- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: Sindicatele trebuie să facă plângere penală împotriva lui Anastase, nu a Biroului Permanent
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, că sindicatele trebuie să depună plângere penală împotriva preşedintelui Camerei, Robertei Anastase, şi nu a Biroului Permanent pentru că nu au fost lăsate să asiste la şedinţa de asumare a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii.
"Dacă vor să se plângă împotriva cuiva, şi e corect şi legitim ceea ce ei reclamă, trebuie să se plângă împotriva doamnei Roberta Anastase", a afirmat Ponta.
Ponta a arătat că prevederile Constituţiei arată că şedinţele Parlamentului sunt publice.
Liderul PSD a mai spus că decizia şi propunerea de a nu lăsa reprezentanţii sindicatelor să participe la şedinţă aparţine preşedintelui Camerei Deputaţilor.
Potrivit lui Ponta, PSD va face o cerere clară pentru ca, la momentul dezbaterii moţiunii de cenzură, să fie permis accesul publicului.
Preşedintele PSD a mai spus că USL a finalizat textul moţiunii care va fi depus, probabil marţi, şi că are semnăturile tuturor parlamentarilor PSD, PNL şi PC.
"Cel mai important lucru este că este pentru prima dată când o moţiune de cenzură are şi un proiect alternativ. Am depus deja la Parlament un proiect de modficare a Codului Muncii, pe baza discuţiilor cu sindicatele şi patronatele", a adăugat Ponta.
Întrebat în legătură cu şansele acestei moţiuni de cenzură, Ponta a răspuns că pentru acest lucru trebuie întrebaţi cei de la putere.
În legătură cu faptul că opoziţia nu a participat la şedinţa în care Emil Boc şi-a asumat răspunderea pe Codul Muncii, Ponta a spus că nu mai există niciun fel de dialog între putere şi restul societăţii. "Dialogul este normal, trebuie să ai cu cine", a adăugat Victor Ponta.
BNS şi Cartel Alfa au făcut plângere penală la PICCJ pentru abuz în serviciu împotriva membrilor Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, pentru că nu li s-a permis accesul la şedinţa de asumare a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii, deşi solicitaseră acest lucru încă din 24 februarie.
Confederaţiile sindicale BNS, Cartel Alfa, CNSLR-Frăţia, CSDR şi Meridian au depus în 24 februarie, la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor o solicitare privind participarea la şedinţele camerelor reunite al Parlamentului, cu prilejul asumării răspunderii Guvernului cu privire la Codul Muncii.
Solicitarea a fost făcută pentru ca 60 de reprezentanţi ai celor cinci confederaţii sindicale să participe la şedinţă.
Cererea de participare a fost depusă pentru perioada 1 martie - 1 aprilie şi a vizat şedinţele în care urmau să aibă loc prezentarea asumării, dezbaterea eventualei moţiuni de cenzură şi votul asupra acesteia din urmă. Confederaţiile susţin că şi-au asumat obligaţia de a nu tulbura în niciun fel lucrările şedinţelor.
Sindicaliştii susţin că au aflat, luni, dintr-o declaraţie a Robertei Anastase, că Biroul Permanent a decis prin vot majoritar să nu permită accesul reprezentanţilor sindicali la lucrările Camerelor reunite, fapt confirmat telefonic de Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.
În plângerea penală, confederaţiile susţin că prin această decizie se încalcă art. 68 din Constituţie care stipulează că "şedinţele Camerei Deputaţilor şi Senatului sunt publice" şi aceste şedinţe pot fi secrete doar în baza hotărârii adoptate de către camere, precum şi pe art.69, alin. (1) potrivit căruia în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni, "din raţiuni de securitate", ca la şedinţa de marţi în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe Codul Muncii, în Parlament să poată participa ca invitaţi doar ziariştii, nu şi cetăţenii, a declarat preşedintele Camerei, Roberta Anastase.
Ea a precizat că decizia Biroului Permanent este "o măsură excepţională", până se va face securizarea balcoanelor din sala de şedinţe.
Sindicaliştii i-au sesizat public preşedintelui Traian Băsescu încălcarea Constituţiei de către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor prin decizia luată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
MApN are în plan contracte de achiziţie pentru 2025 de 8 miliarde euro: arme de asalt, 248 maşini de luptă a infanteriei, 150 transportoare Piranha, 2 nave de patrulare, revitalizarea a 6 aeronave C-130 Hercules
-
Metapneumovirus uman depistat la Oradea. Tulpina a fost expediată către Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
-
Incendii devastatoare în Los Angeles: cel puţin 5 morţi şi zeci de mii de evacuaţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO