Ponta: Suntem împotriva angajării răspunderii Guvernului pe Codul Muncii

Preşedintele PSD, Victor Ponta, se declară împotriva angajării răspunderii Guvernului pe Codul Muncii şi consideră că o astfel de angajare este "anormală" în cazul unui Executiv "care pleacă", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
5 afișări

Ponta a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj, că toate legile pe care Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea au dus la "mari disfuncţionalităţi".

"Un guvern care pleacă este anormal să vină cu o angajare de răspundere. În cazul Codului Muncii, ca procedură, suntem total împotrivă, pentru că, până acum, ori de câte ori Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea, fie pe Legea salarizării unice, fie pe Legea pensiilor sau a educaţiei, s-a dovedit în practica de după că angajarea răspunderii fără să discuţi cu partenerii sociali, fără să treci prin Parlament, duce la mari disfuncţionalităţi. Prin angajarea răspunderii pe Legea pensiilor s-a creat un dezastru social, iar după angajarea pe Legea educaţiei ne confruntăm cu un dezastru în învăţământul universitar", a spus Ponta.

Potrivit acestuia, Codul Muncii adoptat prin angajarea răspunderii "încalcă dialogul social".

"Şi patronatele şi sindicatele sunt nemulţumite de Codul Muncii. Suntem împotrivă, pentru că s-a dovedit că procedura care va rămâne în istorie ca «procedura Boc», angajarea răspunderii pentru orice şi în orice situaţie, este una care duce în practică la mari disfuncţionalităţi", a precizat liderul PSD.

Ponta a subliniat că, în viziunea noului Cod al Muncii, "se va distruge mişcarea sindicală".

"Sunt convins că atacurile de imagine la liderii sindicali sunt în acest sens. Instituţii ale statului sunt instrumente ale Guvernului cu care se atacă lideri sindicali şi se arată că sunt bogaţi, apoi se vine cu Codul Muncii pentru desfiinţarea sindicatelor. Grav e că fiecare angajat din România, nu vreau să folosesc termenul de sclav, dar va pierde toate drepturile obţinute într-o societate democratică", a subliniat Victor Ponta.

El a adăugat că nu înţelege urgenţa adoptării noului Cod al Muncii.

"În 2003, PSD a adoptat un Cod al Muncii bun. De ce să îl schimbăm? Nu înţeleg. Nu înţeleg nici urgenţa, de ce acum, şi de ce să nu fie trecut prin Parlament?", a conchis Ponta.

Premierul Emil Boc a anunţat, vineri, că există posibilitatea ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru modificările Codului Muncii, o decizie urmând să fie luată după discuţii în coaliţie şi în Guvern.

Premierul a declarat, joi, că ultimul domeniu care mai trebuie reformat de Guvern este cel al legislaţiei muncii, actualul Cod al Muncii fiind unul depăşit, "un factor de blocaj şi de frână în obţinerea unui loc de muncă.

Cele cinci confederaţii sindicale au anunţat că vor decide luni formele de protest, nemulţumite de modificările aduse Codului Muncii, care dezavantajează angajaţii.

BPN al PDL i-a mandatat pe premier şi pe ministrul Muncii să finalizeze în cursul acestei săptămâni Codul Muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici