- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.11.2013, 19:43)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: Nu m-am legat de familia lui Băsescu, e nervos că ascunde ceva; are o faţă tipică de mincinos
Premierul Victor Ponta afirmă că nu s-a legat de familia preşedintelui Traian Băsescu, aşa cum chiar acesta a procedat în vară cu bona şi copiii săi plecaţi în vacanţă, dar că nervozitatea preşedintelui confirmă că este "ceva necurat" în cazul achiziţiei terenului din Călăraşi.
Urmărește
570 afișări
Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu / Mediafax Foto)
El a caracterizat ultimele declaraţii ale preşedintelui la adresa sa drept o mizerie suburbană.
"Atacul confirmă însă că este ceva necurat acolo. Dacă nu are nimic de ascuns, nu înţeleg nervozitatea. Este una dintre marile porcării făcute în cei 10 ani de mandat, normal că este supărat. Are o faţă tipică de mincinos", a spus Ponta la RTV.
Premierul a adăugat că faptul că Băsescu a contractat un credit important de la o bancă în condiţiile în care mulţi români nu mai pot apela la un astfel de împrumut reprezintă o sfidare şi că ar trebui cercetat dacă procurorii îşi folosesc funcţia publică pentru interesele pribate ale preşedintelui.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, miercuri, premierului Victor Ponta mesajul ca, dacă vrea să aibă dispute politice, să discute cu el şi să o lase pe fiica sa în pace, iar dacă are vreo suspiciune, să facă plângere la Parchet, dar să o facă cu numele lui.
"Vreau să îi spun plagiatorului mic că, dacă are o bătălie politică, să o ducă ca între bărbaţi, ca între oameni politici. Fiica mea nu este angrenată în politică. Un om care încearcă să angreneze un notar, până la urmă, care îşi vede de viaaţa lui, de zi cu zi, într-un scandal politic, trebuie să fie foarte degradat moral. Cred că este de teapa lui Sorin Roşca Stănescu", a comentat Traian Băsescu.
Preşedintele a continuat: "Ponta, dacă vrei să ai dispute dispute politice în timp ce ai probleme cu bugetul, cu studenţii, cu Roşia Montană, cu gazele de şist, vino să discutăm public noi doi! Las-o pe fiică-mea în pace! Iar dacă ai vreo suspiciune cu privire la fiică-mea, fă reclamaţie la Parchet, dar fă-o cinstit, ca să poţi răspunde pentru denunţ calomnios. Fă-o cu numele tău! Este mesajul meu pentru Victor Ponta".
Şeful statului a mai declarat că, în achiziţia terenului din judeţul Călăraşi, fiica sa nu a utilizat niciun leu cash, virările făcându-se prin bancă, în conturile vânzătorului, cum de altfel s-a virat, prin bancă, de la CEC, şi suma pe care aceasta a luat-o credit.
"Plagiatorul Victor Viorel Ponta crede că în familia Băsescu se fac lucruri cum a văzut el în familia lui politică, pe la mătuşa Tamara, cu traista de plastic de un leu, te duci la bancă şi depui jumătate de milion de euro. Ăsta este stilul lor", a susţinut Băsescu.
El a mai spus că Ponta trebuie să ştie că fiica sa este jurist şi este un om care respectă legea, iar orice plată prin bancă se evidenţiază la Oficiul pentru Spălarea Banilor.
Preşedintele Traian Băsescu a mai spus, în declaraţia de presă de miercuri, că nu există nicio legătură între ancheta DNA şi achiziţia terenului din Călăraşi făcută de fiica sa cea mare, Ioana Băsescu, el spunând că "plagiatorul Ponta rămâne un mare mincinos".
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după o întâlnire cu grupurile PSD, că a discutat despre constituirea a două comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal şi implicarea unor instituţii ale statului în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, el menţionând:"Cazul Călăraşi"
Ponta a declarat că a discutat cu grupurile PSD despre descentralizare, buget, Roşia Montană, discursul premierului chinez precum şi despre două comisii de anchetă.
Legat de cele două comisii, Ponta a spus că una ar viza modul în care au fost făcute retrocedările, în special cele din Ardeal, iar cealaltă ar viza eventuale implicări ale unor instituţii sau ale unor persoane din conducerea unor instituţii publice în achiziţionarea unor terenuri pentru persoane private. El a ţinut să adăuge: "Cazul Călăraşi".
Ponta a precizat că iniţiativa constituirii unei Comisii de anchetă privind modul în care instituţii ale statului şi persoane ocupând funcţii oficiale s-au implicat în activităţi private de verificare pentru achiziţionarea unor terenuri pentru persoane private în Călăraşi a aparţinut parlamentarilor social-democraţi membri ai Comisiei Juridice.
"Colegii din Comisia Juridică au propus şi au discutat şi astăzi despre o comisie de anchetă (...) Eu am fost doar informat de colegii mei asupra iniţiativei. Cred că Parlamentul e foarte bine să-şi exercite dreptul constituţional de a ancheta şi de a pune la dispoziţia opiniei publice toate datele legate de anumite afaceri controversate", a spus Ponta.
El a precizat că este probabil ca parlamentarii jurişti să sesizeze şi CSM asupra acestei situaţii.
"Astea deja sunt lucruri pe care le vor decide parlamentarii. Eu doar am exprimat disponibilitatea totală a tuturor instituţiilor executive de a pune la dispoziţie datele pe care Parlamentul le va solicita", a adăugat Ponta.
Întrebat dacă a ştiut că i s-a solicitat preşedintelui ANRP, George Băeşu, să facă o verificare a terenurilor de la Nana şi din zonă, Ponta a precizat că nu a ştiut la acel moment.
"Am aflat, recent, după ce a izbucnit tot acest scandal şi tot acest mod extrem de dubios în care cu 300.000 de Euro cash, cu un credit pe care altfel dacă orice om obişnuit se duce nu-l primeşte niciodată de la CEC. Am aflat şi eu ca şi dumneavostră despre o situaţie evident cel puţin dubioasă şi cred că toţi cei implicaţi trebuie să dea detalii pentru că e vorba totuşi de sume mari de bani şi e vorba de primul om în stat", a spus Ponta.
Întrebat dacă Băeşu i-a explicat în ce condiţii a primit acea solicitare de a verifica terenurile, inclusiv cele din zona Fundulea, Ponta a răspuns: "Nu, nu trebuie să-mi explice mie".
"Dar, în măsura în care va fi o comisie parlamentară de anchetă, în mod sigur toate instituţiile guvernamentale vor pune la dispoziţie toate datele şi informaţiile la care avem acces şi dacă se va dovedi că un magistrat procuror şi-a folosit funcţia publică pentru interese private, evident există prevederi legale de sancţionare", a adăugat Ponta.
El a precizat că Parlamentul are dreptul în baza Constituţiei să facă comisii de anchetă legate de anumite situaţii.
"Parlamentul nu anchetează un procuror, anchetează situaţia şi modul în care s-au retrocedat terenuri, s-au verificat şi s-au achiziţionat acestea. Cred că e dreptul Parlamentului", a spus Ponta.
El a precizat că se va discuta şi în USL despre demersul de a face această comisie de anchetă, ca şi despre înfiinţarea celei de-a doua comisii de anchetă, privind retrocedările.
"Colegii mei parlamentari au propus, şi astăzi am discutat în cadrul grupurilor - evident vom discuta şi în cadrul USL pentru a fi un demers comun - două comisii de anchetă", a spus Ponta.
El a precizat că cealaltă comisie de anchetă a cărei înfiinţare a fost propusă de parlamentarii PSD este legată de modul în care s-au făcut retrocedările, în special în Ardeal.
"Acolo, (în Ardeal, n.r.) pe tot felul de documente false şi interpretări greşite ale diverselor legi, s-a ajus la retrocedarea unor sate întregi, nu mai vorbesc de mii de hectare de pământ, păduri. Şi Parlamentul trebuie şi are dreptul constituţional de a face o comisie de anchetă şi un raport pe baza căruia, după aceea, să se poată lua măsuri, atât Guvernul cât şi Justiţia", a spus Ponta.
Presa a relatat recent că fiica cea mare a preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de peste 300 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu menţionând că a consiliat-o la cumpărare.
Ioana Băsescu preciza joi că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro.
"În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro", arăta Ioana Băsescu într-o precizare remisă agenţiei MEDIAFAX.
Ea menţiona că preţul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietăţii a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal şi Normelor de punere în aplicare a acestuia.
Conform Ioane Băsescu, creditul a fost contractat în condiţiile pieţei şi în limitele legislaţiei în vigoare, pe 30 de ani, de la o instituţie bancară, cu scopul achiziţionării unui teren agricol şi va fi rambursat în rate lunare.
"Până în prezent am achitat 2 rate", mai precizează fiica şefului statului.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.
Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra terenul de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian
-
astăzi, 21:55