- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: Pasaje din Strategie arată că puterea vrea distrugerea celor care mai au opinii critice
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că unele pasaje din Strategia Naţională de Securitate arată că actuala putere vrea să distrugă orice voce critică, fie că aparţine presei, sindicatelor sau opoziţiei.
Ponta: Pasaje din Strategie arată că puterea vrea distrugerea celor care mai au opinii critice (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Ponta a spus că Strategia de securitate arată că, pentru actuala putere, "unul dintre duşmani", pe lângă partidele de opoziţie şi sindicate, este presa "care nu vrea să înţeleagă că puterea trebuie doar lăudată, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu şi cu Guvernul domniei sale".
Preşedintele PSD a afirmat că presa ar fi supusă "unui atac evident", prin sistemul fiscal de schimbare a impozitării drepturilor de autor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Uitaţi-vă că tot ceea ce anunţa doamna Udrea se întâmplă, privitor la un trust de presă care are probleme fiscale. Astăzi, simbolul corupţiei din România nu îl reprezintă nici Adriean Videanu, nici Berceanu, nici altcineva din Guvern, ci îl reprezintă un jurnalist, că îl cheamă Dan Diaconescu sau altcumva e mai puţin important", a spus Ponta.
El a apreciat că actuala putere constituie un regim autoritar "care va lupta cu orice mijloace neconstituţionale şi nedemocratice" împotriva opoziţiei, a presei şi a sindicatelor.
"Ne îndreptăm uşor, uşor, către o ţară care nu mai are nicio legătură cu democraţia europeană, ci eventual poate cu ceva modele latino-americane care, probabil, domnului Băsescu îi plac foarte tare", a adăugat preşedintele PSD.
Ponta a mai spus că strategia naţională de securitate "este bazată pe credinţa preşedintelui Traian Băsescu şi a PDL că trebuie închise toate vocile care încă mai îndrăznesc să conteste puterea actuală".
"Trebuie închise toate mass-media care nu laudă Guvernul şi Preşedintele, trebuie distrus financiar acest sistem al mass-media independente. E foarte clar aici că vor urma paşi şi mai hotărâţi, exact spre ceea ce face un stat autoritar, spre distrugerea celor care mai au opinie, indiferent că e vorba de sindicate, de partide de opozitţie sau de mass-media", a conchis preşedintele PSD.
Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată marţi în CSAT.
Potrivit documentui transmis Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, spre dezbatere şi aprobare, principalele vulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local cât şi naţional.
Acest capitol mai indică drept puncte slabe corupţia, cu implicaţii asupra funcţionării instituţiilor statului şi cu efecte negative asupra vieţii cetăţeanului, evaziunea fiscală, contrabanda şi practicile specifice economiei subterane.
De asemenea, lipsa unui mecanism coerent de previziune, prognoză, programare, planificare, execuţie şi control care să-l susţină conducerea bugetară în sistem multianual şi pe bază de rezultate, pornind de la coerenţă în formularea şi implementarea politicilor publice este identificată ca o vulnerabilitate.
În aceeaşi categorie mai sunt trecute în document dezechilibrele bugetare generate de decizii politice greşite, scăderea calităţii serviciilor publice de sănătate, crima organizată, precum şi presiunile şi influenţa pe care aceasta încearcă să le exercite asupra instituţilor statului, asupra mass media şi asupra unor reprezentanţi ai clasei politice.
Fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului reprezintă o altă vulnerabilitate a statului român, conform documentului.
Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, miercuri, ca termenul pentru redactarea raportului privind Strategia Naţională de Apărare a Ţării să fie 1 septembrie, Parlamentul urmând să dezbată documentul în sesiunea din toamnă.
CSAT a decis, marţi, să înainteze Parlamentului, spre aprobare, Strategia de Apărare a Ţării, propusă de şeful statului, Traian Băsescu declarându-se dispus să fie receptiv la recomandările membrilor Parlamentului cu ocazia dezbaterilor din forul Legislativ.
Preşedinţia a informat, printr-un comunicat, că membrii CSAT au analizat Strategia de Apărare a Ţării, propusă de preşedinte.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO