Ponta: Parlamentarii USL să participe săptămâna viitoare la votarea moţiunii, fără excepţii sau scuze

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, în deschiderea reuniunii grupurilor parlamentare USL din Camera Deputaţilor, că toţi reprezentanţii Uniunii trebuie să fie prezenţi, săptămâna viitoare, la votarea moţiunii de cenzură, fără excepţii sau scuze.

Urmărește
98 afișări
Imaginea articolului Ponta: Parlamentarii USL să participe săptămâna viitoare la votarea moţiunii, fără excepţii sau scuze

Ponta: Parlamentarii USL să participe săptămâna viitoare la votarea moţiunii, fără excepţii sau scuze (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Victor Ponta a anunţat că miercuri după-amiază USL va depune moţiunea de cenzură, cele trei teme ale documentului fiind planul Guvernului Ungureanu de a vinde ce mai este de vândut, modul în care se cheltuie banul public şi încălcarea principiului constituţional al autonomiei universitare, prin încălcarea Legii educaţiei, pentru sprijinul UDMR.

Liderul PSD a mai afirmat că moţiunea de cenzură are un calendar pe care nu îl stabileşte opoziţia, dar care se bazează pe termene constituţionale şi regulamentare.

"Urmează să citim moţiunea şi săptămâna viitoare probabil să o votăm. Săptămâna viitoare, absolut toţi parlamentarii USL trebuie să participe la votarea moţiunii, fără nicio excepţie sau scuză, fără niciun fel de altă activitate mai importantă decât aceasta", a ţinut să arate Ponta.

Despre şansele demersului opoziţiei, preşedintele PSD a precizat că "nu este cazul să se creeze iluzii acolo unde realitatea matematică spune că în acest moment sunt 216 colegi în grupurile reunite ale USL, iar pentru adoptarea moţiunii este nevoie de 231 de voturi".

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi seară, la Antena 3, că la acest moment, moţiunea de cenzură nu trece, pentru că mai sunt necesare 15 voturi, el precizând însă că demersul opoziţiei era necesar, pentru sancţionarea unor abuzuri ale Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

"Situaţia este foarte clară, nu facem pronosticuri. Ne lipsesc 15 voturi. Trebuie sa strângem 231 de voturi. Acum suntem 216, cu tot cu cei veniţi, ne lipsesc 15 voturi. Nu ajung voturile noastre", a spus Ponta.

El a menţionat însă că demersul opoziţiei de a iniţia moţiunea de cenzură era necesar, pentru a sancţiona unele abuzuri ale puterii, cum ar fi situaţia de la UMF Târgu Mureş, precum şi problemele legate de privatizări.

Ponta a spus că mulţi dintre parlamentarii puterii critică, în terioriu, măsurile Guvernului, dar nu au curaj, la Bucureşti, să susţină demersul USL legat de moţiunea de cenzură.

Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea, mai prevede legea fundamentală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici