- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (23.03.2014, 21:42)
- Andi Manciu
Ponta: Situaţia din regiune oferă cea mai mare oportunitate pentru România, legată de R. Moldova
Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, că situaţia din regiune oferă şi cea mai mare oportunitate pentru România, respectiv apropierea Republicii Moldova de UE şi NATO, el apreciind că nu vede soluţia unirii decât dacă cetăţenii moldoveni vor decide acest lucru prin referendum.
Urmărește
434 afișări
Ponta: Situaţia din regiune oferă cea mai mare oportunitate pentru România, legată de R. Moldova
Ponta a susţinut într-o emisiune la Antena 3 că situaţia din Republica Moldova este un obiectiv major pentru România, dar şi o oportunitate care nu trebuie ratată.
“Cred totuşi că cel mai important pentru România în 2014 nu este nici măcar cine va câştiga la europarlamentare sau la prezidenţiale, ci este dacă nu cumva…să nu ratăm şi acest moment istoric pentru a ne atinge un obiectiv major, fundamental pentru România, şi anume Moldova”, a susţinut premierul.
Ponta a apreciat că situaţia dintre Ucraina şi Rusia este cel mai mare pericol pentru România şi pentru regiune după 1989.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
El a apreciat că situaţia oferă în acelaşi timp şi cea mai mare oportunitate. “Se spune de multe ori că pericolul înseamnă şi oportunitate. Este cea mai mare oportunitate de după 1990 pentru ca România să-şi atingă un obiectiv major. Pentru Europa e minor, Moldova nu e cel mai important punct, dar pentru România e cel mai important, şi anume de a folosi acest moment politico-istoric pentru a accelera extraordinar de puternic reaproprierea Moldovei de ceea ce înseamnă Europa şi chiar NATO. Depinde de cât de inteligenţi suntem să folosim acest prilej”, a mai afirmat Ponta.
Premierul a afirmat că în acest moment România ar fi suficient de puternică pentru a fi pentru Republica Moldova ceea ce a fost Germania de Vest pentru cea de Est.
“Fără a spune prin asta că eu văd ca principală soluţie – cum spunea preşedintele Băsescu – să-i luăm înapoi. Eu nu cred că asta este soluţia cea mai inteligentă, decât dacă oamenii din Moldova vor decide asta, vor face un referendum şi vor... Dacă nu, cea mai inteligentă, mai raţională şi mai corectă soluţie este ca România să sprijine în mod concret, nu doar prin declaraţii, ci prin lucruri extrem de concrete o apropriere ireversibilă a Moldovei de UE, un calendar clar”, a mai declarat Ponta.
Premierul a fost întrebat cum vede situaţia din Transnistria în cazul în care Vladimir Putin va adopta o atitudine similară cu cea din Crimeea.
“Transnistria este... nu ştiu care e imaginea plastică cea mai. Ştiţi, când trebuie să intre o maşină în garaj şi rămâne cârligul ăla din spate în afară şi atunci nu se poate închide uşa niciodată. Deci, e evident că atât timp cât nu se rezolvă problema Transnistriei într-un fel sau altul, Moldova nu va reuşi să intre nici în UE, nici în NATO”, a susţinut Ponta.
El a precizat că nu se poate intra în NATO când ţara respectivă are unităţi ale armatei ruse pe teritoriul său.
„Eu cred că Moldova va intra în UE şi ulterior în NATO atunci când va rezolva într-un fel sau altul problema Transnistriei. Dar să le spune noi de la Bucureşti cum să o rezolve nu e bine. Ei trebuie să decidă, şi trebuie să decidă care este soluţia cea mai bună pentru ei. Nu e o decizie uşoară”, a mai afirmat VVictor Ponta
De asemenea, el a menţionat că în caz contrar obiectivul 1 ianuarie 2018 pentru aderarea Republicii Moldova la UE nu va putea fi atins.
Totodată, premierul a fost întrebat cum va reacţiona România în cazul în care Rusia va pune în pericol situaţia românilor din Transnistria.
„Vreau să reacţionăm în modul în care... şi să dăm acel ajutor pe care ni-l cer cei de la Chişinău, nu vreau să ne repezim mai mult decât ne cer cei de acolo (...) Suntem fratele mai mare, dar fratele mai mare nu intră cu forţa peste fratele mai mic, ci îl întreabă pe fratele mai mic: Dom’le, cu ce ai nevoie să te ajut? Spune-mi ce ai nevoie şi te ajut cu absolut tot ceea ce spui”, a mai declarat Ponta.
Premierul a făcut câteva afirmaţii şi despre preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.
„Vladimir Putin este simbolul unor nostalgii de mare putere a Rusiei şi probabil a unei părţi importante. Nu pot să-mi dau seama câţi dintre ruşi îşi doresc să fie din nou acel mare imperiu care a fost nu doar în perioada sovietică. Rusia a fost un mare imperiu şi înainte de perioada sovietică, şi atunci reprezintă aceste aspiraţii. Problema noastră, a Europei şi a SUA în primul rând este că, dacă suntem separaţi, nu putem rezista în faţa unei confruntări, în al doilea rând că, dacă suntem împreună, America şi Europa, trebuie să fim extrem de pragmatici şi să înţelegem unde putem cu adevărat să oprim acest dorinţe de creştere şi nostalgii imperiale şi cât de mult dorim să ne asumăm acest lucru”, a afirmat Ponta.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:02
-
astăzi, 19:26