Ponta: PSD îşi reafirmă decizia de modificare a Constituţiei în 2013

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că formaţiunea sa şi-a reafirmat marţi, în şedinţa Biroului Permanent Central, decizia de declanşare şi realizare a procesului de revizuire a Constituţiei în 2013.

Urmărește
204 afișări
Imaginea articolului Ponta: PSD îşi reafirmă decizia de modificare a Constituţiei în 2013

Victor Ponta (Imagine: David Nika/Mediafax foto)

"Ne-am reafirmat decizia de a participa şi veni cu propuneri pentru ca în 2013 să declanşăm şi să realizăm procesul de revizuire a Constituţiei, astfel ca în 2014 să avem o Constituţie cu adevărat nouă sau îmbunătăţită pe toate temele importante - de la rolul preşedintelui la modul de funcţionare a Parlamentului, la regiunile de dezvoltare care pot deveni unităţi administrativ-teritoriale, la sistemul de reţinere, la toate celelalte lucruri care trebuie modificate", a spus Ponta, în conferinţa de presă de la finalul şedinţei BPC.

De asemenea, el a arătat că PSD a decis să susţină în comisia privind noua lege electorală, pe lângă proiectul depus de USL în iunie 2011, şi o propunere referitoare la un sistem de rezervă pentru locurile de parlamentari vacantate.

"Astăzi ne-am hotărât să depunem şi o propunere prin care să asigurăm un sistem de rezervă al locurilor vacante. Acum sunt 12 locuri vacante, dacă Radu F. Alexandru, domnii Sârbu şi Albu vor fi votaţi azi în conducerea altor instituţii, şi practic nu avem un sistem de rezervă, aşa cum era la sistemul pe listă, în care să urce cel aşezat mai jos pe listă. Iar Guvernul, din momentul în care a pierdut simpatia populară, a refuzat, Guvernul Boc, acum Guvernul Ungureanu, să organizeze alegeri parţiale pentru ocuparea funcţiilor respective", a argumentat Ponta.

De asemenea, el a susţinut că modificarea sistemului electoral se impune deoarece acesta a ajuns într-o stare de "faliment, ilustrat de cazurile Boldea, Ridzi, Păsat, Şerban Mihăilescu şi altele de acelaşi gen", el acuzând şi "efortul susţinut şi organizat al preşedintelui Traian Băsescu şi celor din jurul lui de a distruge ideea de democraţie parlamentară şi a promova în Parlament doar persoane şantajabile, corupte, controlate de diverse servicii şi structuri paralele".

Totodată, el a afirmat că reprezentanţii coaliţiei guvernamentale trebuie să înţeleagă că activitatea comisiei privind legea electorală pleacă de la realitatea "uriaşei crize morale" actuale din Parlament. "Mă uit la PDL cu care ar trebui teoretic să lucrăm în Camera Deputaţilor: Roberta Anastase – fraudă la vot, Ioan Oltean – fraudă la fonduri europene, Mircea Toader – protectorul lui Boldea. Vă daţi seama cu cine trebuie să discutăm noi într-un sistem democratic", a adăugat liderul PSD.

Ponta a susţinut şi că trebuie scos din criteriile de selecţie a candidaţilor pentru Parlament cel al banilor. "În aceste criterii să încercăm să scoatem pe cât posibil criteriul banilor – Boldea, Ridzi, Păsat au ajuns în Parlament în primul rând prin cheltuirea unor sume importante de bani pe care după aceea au încercat să le recupereze fie de la ministerul doamnei Udrea, fie de la ministere prietene sau autorităţi locale", a continuat el.

El a afirmat şi că în conducerea şi structurile Parlamentului trebuie aduşi "profesionişti cu adevărat", acuzând situaţia de la Comisia juridică a Camerei, unde "un mare specialist în Drept, domnul Boldea, a fost înlocuit cu un alt mare specialist în Drept, domnul Prigoană".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici