Ponta: România nu va condiţiona Serbia la integrarea UE pe minorităţi, dar cere respectarea dreptului

Premierul Victor Ponta, aflat la Belgrad, a declarat, în contextul afirmării sprijinului pentru integrarea europeană a Serbiei, că drepturile minorităţilor nu vor fi subiect de condiţionare din partea României, dar că autorităţile române cer oricărui stat european să respecte standardele în domeniu.

Urmărește
263 afișări
Imaginea articolului Ponta: România nu va condiţiona Serbia la integrarea UE pe minorităţi, dar cere respectarea dreptului

Ponta: România nu va condiţiona Serbia la integrarea UE pe minorităţi, dar cere respectarea dreptului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prim-ministrul Victor Ponta, aflat la Belgrad în vizită oficială, a discutat cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, după care cei doi oficiali au mers împreună în localitatea Bor din Valea Timocului, pentru a discuta cu reprezentanţii minorităţii române din Serbia.

"Eu sunt un prim-ministru care nu are două măsuri, una în ţară şi una în afara ţării, adică, ceea ce e normal pentru minorităţile din România, acelaşi lucru e normal pentru minorităţile din orice ţară din Europa. Nu cer mai mult decât ceea ce România oferă (...) Ca să fiu foarte clar, apreciez şi vom avea dialog cu Guvernul Serbiei în tot ceea ce priveşte standardele europene de protecţie şi de drepturi acordate minorităţilor, dar niciodată acest subiect nu va fi un subiect de condiţionare din partea României sau nu va fi un subiect în care vom da lecţii altora", a spus Ponta într-o conferinţă de presă comună cu prim-ministrul Serbiei.

Vucic a arătat la rândul său că i-a promis premierului Ponta şi promite tuturor reprezentanţilor minorităţii române din Serbia că Guvernul de la Belgrad va respecta toate angajamentele comisiei bilaterale mixte privind minorităţile, iar minoritatea română va fi mulţumită de atitudinea statului sârb.

Întrebat de jurnalişti dacă Serbia va accepta statutul de minoritate pentru români, inclusiv drepturile privind învăţământul şi biserica, Vucic a afirmat că Serbia nu va limita posibilitatea acestora de învăţa şi a vorbi în limba maternă, dar nu se poate amesteca în relaţia dintre biserici.

"Avem încheiate deja concluziile comisiei mixte şi avem acolo cele trei puncte. I-am promis premierului Ponta că în privinţa celor două puncte vom face tot ce depinde de noi şi ne vom îndeplini angajamentele privind educaţia şi media, care vizează viitorul european al regiunii. Ceea ce noi doi nu putem rezolva, practic nu e treaba noastră, e biserica. Restul, sunt convins că nu va pune probleme pe viitor", a susţinut premierul sârb.

În urmă cu doi ani, în martie 2012, România şi Serbia au semnat, la Bruxelles, un protocol privind minorităţile, care precizează expres asumarea de către Belgrad a conexiunii dintre aderarea la UE a acestui stat şi criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ şi protecţia minorităţilor naţionale.

Ministerul român de Externe a transmis aunci că "semnarea acestui Protocol este rezultatul demersurilor repetate şi insistente ale României pentru stipularea unor măsuri concrete de protejare a drepturilor şi identităţii persoanelor aparţinând minorităţii române din Republica Serbia, inclusiv a persoanelor aparţinând acestei minorităţi din Valea Timocului".

Protocolul precizează expres asumarea de către Serbia a conexiunii dintre aderarea la UE a acestui stat şi criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ şi protecţia minorităţilor naţionale. Astfel, se prevede că Serbia, în procesul de aderare la UE, se angajează să respecte şi să aplice criteriile politice de la Copenhaga, inclusiv în ce priveşte protecţia minorităţilor naţionale, în conformitate cu instrumentele internaţionale regionale şi bilaterale relevante pe care le-a ratificat.

Protocolul recomandă părţii sârbe să ia măsuri pentru a asigura accesul persoanelor aparţinând minorităţii române din Serbia de Est (Timoc) la serviciul religios în limba maternă. Acest drept este menţionat în Protocol prin raportare directă şi explicită la standardele europene privind drepturile omului, care prevalează asupra cadrului legislativ intern.

Preşedintele Traian Băsescu declara atunci, la Bruxelles, că, probabil, fiind "copleşiţi" de problemele guvernării şi de cele privind Kosovo, "prietenii sârbi" au uitat de semnarea protocolului privind minorităţile, iar autorităţile române le-au amintit.

"Românii din Valea Timocului nu sunt recunoscuţi ca fiind minoritate. Ne-am aplecat mai mult asupra problemei din Valea Timocului. A fost redactat un protocol care în proporţie de 90% era negociat, discutat, între partea română şi partea sârbă înainte de micul eveniment care a avut loc", a spus preşedintele.

Semnarea acestui protocol a fost condiţia României pentru a accepta acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Serbia.

România a blocat atunci, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei.

România a exercitat presiuni asupra Serbiei pentru a primi garanţii în privinţa etnicilor vlahi, a explicat un diplomat european, care a catalogat drept "o surpriză" opoziţia Bucureştiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici