Ponta: România poate fi lider regional în securitate cibernetică

România are o mare oportunitate pentru a dezvolta securitatea cibernetică împreună cu SUA, ţara cea mai avansată în domeniu, şi poate fi un lider regional, pentru că are o bogăţie naturală de necontestat, respectiv calitatea persoanelor care lucrează în acest sector, afirmă premierul Victor Ponta.

Urmărește
561 afișări
Imaginea articolului Ponta: România poate fi lider regional în securitate cibernetică

Ponta: România poate fi lider regional în securitate cibernetică (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

El a făcut aceste afirmaţii, luni, în discursul de deschidere al conferinţei "Summitul Regional pentru Securitate Cibernetică & Misiunea Economică a SUA", la Palatul Parlamentului, eveniment la care participă şi o delegaţie economică a Statelor Unite ale Americii condusă de Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comerţ din cadrul Departamentului comerţului din SUA.

"Pentru România este o mare oportunitate pentru a dezvolta acest domeniu, cybersecurity, împreună cu Statele Unite ale Americii, cu siguranţă ţara cea mai avansată în acest domeniu, şi să dovedim că putem fi, nu doar pe plan naţional, dar pe plan regional, un lider în acest domeniu atât de special şi atât de important. Suntem şi putem fi în continuare un lider, în primul rând pentru că România are o bogăţie naturală imposibil de contestat (...) şi această bogăţie naturală o reprezintă capacitatea în special a tinerilor noştri, a tuturor celor care lucrează în acest domeniu, capacitatea acestora de reuşi atât în instituţii publice, în companii private, să fie inventivi, să creeze, să anticipeze şi să fie eficienţi în ceea ce înseamnă o lume atât de deschisă şi în acelaşi timp atât de fragilă", a afirmat Ponta.

El a precizat că relaţiile politice, militare şi economice dintre România şi SUA depind de capacitatea celor două state de a asigura tehnologiile privind comunicaţia, folosirea datelor, soft-urile, capacitatea de a rezista la "cel mai dificil şi complicat război pe care-l avem de purtat", respectiv protejarea datelor şi tehnologia de comunicaţii.

"Cybersecurity priveşte viaţa de zi cu zi a fiecărei ţări şi a fiecărui cetăţean din ţările noastre, şi când spun de zi cu zi, mă refer la 24 de ore pe zi, 7 zile din 7, atunci când orice fel de sistem, fie el militar, fie civil, fie de business, se află cu adevărat sub ameninţarea unor atacuri, sub ameninţarea unor proceduri ilegale, pe care noi trebuie să ştim să le prevenim, să le contracarăm şi să le limităm pagubele atunci când acestea se realizează", le- a spus Ponta participanţilor.

El a arătat că atenţia deosebită pe care parteneriatul România-SUA o acordă acestui sector este binevenită şi extrem de necesară.

De asemenea, Ponta a apreciat că România are şansa de a colabora cu liderul mondial în domeniu şi a considerat că are un un potenţial uriaş cu largi perspective pentru viitor şi o legislaţie care sprijină dezvoltarea acestui domeniu atât în zona privată, cât şi la nivelul instituţiilor specializate ale statului.

Şeful Executivului a evocat posibilitatea dezvoltării unui parteneriat privat, business to business, între companii americane şi româneşti, ceea ce ar avea ca efect creare de noi locuri de muncă, de creare a noi tehnologii, precum şi de a fi "cu un pas înainte" celor care folosesc lumea virtuală în scop ilegal şi care pun în pericol instituţiile şi democraţia din România şi din regiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici