Ponta: Nu sunt de acord cu asumarea răspunderii Guvernului pentru Codurile juridice

Preşedintele subcomisiei privind Codul Penal şi cel de Procedură Penală, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că nu este de acord cu asumarea răspunderii Guvernului pe Codurile juridice şi a dezaprobat presiunile făcute pentru adoptarea acestora într-un anumit interval de timp.

Urmărește
12 afișări

"Eu, personal vă spun că ne-am bătut şi a fost o bătălie politică să nu le adoptăm prin asumare din prima, ci să le trimitem în Parlament. Faptul că le-am trimis este o victorie, haideţi să o păstrăm şi să o folosim, nu sub ameninţarea timpului, ci sub ameninţarea că Parlamentul, dacă se mobilizează şi ţine cont de toate observaţiile societăţii civile, să adopte acest Coduri într-o formă mai bună decât cea a ministerului”, şi-a motivat Ponta punctul de vedere.

El a respins ideea adoptării Codurilor de către Parlament într-un anumit orizont de timp: "Nu lucrăm ca piesele de la maşină, ci le lucrăm, le dezbatem şi le facem bine", a spus el.

Victor Ponta a afirmat că prin adoptarea părţii generale a Codului Penal, parlamentarii din subcomisie "au distrus un mit pe care şi preşedintele îl credea sau se lăsa influenţat de el, şi anume că Parlamentul nu poată să dezbată şi să adopte bine Coduri".

"Tocmai demonstrăm că, atunci când dorim lucrul acesta, am lucrat zi de zi, nepolitizat, discuţiile au fost foarte tehnice, iată că am fost capabili să adoptăm partea generală şi o vom adopta şi pe cea specială, vă garantez lucrul acesta, astfel încât să ne apucăm şi de Codul de procedură, ţinând cont de toate observaţiile", a spus Ponta.

El le-a cerut tuturor care au observaţii la aceste Coduri să vină la subcomisie, arătând că unii s-au mulţumit să facă conferinţe de presă. "Îi rog, după conferinţă, îi invit să vină alături de noi, pentru ca apoi să se poată plânge", a spus el.

Executivul ar putea lua o decizie, în şedinţa de Guvern de miercuri, în problema celor patru coduri contestate de mai multe organizaţii nonguvernamentale care au avut, marţi, o întâlnire pe tema acestor proiecte de acte normative cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

La finalul discuţiilor, ministrul Justiţiei a afirmat că sprijină întru totul demersul organizaţiilor civice care contestă cele patru coduri, susţinând că a exprimat clar faptul că nu Ministerul Justiţiei a fost cel care a avansat termenul de 15 mai pentru adoptarea codurilor.

Ministrul Justiţiei a anunţat că va prezenta premierului poziţia ONG pe tema codurilor şi că Executivul ar putea lua o decizie chiar în şedinţa de miercuri.

Reprezentanţii organizaţiilor care contestă codurile, aliaţi în coaliţia "Opriţi codurile", s-au declarat mulţumiţi de întâlnirea avută cu Predoiu, susţinând că aşteaptă cu optimism şedinţa Executivului de miercuri.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici