Ponta spune că Băsescu l-a sunat pe Corlăţean, dar acesta nu a vrut să-i răspundă

Preşedintele Traian Băsescu l-a sunat pe Titus Corlăţean, fostul ministru de Externe, pentru a insista pe tema suplimentării numărului secţiilor de vot în străinătate, un "joc politic" care să asigure un motiv de contestare a rezultatului votului, dar ministrul nu i-a răspuns, a spus premierul Ponta

Urmărește
952 afișări
Imaginea articolului Ponta spune că Băsescu l-a sunat pe Corlăţean, dar acesta nu a vrut să-i răspundă

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"L-a şi sunat. Domnul Corlăţean mi-a spus şi nu a vrut să-i răspundă", a afirmat Ponta la România TV.

El a arătat că, după apelul telefonic fără succes către Corlăţean, preşedintele Băsescu a susţinut declaraţii publice şi a transmis comunicate în care insista pentru suplimentarea numărului de secţii de vot în străinătate. Ponta a susţinut că, prin această procedură despre care Băsescu ar şti că nu este acoperită de lege, se urmărea un motiv de contestare ulterioară a rezultatului votului la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Ponta a mai susţinut că Băsescu încearcă astfel să devină şeful opoziţiei şi să îl delegitimeze pe viitorul preşedinte.

"Modificarea legii între turul I şi turul II este cea mai gravă încălcare a drepturilor democratice", a mai susţinut Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat anterior, după ce Titus Corlăţean a demisionat din funcţia de ministru al Afacerilor Externe, că există şi o latură politică, care deturnează sensul campaniei electorale şi al alegerilor, şi a făcut referire la "presiuni inadmisibile şi inacceptabile făcute de către preşedintele Traian Băsescu şi candidatul Klaus Iohannis care solicită instituţiilor statului să încalce legea în scopul evident ca, duminică, să poată fi contestat rezultatul votului".

Titus Corlăţean a anunţat, luni, că l-a informat pe premierul Victor Ponta că a decis să-şi depună mandatul de ministru al Afacerilor Externe, menţionând că ministerul îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din acest an.

Titus Corlăţean a declarat, luni, că MAE a primit un comunicat de la BEC privind lipsa unui impediment legal privind organizarea de noi secţii de vot, dar a precizat că acesta nu are forţă juridică, prin urmare nu poate încălca legea.

"Problema noilor secţii de votare în străinătate, discutată atât de intens în ultimele zile: după hotărârea BEC cunoscută, adoptată seara, în noaptea zilei de marţi, marţea trecută şi primul comunicat, am fost şi noi şi opinia publică informaţi de apariţia, difuzarea unui al doilea comunicat al BEC, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la 12:00 noaptea, mai precis la 23:58, am primit la sediul MAE, pe fax, un comunicat şi, respectiv, o adresă în care BEC ne comunica «inexistenţa unui impediment legal referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate»", a afirmat Corlăţean, adăugând că după primirea celui de-al doilea comunicat al BEC Ministerul Afacerilor Externe a demarat "un proces intern de evaluare consolidată pentru îndeplinirea atribuţiilor sale legale în materie".

Titus Corlăţean a anunţat că, în urma acestei evaluări interne, Ministerul Afacerilor Externe "îşi menţine integral poziţia potrivit căreia nu există bază juridică legală pentru suplimentarea la turul doi cu noi secţii de votare în străinătate". "Nici legea, Articolul 54, paragraful 1, dar şi alte dispoziţii legale importante din legea respectivă, inclusiv proceduri, paşi, termene imperative care au expirat, dar nici hotărârea BEC din 4 noiembrie nu permit tragerea acestei concluzii potrivit căreia s-ar putea înfiinţa noi secţii de votare în străinătate", a spus Titus Corlăţean.

Acesta a arătat jurnaliştilor cele două documente discutate, explicând că în comunicatul BEC se menţionează posibilitatea înfiinţării de secţii "prin inexistenţa acelor impedimente de natura legală", în timp ce hotărârea BEC, care are "forţă juridică", nu prevede nimic cu privire la inexistenţa unui impediment legal şi are forţă juridică.

"Comunicatul, care este un comunicat de presă, face această menţiune, comunicat care nu are forţă juridică. În consecinţă, ca ministru, am obligaţia să asigur, împreună cu echipa Ministerului Afacerilor Externe, respectarea legalităţii, dar şi prezervarea imaginii şi prestigiului instituţiei, Ministerul Afacerilor Externe", a mai spus Titus Corlăţean, explicând motivele pentru care şi-a depus demisia.

Sâmbătă, preşedintele Traian Băsescu a declarat că se impune demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, ca urmare a dezinformării lansate de ministru în spaţiul public, după care este ilegală organizarea de noi secţii de votare în străinătate.

"Preşedintele Traian Băsescu a luat notă de dezinformarea pe care ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlăţean, a lansat-o în spaţiul public prin declaraţia de presă de vineri, 7 noiembrie a.c., în care a afirmat că legal nu poate mări numărul de secţii de votare din străinătate, deşi BEC a dat o astfel de aprobare prin Hotărârea nr. 4H/4.11.2014 publicată ca atare în Monitorul Oficial”, se menţionează într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, "în condiţiile în care ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean a dezinformat într-o declaraţie de presă, dorind în acest fel să împiedice dreptul constituţional al cetăţenilor români din străinătate de a vota, preşedintele Traian Băsescu consideră că se impune demiterea imediată a acestuia".

"De asemenea, preşedinte Traian Băsescu consideră necesar luarea măsurilor care se impun pentru ca toţi românii aflaţi în străinătate să poată vota", se mai arată în comunicat.

Băsescu a mai cerut demisia miniştrilor Corlăşean şi Stanoevici pe 2 noiembrie, din cauza organizării defectuoase a alegerilor în secţiile de votare din străinătate.

Biroul Electoral Central invocă Legea 370/2014 şi precizează că în interpretarea sa, cuprinsă într-o decizie proprie, nu există un "impediment legal" referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate", aşa cum a invocat MAE "în contextul discutării celor mai eficiente măsuri pentru organizarea turului doi de scrutin".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici