Ponta: Viktor Orban şi Traian Băsescu lucrează împreună împotriva României

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că el consideră că premierul Ungariei, Viktor Orban, şi preşedintele Traian Băsescu "lucrează împreună împotriva României şi împotriva intereselor României".

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului Ponta: Viktor Orban şi Traian Băsescu lucrează împreună împotriva României

Ponta: Viktor Orban şi Traian Băsescu lucrează împreună împotriva României (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Ponta a spus că USL a susţinut votarea în Parlament a declaraţiei de condamnare "a poziţiei inacceptabile a primului-ministru Viktor Orban şi a preşedintelui Parlamentului maghiar, Kover Laszlo", subliniind că acest gest nu a fost în niciun caz antimaghiar.

"Am cerut să fie condamnate aceste poziţii inacceptabile. Nu este nimic antimaghiar, dar nici nu stau să ascult de la Viktor Orban şi de la domnul Kover care ne dau lecţii despre unde trebuie să fie Ardealul şi cum să fie Ardealul. Ei, ne-am trezit cu aceşti trădători de PDL (…) care nu au fost de acord cu condamnarea unor declaraţii inacceptabile şi iresponsabile, împotriva României ca ţară, nu împotriva Guvernului", a spus Ponta.

Preşedintele PSD a adăugat că nu era vorba să fie dat jos Guvernul Boc, ci de adoptarea unui comportament de ţară membră UE "faţă de declaraţii inacceptabile ale unui partener din Uniunea Europeană".

El a criticat lipsa de reacţie a ministrului de Externe, Teodor Baconschi, pe acest subiect, calificând drept "un act aproape de trădare" din partea premierului Emil Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu faptul că permit "o denaturare totală a relaţiilor între două ţări membre ale UE", prin acceptul ca maghiarii din România, care obţin cetăţenia ungară, să participe la alegerile din ţara vecină.

"Eu nu sunt nici antimaghiar, nici împotriva Ungariei, dar cred că Viktor Orban şi Traian Băsescu sunt doi duşmani ai României. Sunt foarte buni prieteni şi cred că sunt doi adversari ai României. (…) Nu vom accepta (desfăşurarea în România a unei campanii electorale pentru funcţii din Ungaria - n.r.). Cred că este o denaturare totală a relaţiilor între două ţări membre ale UE şi cred că este un act aproape de trădare din partea lui Băsescu şi a lui Boc. Domnul Viktor Orban să fie ales de cetăţenii din Ungaria, maghiarii din România votează în România, au reprezentanţi în Parlament, au miniştri, ce înseamnă chestia asta? Am înţeles că Băsescu a ieşit preşedinte fraudând voturile din diaspora şi că probabil i-a dat idei bune lui Viktor Orban, dar eu mă gândeam că oprim frauda voturilor din România în diaspora, gen Băsescu, nu că extindem modelul de fraudare a voturilor din diaspora şi la Viktor Orban", a spus Ponta.

El a adăugat că Traian Băsescu şi Viktor Orban sunt doi oameni care seamănă extraordinar de bine şi care nu întâmplător sunt prieteni.

"Au aceeaşi opinie despre opoziţie, au aceeaşi opinie despre presa liberă, despre democraţie, au aceeaşi opinie despre colaboratori - ori sunt sclavi, ori nu există, nu întâmplător s-au adunat cei doi şi nu întâmplător îi consider împreună lucrând împotriva României şi împotriva intereselor României", a arătat el.

Referindu-se la relaţia cu UDMR, Victor Ponta a spus că nu exclude ideea unei colaborări, dar nu în orice condiţii - precum cea a acceptării unei regiuni formate din Mureş, Harghita şi Covasna - nici dacă UDMR ar obţine exact procentul necesar USL pentru a avea majoritatea care să îi permită formarea viitorului Guvern.

"Ideea reorganizării României pe criterii etnice e preţul pe care PDL e dispus să îl plătească, noi nu, mai bine stăm în opoziţie până la anul", a subliniat Ponta.

El a apreciat că liderii UDMR au în acest moment o problemă cu propriul electorat şi atunci îşi justifică rămânerea în coaliţia de guvernare cu tot felul de lucruri pe care le cer PDL, lui nefiindu-i clar dacă "le cer că vor să le obţină sau le cer ca să justifice de ce stau cu PDL".

"Atrag atenţia UDMR că dacă ajungem la alegeri şi USL ia peste 50 la sută, atunci UDMR trebuie să rămână lângă PDL, dacă rămân lângă PDL până la anul. Să nu ne închipuim că o să luăm 50 la sută şi hai totuşi să luăm UDMR deşi au stat lângă Boc până la sfârşit", a spus Ponta, adăugând că declaraţia sa "nu e o ameninţare".

În acest context, el a spus că, personal, consideră că minoritatea maghiară ar trebui să aibă reprezentare în Parlament, "pentru echilibrul între majoritate şi minoritate", dar că sprijinul pe care Traian Băsescu şi Viktor Orban îl acordă înfiinţării unui partid al lui Tokes Laszlo ar putea face ca niciuna dintre formaţiunile din comunitatea maghiară să nu mai obţină pragul necesar accederii în Parlament.

"Trag un semnal de alarmă că, în baza sprijinului pe care partidul domnului Laszlo Tokes îl are de la Viktor Orban şi de la Traian Băsescu, ne putem trezi că în Parlamentul României nu va mai fi nicio formaţiune maghiară. Or, eu, personal, cred că, pentru echilibrul între majoritate şi minoritate, minoritatea maghiară trebuie să fie reprezentată în Parlamentul României. Acestea sunt lucruri grave şi lucruri la care sunt convins că se gândesc şi liderii UDMR şi sper să ia deciziile cele mai bune, pentru ei ca minoritate şi pentru noi ca ţară", a conchis Ponta.

Săptămâna trecută, în şedinţa Camerei Deputaţilor, preşedintele de şedinţă Ioan Oltean a anunţat, iniţial, că declaraţia privind mesajele unor oficiali ungari a fost adoptată, apoi a revenit şi a spus că ea a fost respinsă deoarece nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată.

Preşedintele de şedinţă Ioan Oltean a anunţat, iniţial, că declaraţia a fost adoptată cu 142 voturi "pentru", 110 voturi "împotrivă" şi 25 de abţineri.

Acest anunţ a fost primit de parlamentarii din opoziţie cu aplauze şi urale, iar Oltean a declarat închisă şedinţa Camerei Deputaţilor, iar parlamentarii au început să plece din sală.

După câteva momente, Oltean a redeschis şedinţa şi a anunţat că de fapt această declaraţie a fost respinsă de plen întrucât erau necesare 143 de voturi pentru adoptarea ei.

Viceliderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Aura Vasile, a declarat că declaraţia privind mesajele unor oficiali ungari este adoptată de către Camera Deputaţilor, iar singura soluţie a puterii este de a o contesta la Curtea Constituţională.

Reprezentanţii UDMR au susţinut că declaraţia privind mesajele unor oficiali unguri nu a fost adoptată de Camera Deputaţilor, deoarece nu a întrunit numărul necesar de voturi, dar nu consideră acest lucru o victorie a Uniunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici