- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (01.04.2013, 13:21)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: Pe Kovesi nu o pun vicepreşedinte la PSD, să stea liniştiţi liberalii
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că respectă punctul de vedere al liderului PNL Crin Antonescu privind opoziţia acestuia faţă de eventuala numire a Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, el arătând că liberalii pot să stea liniştiţi, întrucât nu o va numi vicepreşedinte la PSD.
Urmărește
841 afișări
Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
"Eu am văzut punctul de vedere, îl respect. În acelaşi timp, eu o să fiu totdeauna solidar cu colegii liberali şi când vor lua ei decizii controversate. Eu i-am sprijinit când i-au luat pe domnii Frunzăverde şi Stănişoară, care au fost mult mai apropiaţi de domnul Traian Băsescu decât Kovesi. Iar eu Kovesi nu o pun vicepreşedinte la PSD. Să stea liniştiţi liberalii pe tema asta", a spus Ponta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Atac terorist în Magdeburg, Germania: Un BMW a intrat într-o mulțime la Târgul de Crăciun. Doi oameni au murit / BILD raportează 11 morți și 60-80 de răniți / Ce detalii se cunosc despre atacator
-
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
-
Elon Musk, atac la adresa CCR şi anularea alegerilor din România: "Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator" / Reacţia lui Călin Georgescu
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
El a arătat că are responsabilitatea guvernării ţării până când Antonescu va deveni preşedinte al României şi că în politică e important să îţi asumi şi decizii, să răspundă pentru ele şi e important să faci, nu să vorbeşti.
"Eu sunt solidar cu ei, îi susţin. Am responsabilitatea guvernării ţării până la anul când domnul Antonescu va deveni preşedinte şi trebuie să aibă o ţară pe care să o conducă. În politică e important să îţi asumi şi decizii, e important să şi răspunzi pentru ceea ce faci şi e important să faci, nu să vorbeşti", a adăugat Ponta.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, că, în eventualitatea în care premierul Victor Ponta, din postura de ministru interimar al Justiţiei, o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, el se va opune.
Antonescu a precizat, într-o emisiune la Antena 3, că PNL nu a cedat Ministerul Justiţiei lui Victor Ponta pentru 45 de zile, dar "nu e exclus să-l cedeze de tot", însă premierul a dorit să asume interimatul "pentru soluţionarea problemei numirii procurorului general şi procurorului şef al DNA".
"În eventualitatea ca domnul Ponta să o desemneze pe doamna Kovesi în fruntea DNA, eu mă opun", a mai declarat preşedintele PNL.
El a precizat că această opinie i-a împărtăşit-o şi premierului Victor Ponta.
"Nu sunt de acord, mă opun, consider că e o mare greşeală şi din punct de vedere al sistemului juridic, dar şi politic o eventuală numire a doamnei Kovesi", a subliniat Crin Antonescu.
Liderul PNL a mai susţinut că nu doreşte ca în acest fel să influenţeze numirea procurorilor şefi şi nici nu a făcut vreo propunere de numire a cuiva.
"Dacă e vorba de eventualitatea ca domnul Ponta să o desemneze pe doamna Kovesi, ca să mergem direct la subiect, în fruntea DNA, eu mă opun (...) Aşa ceva nu ne poate lăsa indiferenţi pe nici unul dintre cei care ani de zile şi mai cu seamă în cursul anului trecut am avut lucruri de spus la adresa modului în care doamna Kovesi, domnul Morar au transformat instituţiile pe care le-au condus în instituţii acţionate politic şi în piloni ai regimului Băsescu şi mai ales nu ne poate lăsa indiferenţi pe cei care am cerut votul cetăţenilor în repetate rânduri pe parcursul anului trecut pentru a demantela, pentru a înlătura, pentru a pune capăt regimului Băsescu", a declarat Antonescu.
"Eu s-ar putea să fiu singurul jucător din această ecuaţie care să fi luat în serios ideea că vrem să depolitizăm justiţia şi că începând, sau în orice caz, trecând prin momentul acestui mecanism de numire a unor noi - subliniez noi - şefi la parchete să facem altfel decât s-a făcut, mai dintotdeauna, să nu discutăm, să nu negociem, să nu sugerăm politic nişte nume", a mai afirmat liderul PNL.
El a susţinut că fostului ministru al Justiţiei nu i-a sugerat "niciodată" pe cine să propună sau să nu propună la şefia parchetelor, însă Pivniceru i-a răspuns personal lui Traian Băsescu că nu îi va propune vreodată pentru aceste funcţii pe Laura Codruţa Kovesi sau Daniel Morar.
"În momentul în care Victor Ponta, ca prim-ministru, a dorit să asume interimatul la Justiţie este evident că am aplicat şi aplic aceeaşi măsură. Nu discut, nu negociez, nu împart procurori - chiar dacă nu sunt numai doi, chiar dacă sunt vreo douăzeci şi ceva - pentru că nu e cazul ca partidele să-şi arondeze măcar recomandarea unor procurori (...) Dacă astăzi spun categoric, şi i-am spus evident şi lui Victor Ponta, că nu sunt de acord, că mă opun, că socotesc că este o mare greşeală, şi în sine în raport cu sistemul judiciar, dar desigur şi politică, o eventuală propunere, desemnare de către domnul Ponta a doamnei Kovesi o fac nu pentru că doresc să influenţez justiţia, nu i-am făcut o contrapropunere, spun doar atât, că este nepotrivit atât timp cât noi ca lideri politici am spus vreme de câţiva ani că doamna Kovesi, un profesionist asupra virtuţilor cărora nu discut eu că nu am calitatea să-l evaluez, dar am spus pornind de la nişte elemente (...) că nu e în ordine cum a condus Parchetul general", a mai declarat Antonescu.
El a amintit cazul Robertei Anastase şi cel al chestorului Constantin Manoloiu sau cele privind referendumul drept cazuri în care Parchetul general condus de Kovesi a avut o reacţie pusă sub semnul întrebării.
"Din două, una, dacă facem azi o asemenea propunere, sau dacă Victor Ponta face azi o asemenea propunere, poate să tacă - ceea ce nu-i bine - poate să spună: M-am înşelat patru ani de zile, ca să nu zic vreo şapte-opt, a avut dreptate Băsescu, a avut dreptate propaganda lui Băsescu, care a spus că doamna Kovesi conduce foarte bine, că Parchetul este perfect imparţial.Se poate şi asta", a susţinut liderul PNL.
Liderul PSD, premierul Victor Ponta nu exclude varianta ca fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi să fie numită la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adăugând că nu va demisiona din postul de prim-ministru dacă această persoană, considerată "omul lui Băsescu", va fi numită la DNA.
El a declarat, vineri seară, la Antena 3, că singura variantă pe care o exclude este ca Daniel Morar să rămână în acest post. El nu a respins însă nicio clipă posibilitatea ca Laura Kovesi să fie numită la DNA, negând o astfel de idee, ci a prezentat justificări în mai multe rânduri, explicând că regimul Băsescu nu stă într-un singur om şi că dacă în conducerea Parchetului majoritatea celor numiţi sunt profesionişti va fi deja o schimbare fundamentală faţă de ultimii ani.
"Un cuvânt important în aceste numiri, o opinie importantă pentru mine este - şi o recunosc, nu are rost să mă ascund - acceptabilitatea la nivelul partenerilor noştri europeni. Nu mai vreau să mai aud că USL vrea să pună procurori care să protejeze pe cine.Vreau să închidem această problemă care stă pe masă (...) Sunt domenii în care Bruxelles-ul este un reper, asta e realitatea", a afirmat premierul.
Întrebat dacă consideră că Kovesi va da "verde" unor dosare care implică nume grele din PDL, Ponta a răspuns că este convins de acest lucru.
"În fiecare zi trebuie să iau decizii multe, unele dureroase, dar pe care mi le asum", a spus Ponta, adăugând că trebuie să avanseze propuneri care să fie acceptate de cei care semnează, dar şi de partenerii europeni ai României.
"Mi se pare un lucru neserios să fac propuneri pe care ştiu că (Băsescu-n.r.) le respinge (...) Din acest motiv mi-am asumat interimatul la Ministerul Justiţiei, cred că trebuie să îmi asum (...) Mai ia şi Băsescu un an, pe urmă nu mai ia nimic", a spus Ponta.
Întrebat dacă nu exclude ca Laura Codruţa Kovesi să fie şeful DNA, Ponta a răspuns: "Nu exclud niciun nume în afară de domnul Morar".
Întrebat şi dacă eventuala numire a lui Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA este un motiv suficient pentru a-şi prezenta demisia, premierul a răspuns: "Nu".
"Îmi voi da demisia atunci când o majoritate importantă a cetăţenilor României, după care şi o majoritate a parlamentarilor, vor considera că există o soluţie mai bună", a spus Ponta.
El a adăugat că se uită faptul că "numim şi procuror general, şi procuror şef la DIICOT, şi adjuncţi", fără să răspundă concret dacă există "o contrabalansare" în această ecuaţie.
Întrebat de ce nu a spus, în campania electorală, oamenilor care l-au votat că nu poate face anumite lucruri fără acordul lui Băsescu şi că poate, în aceste condiţii, votul era acordat altcuiva, premierul a răspuns: "Da, lui Dan Diaconescu".
Ponta a mai afirmat că exclude ideea că USL trebuie să numească procurori în zona justiţiei.
Fostul procuror general al României Codruţa Kovesi a fost detaşată, în octombrie anul trecut, la Ministerul Afacerilor de Externe, pentru o perioadă de trei ani, oentru a ocupa o funcţie de Înalt reprezentant la Misiunea României la Bruxelles pe probleme privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie.
Detaşarea a fost prezentată atunci de premierul Ponta drept o "încercare de diplomaţie".
Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că în situaţia în care premierul va face propuneri pentru şefia Parchetului şi a DNA, ar putea să aibă o opinie, dar nu are calitatea de a-şi da acceptul sau nu pentru eventualele propuneri, însă personal nu ar susţine nominalizarea Codruţei Kovesi.
Premierul Ponta a anunţat că, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, intenţionează să se întâlnească la începutul săptămânii cu preşedintele Traian Băsescu, iar marţi să discute şi cu secţia de procurori a CSM despre noii procurori pentru şefia Parchetului şi a DNA.
Citește pe alephnews.ro: FT: Donald Trump va cere statelor NATO să îndeplinească ținta de 5% pentru cheltuielile de apărare
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentagonul a confirmat că SUA are în prezent aproximativ 2.000 de trupe desfășurate în Siria. O delegație urmează să discute cu gruparea HTS
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
E oficial, vin ninsorile în București! Pe ce dată ninge, potrivit meteorologilor weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe