atingere sistemului de justiţie din România, o stare de revoltă şi neîncredere în hotărârile acesteia", scrie Ponta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
El susţine că foarte mulţi dintre cei care au aflat despre acest caz, dintre cei care au încercat să obţină mai multe informaţii despre situaţia tragică din Giurgiu au fost, la rândul lor, intrigaţi de soluţiile la care s-a ajuns.
"Condamnarea la doar 5 ani de închisoare pentru uciderea cu violenţă, într-un spaţiu public, într-un caz mediatizat şi în care dubiile nu există - ridică semne de întrebare cu privire la modul în care procurorii şi magistraţii implicaţi şi-au făcut datoria. Românii văd cum justiţia dă verdicte total disproporţionate, în care un criminal este condamnat la doar 5 ani de închisoare, în timp ce în alte cazuri cu pericol social mult mai redus pedepsele sunt mai mari", adaugă liderul PSD.
Victor Ponta arată că siguranţa cetăţeanului în România trebuie să fie o prioritate pentru justiţia românească, iar acest lucru trebuie să se reflecte şi într-un comportament mai consistent şi coerent în cazurile de ucidere şi violenţe grave, pentru care dovezile şi circumstanţele sunt indubitabile, din punct de vedere juridic dar şi al opiniei publice.
"Am fost în mod constant, în activitatea mea publică, un apărător al independenţei şi prestigiului justiţiei din România, atât în faţa instituţiilor internaţionale (situaţia MCV), cât şi a presei naţionale sau a politicienilor demagogi. Dar acest caz nu face decât să confirme cele mai grave acuze aduse vreodată puterii judecătoreşti pătând iremediabil prestigiul acesteia. Vă rog Doamnă preşedinte a CSM să luaţi măsurile legale care se află în competenţa dvs. pentru a analiza activitatea de ansamblu a Secţiei Penale a Tribunalului Giurgiu, considerată în opinia publică ca protejând şi acceptând practicile de crimă organizată din raza sa de competenţă. Vă rog Doamnă Procuror General nu doar să solicitaţi procurorilor competenţi să utilizeze căile de atac legale împotriva acestei sentinţe vădit netemeinice, dar şi să acordaţi o atenţie specială acestei zone în care crima organizată este protejată direct de factori din justiţie care ar trebui tocmai să combată acest grav fenomen. Vă rog să înterpretaţi acest demers al meu ca neavând nicio conotaţie politică, ci doar reprezentând reflectarea unei opinii publice profund îngrijorată de o situaţie extrem de gravă şi de dăunătoare pentru justiţie şi statul de drept", mai arată Victor Ponta în scrisoare.
Agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, care a murit după ce a fost lovit cu pumnul în faţă, în urma unei altercaţii într-un club din Giurgiu, în toamna anului trecut, a fost condamnat, miercuri, la cinci ani de închisoare de către Tribunalul Giurgiu, sentinţa nefiind însă definitivă.
Tribunalul Giurgiu l-a condamnat, miercuri, pe Ionuţ Adrian Tănăsoaia, acuzat că i-a tras un pumn în faţă baschetbalistului Chauncey Hardy, lovitură în urma căreia sportivul a murit, la cinci ani de închisoare, instanţa aplicând pedeapsa minimă întrucât bărbatul şi-a recunoscut fapta.
Pentru fapta lui, pedepasa prevăzută de lege este între cinci şi 15 ani de detenţie, sentinţa nefiind definitivă, putând fi atacată cu apel.
Instanţa a dispus separarea părţii civile a dosarului, pentru a nu întârzia soluţionarea cauzei.
La începutul lunii decembrie a anului trecut, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Ionuţ Adrian Tănăsoaia, zis Gipsy-Gypsanu, pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Potrivit Ministerului Public, în dimineaţa de 9 octombrie 2011, la ora 4.13, Ionuţ Adrian Tănăsoaia, aflat într-un club din Giurgiu, pe fondul consumului de alcool şi al unui conflict spontan, l-a îmbrâncit şi apoi l-a lovit puternic cu pumnul în faţă pe baschetbalistul american Chauncey Hardy, cre s-a dezechilibrat şi a căzut lovindu-se cu capul de pardoseală.
În urma impactului, victima a suferit leziuni traumatice cerebrale foarte grave, care au condus, câteva ore mai târziu (ora 19.10 ), la decesul acesteia.
Medicii legişti au stabilit că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral soldat cu edem cerebral, hemoragie meningeală, contuzie şi dilacerare cerebrală, fractură de boltă craniană iradiată la baza craniului.
Leziunile traumatice corporale cerebrale care au dus la deces s-au putut produce prin lovire cu şi de corp-plan dur în acelaşi context traumatic, iar între leziunile traumatice cranio-cerebrale şi deces există o legătură de cauzalitate directă şi necondiţionată, au conchis legiştii.
Surse judiciare au informat că baschetbalistul Chauncey Hardy, care juca la echipa CSS Giurgiu, avea o alcoolemie de 0,6 la mie, la momentul accidentului din discotecă.
Scandalul în urma căruia Chauncey Hardy şi-a pierdut viaţa a izbucnit în noaptea de 8 spre 9 octombrie 2011, în jurul orei 3.30, în clubul Emotione din Giurgiu, după ce baschetbalistul american, în vârstă de 23 de ani, ar fi vrut să danseze cu nişte tinere. El a fost lovit cu pumnul în bărbie de Ionuţ Adrian Tănăsoaia şi s-a izbit cu capul de pardoseala sălii de dans.
Americanul ar fi iniţiat un joc cu o tânără, căreia îi tot punea pe cap o şapcă, ceea ce i-a iritat pe tinerii care o însoţeau pe fată. Tănăsoaia i-ar fi spus lui Hardy să plece, însă conflictul verbal a degenerat, astfel că i-a tras un pumn în faţă, iar sportivul s-a dezechilibrat şi a căzut de pe treapta pe care se afla, lovindu-se cu capul de pardoseala de ciment. Rana produsă în cădere a fost gravă, ducând la decesul baschetbalistului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO