Ponta: PSD a elaborat o lege care întoarce sarcina probei privind dobândirea averii; PDL să o voteze

PSD a elaborat un proiect de lege care prevede că bunurile aparţinând unor persoane acuzate de fapte ilicite ar putea fi confiscate dacă nu se dovedeşte de către cel care le deţine provenienţa licită, a declarat, luni, preşedintele PSD, menţionând că cere parlamentarilor PDL sprijin la vot.

15 afișări

El a menţionat, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, că acest proiect, care prevede inversarea sarcinii probei în legătură cu dobândirea averilor, a fost adoptat din punct de vedere politic de către conducerea partidului. Ponta a făcut un apel la parlamentarii democrat-liberali să voteze proiectul.

"Bunurile provenite sau aparţinând unor persoane acuzate de fapte ilicite pot fi confiscate dacă nu se dovedeşte de către cel care le deţine provenienţa licită a acestora. Se întoarce sarcina probei şi este un sistem european pe care putem să îl aplicăm", a explicat Ponta.

Liderul social-democrat a spus că acest proiect de act normativ a fost elaborat de parlamentarii PSD Valeriu Zgonea şi Dan Şova şi a fost însuşit de USL. "Este o lege care transpune în practică sistemul practicat la nivel european, dar şi în Statele Unite ale Americii, un sistem prevăzut în Directiva cadru 201/2005 a Consiliului Uniunii Europene", a arătat Victor Ponta.

El a făcut un apel la preşedintele PDL, Emil Boc, şi la parlamentarii PDL să voteze această iniţiativă legislativă, adăugând că "cei de la UDMR şi minorităţi nu au nimic împotrivă". "Va fi un semnal important pe care îl dăm comunităţii europene, comunităţii internaţionale. Un vot unanim în Parlament pentru acest proiect de lege ar arăta determinarea clasei politice româneşti şi nu doar păstrarea într-un domeniul de dispută demagogică", a menţionat social-democratul.

"Nu ştiu cum va putea justifica domnul Boc faptul că nu votează acest proiect. Nu ştiu cum va putea justifica domnul Boc refuzul PDL de a vota proiectul USL de reducere a numărului de parlamentari (...), dar fac un apel ca de această dată să nu meargă din nou pe demagogie ci să meargă pe lucruri concrete", a mai spus liderul PSD.

Prevederea din actuala Constituţie potrivit căreia caracterul dobândirii averii se prezumă a fi licit a fost eliminată în proiectul de revizuire a Constituţiei asumat de preşedintele Traian Băsescu.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională această eliminare. Cu toate acestea, şeful statului a decis să trimită Parlamentului proiectul în forma contestată de către CC, alături de avizul Curţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici