Ponta: Prefectul judeţului Constanţa a făcut pe judecătorul de pace între candidaţi la alegeri

Premierul Victor Ponta a declarat că prefectul judeţului Constanţa, pe care l-a avertizat cu un "cartonaş galben" pentru încălcarea atribuţiilor, nu a înţeles că rolul său este de a reprezenta Guvernul în teritoriu şi nu de a face pe judecătorul de pace între diverşi candidaţi la alegeri.

633 afișări
Imaginea articolului Ponta: Prefectul judeţului Constanţa a făcut pe judecătorul de pace între candidaţi la alegeri

Ponta: Prefectul judeţului Constanţa a făcut pe judecătorul de pace între candidaţi la alegeri (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Scosesem cartonşul roşu, ştiţi cum face arbitrul la fotbal, după care m-am lăsat aşa un pic înduioşat şi a fost doar galben. Prefectul de Constanţa nu a înţeles de la început - şi sper că a înţeles de ieri - că rolul domniei sale este de a reprezenta Guvernul şi de a aplica legea, nu de a face pe judecătorul de pace între diverşi candidaţi la alegeri. Toţi prefecţii aplică legea şi reprezintă Guvernul, nu au nicio treabă să împace sau să ţină partea vreunui candidat. Sunt convins că a înţeles şi prefectul de Constanţa, dar sunt convins că au înţeles şi ceilalţi mesajul meu, că nu mă interesează absolut deloc nici dacă este mai prieten cu PDL, cu PSD, cu PNL, mă interesează dacă este prieten cu legea şi să fie perfect imparţial în aceste alegeri", a spus Ponta.

El nu a prezentat detalii legate de situaţia în care s-a aflat prefectul judeţului Constanţa, ci s-a rezumat la aceste explicaţii.

Într-o videoconferinţă susţinută anterior cu autorităţile locale, şeful Guvernului i-a atenţionat pe prefecţi că vor primi imediat "cartonaş roşu", urmând să fie demişi din funcţie, dacă vor accepta ca deciziile luate să fie influenţate politic de către membrii partidelor care s-au aflat sau sunt în prezent la guvernare.

El a arătat că prefectul judeţului Constanţa a primit deja "un cartonaş galben", fără să prezinte însă detalii în acest sens.

Noul prefect al judeţului Constanţa, Bogdan Huţucă, până în prezent director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa, a fost învestit în funcţie duminică, el spunând că doreşte să se familiarizeze într-un timp scurt cu atribuţiile de prefect.

Joi, Hotărârea Consiliului Local Mangalia prin care se stabilise organizarea, în ziua alegerilor locale, a unui referendum pentru rezilierea contractului cu firma de termoficare a fost atacată în instanţă de către Prefectura Constanţa.

Primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, anunţa, în luna aprilie, organizarea, în 10 iunie, a unui referendum astfel încât cetăţenii municipiului să poată să voteze pentru rezilierea contractului cu societatea de termoficare Callatis Therm.

De asemenea, Mihai Claudiu Tusac doreşte să ceară în instanţă de la SC Callatis Therm daune în valoare de cinci milioane de euro, bani care să fie împărţiţi oamenilor care au suferit de frig iarna trecută.

Propunerea lui Tusac de a iniţia acest referendum care permite rezilierea contractului cu Callatis Therm a fost aprobată în 27 aprilie de zece consilieri locali, prin HCL nr.39/2012.

Locuitorii municipiului Mangalia nu au avut căldură în case iarna trecută, din cauza neînţelegerilor dintre Primărie şi societatea de termoficare. Astfel, au fost perioade în care oamenii nu au avut deloc căldură sau când energia termică a fost livrată după program, maximum 12 ore pe zi.

În anul 2003, municipiul Mangalia a încheiat cu SC Rominservies Therm SA contractul de delegare a gestiunii nr.4450/31.01.2003, prin care această societate a preluat în administrare întregul sistem termic al oraşului. Începând cu 27 ianuarie 2011, acţionarii majoritari ai SC Rominservices Therm SA, respectiv Rominserv SRL şi Rompetrol SA, au vândut pachetul de acţiuni către SC C and C Wealth Management SRL. După preluarea pachetului de acţiuni, noii acţionari au schimbat denumirea societăţii din SC Rominservices Therm SA în SC Callatis Therm SA.

Reprezentanţii Primăriei Mangaliei au susţinut în timpul iernii că şi-au achitat toate datoriile către Callatis Therm şi au acuzat societatea de termoficare că nu are capacitatea de a susţine financiar această activitate.

La începutul anului, Guverul a suplimentat bugetul Consiliului Local al Mangaliei cu suma 1,5 milioane de lei pentru ca locuitorii municipiului să nu mai stea în frig.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici