Ponta nu demisionează şi va contesta ordonanţa procurorului

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a anunţat că nu demisionează şi că nu intenţionează să se lupte cu justiţia, dar că va contesta ordonanţa procurorului, la procurorul ierarhic superior şi la judecător, şi îşi va pleda nevinovăţia în dosarul Şova, apreciind şi că procurorii au reacţionat la evenimente politice, ordonanţa emisă "intempestiv" împotriva sa având legătură directă cu emoţia produsă în opinia publică de cazul Rarinca, cu poziţia Asociaţiei Judecătorilor, cu propunerile de modificare a Codului Penal din Parlament şi cu respingerea de către Senat a arestării preventive a lui Dan Şova.

Urmărește
5823 afișări
Imaginea articolului Ponta nu demisionează şi va contesta ordonanţa procurorului

Liderii coaliţiei de guvernare se reunesc pentru a discuta situaţia lui Ponta (Imakgine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Am spus şi cred în continuare că un ministru, prim-ministru, care îşi foloseşte funcţia pentru a încălca legea, pentru a obţine avantaje, evident că nu poate să continue. Din ceea ce sunt acuzat, e clar că, în 2007-2008, nici măcar Şova nu putea să ştie că în 2012 o să ajung prim-ministru, cu atât mai puţin eu nu ştiam, nu ştiu dacă era vreun prezicător atunci. Deci, nu e vorba despre aşa ceva", a spus Ponta, într-o declaraţie de presă susţinută duminică, după întâlnirea liderilor coaliţiei.

El a susţinut că lideri politici şi de opinie doresc eliminarea Guvernului dintre puterile statului şi a Parlamentului dintre factorii de putere, lucru întâmplat şi cu autorităţile locale, România având nevoie de procurori eficienţi şi ofiţeri SRI vigilenţi, dar şi de mecanisme democratice pentru a fi evitată o dictatură.

"Pentru mine şi familia mea, demisia ar fi cel mai simplu lucru. Nu mi-am dorit să am o discuţie cu fiul meu de 12 ani, să-i spun că s-ar putea să ajung în închisoare pentru că sunt prim-ministru şi pentru că, politic, am altă părere decât nişte oameni, dar cred că schimbarea Guvernului şi a majorităţii parlamentare prin decizia unui singur procuror reprezintă un precedent îngrozitor pentru viitorul acestei ţări şi nu vreau să fiu complice la aşa ceva", a arătat Ponta.

Ponta a mai afirmat că Guvernul poate fi schimbat doar de către Parlament, eventual la dezbaterea, săptămâna viitoare, a moţiunii de cenzură depusă vineri de PNL, sau prin alegeri, de către cetăţeni, dar nu şi la solicitarea unui procuror al DNA, deoarece altfel se poate vorbi de o "lovitură de stat", şi a apreciat că nu există la acest moment o criză politică, deoarece o astfel de criză ar fi generată de aleegeri anticipate, nu prin păstrarea actualei majorităţi.

El a precizat că, marţi sau miercuri, se va prezenta în faţa procurorului pentru a-şi susţine cu date nevinovăţia.

"Justiţia nu înseamnă să reacţionezi la evenimente politice, încercând să elimini pe unul dintre liderii politici. Acuzarea mea are ca scop schimbarea Guvernului şi a majorităţii parlamentare. Conform tuturor definiţiilor, schimbarea unui guvern se face prin alegeri sau prin vot în Parlament. Orice altă metodă înseamnă lovitură de stat. Şi Guvernul pe care îl conduc şi toate guvernele viitoare trebuie să fie învestite şi să plece din funcţie doar prin metode democratice şi constituţionale. Nu mă consider o victimă, Mariana Rarinca este o victimă", a afirmat Ponta, arătd că este un moment dificil pentru el, personal şi politic, dar că va trece peste acesta, aşa cum a trecut şi peste alte momente.

În privinţa acuzaţiilor formulate de către procuror, Ponta a arătat că pentru aceste fapte a fost acuzat de Monica Macovei în 2009, iar ulterior cercetat de ANAF, condus atunci de Sorin Blejnar, de ANI şi de Parchet, toate deciziile arătând că acuzaţiile sunt neîntemeiate.

Ponta mai susţine că nu a fost niciodată asociat cu firma de avocatură Dan Şova, iar relaţiile comerciale ale acestuia au fost cu AVAS, condus atunci de Theodor Atanasiu, că există 17 facturi legal emise, că nu a avut legătură cu contabilitatea lui Şova, că oricum obligaţiile fiscale se prescriu în cinci ani, şi că banii primiţi de la firma lui Şova, de 50.000 lei în 2007 şi 130.000 lei în 2008, nu puteau fi folosiţi pentru cumpărarea, în 2006, a două apartamente cu câte două camere, nu de lux, în sumă totală de 900.000 lei.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o "situaţie imposibilă" pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.

Victor Ponta a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moţiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.

Declaraţiile premierului

Premierul a declarat, după şedinţa liderilor coaliţiei, că este dator să ofere o serie de explicaţii românilor, parlamentarilor şi celor care au votat în decembrie.

Ponta a declarat că are încredere în Justiţie, dar se consideră nevinovat. El va merge în faţa procurorilor de câte ori este solicitat.

Premierul a spus că va contesta acuzaţiile.

El a declarat că nu se consideră o victimă, amintind de cazul Rarinca.

Premierul a spus că Justiţia nu înseamnă încercarea de eliminare a liderilor politici.

Ponta spune că a fost mereu un om puternic şi nu se consideră o victimă. El vrea să îşi demonstreze vinovăţia şi să contribuie la realizarea unui sistem care să nu mai permită abuzuri.

Guvernul trebuie învestit şi demis doar prin metodele democratice cunoscute. Ponta spune că nu vrea să facă justiţie la televizor.

Ponta arată că în 2007-2008 nu deţinea funcţii în stat, iar PSD era în opoziţie. Acuzaţiile au fost formulate de Monica Macovei în 2009.

Premierul spune că nu a fost niciodată asociat în cabinetul de avocatură al lui Şova.

Ponta arată că presa a scris despre 17 acuzaţii de fals. Este vorba despre 17 facturi care s-au plătit prin bancă. Controalele făcute au dovedit că s-a procedat perfect legal. 

În privinţa acuzaţiei de complicitate la evaziune a lui Şova, premierul declară că nu a avut legătur cu activitatea contabilă a cabinetului fostului ministru. ANAF, condus de Blejnar, a anunţat că nu e vorba de evaziune.

Privind acuzaţia că a primit bani de la Şova, premierul a spus că are două contracte din 2006, iar apartamentele au costat peste 100.000 de euro fiecare.

Premierul a spus că va merge în faţa procurorului pentru a contesta ordonanţa şi va prezenta documentele menţionate atunci când va fi chemat.

Ponta spune că un premier care este acuzat că a încălcat legea nu poate continua. El arată că formularea acuzaţiilor în acest moment are ca scop dărâmarea Guvernului şi schimbarea majorităţii.

Premierul susţine că Parlamentul şi Guvernul trebuie, probabil, eliminate din mecanismul de luare a deciziilor, altfel se declanşează urmărirea penală.

Ponta spune că Iohannis a candidat deşi a fost trimis în judecată. El a repins apelul lui Traian Băsescu care i-a solicitat demisia. Ponta a declarat că Atanasiu e în conflict de interese pentru că a semnat contractele lui Şova şi ale Alinei Gorghiu. 

"Demisia ar fi cel mai simplu lucru pentru mine şi familia mea", a declarat premierul. Schimbarea Guvernului şi a majorităţii parlamentare prin decizia unui procuror reprezintă un precedent îngrozitor pentru viitorul ţării, la care Ponta nu vrea să fie părtaş.

Guvernul îşi face datoria şi nu a făcut nimic greşit. 

Dacă moţiunea este respinsă, Guvernul trebuie să ducă mai departe proiectele importante, legate de legea electorală, codul fiscal, masterplanul pe transport. 

Premierul spune că este pregătit să colaboreze cu partidele şi cu preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici