Ponta: Nu Năstase l-a propus pe Grăjdan la ISC, ci un alt coleg

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, răspunzând unei întrebări, că nu Adrian Năstase a fost cel care l-a propus pe Grăjdan la şefia ISC, el arătând că un alt coleg de partid a făcut această propunere, căruia a evitat să-i divulge numele, spunând că, în calitate de şef, îşi asumă această numire.

Urmărește
677 afișări
Imaginea articolului Ponta: Nu Năstase l-a propus pe Grăjdan la ISC, ci un alt coleg

Adrian Năstase (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Dacă înţeleg bine întrebarea dumneavoastră, în mod sigur, 101%, nu mi l-a propus domnul Năstase. Dacă asta vă interesează, asta pot să vă spun cu certitudine. Un alt coleg mi l-a propus, căruia am avut grijă să-i transmit toate gândurile bune pentru necazul în care m-a băgat, motiv pentru care nici nu-i mai ascult alte sfaturi. Dar nu pot da vina pe altcineva. Când eşti şef, răspunzi şi pentru alţii", a spus Ponta, răspunzând unei întrebări legate de persoana care l-a propus pe Grăjdan la ISC.

Ponta a evitat însă să spună cine este persoana care a făcut propunerea.

"Eu ştiu cine mi l-a propus, dar eu sunt cel care răspunde pentru numiri. Nu e secret, e o chestie a mea de responsabilitate, sunt şeful partidului, trebuie să răspund şi când ascult sfaturi proaste", a spus Ponta.

El a precizat că a cerut propuneri cu oameni care au lucrat în sistem şi că a primit propuneri de oameni care mai lucraseră în instituţie.

"Nu cunoaşteam ISC, nu-l cunoaşteam nici pe domnul Gărjdan în niciun fel. Am cerut propuneri pentru conducerea acestei instituţii. Ghinionul cu acest domn e că a fost director adjunct în 2009. A fost alegere foarte proastă. Eu plătesc politic pentru asta. Imediat l-am demis, am luat măsuri ca să răspundă şi juridic dacă a încălcat legea. Am cerut noii conduceri să verifice legalitatea emiterii oricărui act de către domnul Grăjdan şi să acţioneze pe loc să confirme actele legale şi să le infirme pe cele ilegale", a spus Ponta.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au audiat, joi, pe Constantin Adrian Balaban-Grăjdan şi i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, respectiv de favorizare a infractorului.

După mai bine de opt ore de audieri, Grăjdan a fost lăsat să plece, el fiind cercetat în libertate în acest dosar.

Miercuri, procurorii DNA au făcut percheziţii la Inspectoratul de Stat în Construcţii, de unde au ridicat documente

Acţiunea procurorilor a fost declanşată după ce ISC a trimis instanţei supreme un punct de vedere prin care arăta că nu se constituie parte civilă în "Trofeul calităţii", pentru că nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil.

ISC a depus, marţi, la dosarul "Trofeul calităţii", un document semnat de şeful instituţiei, Constantin Grăjdan, prin care arată că instituţia nu se constituie parte civilă în această cauză. În acest sens, ISC a indicat raportul de expertiză contabilă care a concluzionat că, în urma organizării evenimentului denumit "Trofeul Calităţii în Construcţii", în bugetul instituţiei nu a fost înregistrat vreun prejudiciu.

Totodată, ISC a arătat că evidenţele contractelor cu instituţia nu relevă înregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil, cerând instanţei supreme să aibă în vedere şi raportul Curţii de Conturi privind activitatea inspectoratului pentru anul 2004.

În documentul depus la instanţă se mai arată că ISC nu a efectuat niciun fel de servicii de organizare a evenimentului "Trofeul Calităţii în Construcţii" şi că toate contractele invocate au fost încheiate de structuri organizatorice fără personalitate juridică aflate în subordinea inspectoratului, astfel că, neavând delegare de competenţe din partea ordonatorului de credite bugetare, acele convenţii sunt nule din punct de vedere juridic.

ISC a menţionat că structura bugetară a instituţiei nu avea aprobată posibilitatea legală de a încasa venituri rezultate din acest tip de activităţi şi că din evidenţele interne ale compartimentelor de specialitate nu rezultă înregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil.

Joi dimineaţă, într-o postare pe blogary semnată de fostul consilier al lui Sebastian Lăzăroiu, Mirel Axinte, este redată următoarea cronologie: 7 mai - Cabinetul Ponta depune jurământul; 8 mai - prima şedinţă de Guvern condusă de Ponta. ISC trece din subordinea Ministerului Dezvoltării în cea a Guvernului, iar inspectorul general e numit şi demis de premier; 11 mai - este demisă Ruxandra Carmen Berszan de la şefia ISC; 18 mai (vineri) - Ponta semnează decizia de numire a lui Constantin Grăjdan în funcţia de inspector general al ISC. Decizia este publicată în aceeaşi zi; 21 mai (luni) - prima zi de lucru a lui Grăjdan la ISC; 22 mai (marţi) - Grăjdan semnează adresa către ICCJ prin care retrage Inspecţia din procesul lui Adrian Năstase şi susţine că nu există prejudiciu; 22 mai - adresa e depusă în instanţă, oamenii lui Năstase împart presei copii.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.

Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici