- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (08.05.2013, 15:06)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: PSD nu va sprijini nicio modificare la Constituţie care nu are avizul Comisiei de la Veneţia
Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri, că USL a luat decizia politică de a considera că punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia privind revizuirea Constituţiei sunt obligatorii, el arătând că PSD nu va sprijini nicio modificare la Constituţie care nu are avizul acestui for.
Urmărește
300 afișări
Ponta: PSD nu va sprijini nicio modificare la Constituţie care nu are avizul Comisiei de la Veneţia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Decizia e politică, e luată de conducerea USL şi o aplicăm", a spus Ponta, care a arătat că şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost de acord cu această decizie.
"Eu nu fac nicio modificare şi PSD nu va sprijini nicio modificare la Constituţie care să nu aibă un aviz al Comisiei de la Veneţia. Ce facem? Ce suntem aici, în ce ţară suntem? Avem modificări, eu am discutat cu cei de la Comisia de la Veneţia şi toate punctele lor de vedere nu doar că sunt mai mult decât binevenite, dar aşa s-a făcut şi în 2003. Ce e asta? Iar o luăm pe calea că noi nu ascultăm de nimeni şi noi suntem mai deştepţi decât toţi?", a spus Ponta, solicitat să comenteze poziţia liberalului Tudor Chiuariu, care consideră nejustificat ca punctele de vedere ale acestui for să fie considerate obligatorii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
"Eu aş vrea să avem o Constituţie pe care toată lumea să o aprecieze ca fiind europeană şi conform standardelor europene. Ne supără lucrul ăsta?", a mai spus premierul.
Vicepreşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Tudor Chiuariu (PNL), a declarat miercuri că a considera că punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia pe revizuirea Constituţiei sunt obligatorii înseamnă a "pune căruţa înaintea cailor", apreciind că acest lucru este exagerat.
Chiuariu a fost întrebat cum vede afirmaţia premierului Victor Ponta privitoare la faptul că opinia Comisiei de la Veneţia va fi considerată "obligatorie" de către factorii politici din România în cazul revizuirii Constituţiei.
"Prin natura lor, ele nu sunt obligatorii, ci consultative (...) dar sigur că sunt importante pentru dezbaterea internă şi pentru obiectivul nostru de a avea o Constituţie modernă, aliniată la cele mai înalte standarde europene", a susţinut Chiuariu.
El a menţionat că punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia nu au cum să devină obligatorii, pentru că România este un stat suveran.
"Din punctul ăsta de vedere, nu cred că voinţa reprezentanţilor aleşi ai cetăţenilor, şi în ultimă instanţă a cetăţenilor români prin referendum... aceea e obligatorie şi nu poate fi înfrântă", a susţinut senatorul PNL.
Chiuariu a apreciat că o eventuală concluzie precum cea formulată de către premierul Victor Ponta privind obligativitatea respectării punctelor de vedere ale Comisiei de la Veneţia poate fi trasă la finalul procesului de revizuire.
"Mi se pare uşor exagerat să spunem acum, când nici măcar nu ştim care vor fi modificările pe care le vom fi adoptat în Parlament şi deci nu ştim nici care va fi opinia Comisiei (de la Veneţia - n.r.) e uşor... a pune căruţa înaintea cailor", a afirmat Chiuariu.
El a menţionat că nu e o decizie a USL, ci o intenţie de a respecta punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia şi de a coopera cu acest organism.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că pentru forma finală a proiectului de revizuire a Constituţiei, care va fi supus votului în Camera Deputaţilor şi apoi referendumului, se va aştepta punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, drept garanţie a faptului că nu s-au produs "abuzuri".
"O meteahnă veche a societăţii româneşti este aceea că nu crede în arbitrii interni şi atunci aducem arbitri internaţionali, şi la fotbal, şi la politică. Din acest motiv, ca o decizie politică pe care am luat-o ca şef al Guvernului, am solicitat Comisiei de la Veneţia, aşa cum s-a întâmplat şi în 2003, un punct vedere, o analiză, pe baza textului care va fi elaborat de către comisia constituţională. Mai mult, m-am angajat, şi e un angajament comun al domnului Antonescu şi al meu, ca această opinie să fie din punctul nostru de vedere o opinie aproape obligatorie. Nu vom merge mai departe cu adoptarea în Camera Deputaţilor şi după aceea cu adoptarea prin referendum, cu puncte pe care un arbitru internaţional prestigios şi foarte greu de contestat - chiar şi pentru cei care se ocupă cu contestările - punctul acesta de vedere cred că va asigura faptul că toate elementele supuse revizuirii se încadrează în standardele europene şi că ceea ce vom revizui la Constituţie nu reprezintă în niciun fel un abuz al majorităţii faţă de minoritate sau vreo încercare de personalizare a Constituţiei", a declarat Ponta.
El a menţionat că prin acest demers "orice fel de paralelă cu orice altă ţară din Europa sau din altă parte va fi doar spre ruşinea celui care o face".
Totodată, premierul a susţinut că românii sunt "pe primul loc în lume la găsirea motivaţiilor de ce să nu facem ceva".
"Aş vrea să fie o schimbare fundamentală în societatea românească, şi anume capacitatea de a lucra cu toţii la un proiect prin care să facem, prin care să realizăm ceva, nu doar să spunem de ce nu se poate sau de ce nu e bine", a completat Ponta.
De asemenea, el a menţionat că şi-ar dori ca toate recomandările făcute de Comisia de la Veneţia să fie operate în legea fundamentală, inclusiv eliminarea cvorumului la referendum, dar în această privinţă şi-a exprimat îndoiala.
"Sunt câteva recomandări ale Comisiei de la Veneţia pe care mi-aş dori să le punem şi nu cred că o să reuşim, de exemplu renunţarea la cvorumul de la referendum. Dar, mă rog, la noi se aplică doar unele din recomandări, însă e foarte important ca forma finală a revizuirii să aibă legătură nu cu interese partizane, ci cu ceea ce este obligaţia noastră de a construi o pace constituţională pe termen cât mai lung", a mai precizat Ponta.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Thomas Markert: Coborârea cvorumului pentru referendumul de modificare a Constituţiei ar fi înţeleaptă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe