Ponta: Vom vota împotriva traseismului în noua Constituţie. Ne-am înţeles în USL

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, înaintea şedinţei USL, că şi membrii PSD din Comisia de revizuire a Constituţiei vor vota împotriva treseismului politic, el precizând că asupra acestei chestiuni există o înţelegere în cadrul USL.

Urmărește
386 afișări
Imaginea articolului Ponta: Vom vota împotriva traseismului în noua Constituţie. Ne-am înţeles în USL

Ponta: Vom vota împotriva traseismului în noua Constituţie. Ne-am înţeles în USL (Imagine: Shutterstock)

"Asta categoric vor vota şi cei de la PSD. Problema este că dacă avem vot pe liste nu mai poţi să ai procedura aceea în care în colegiu se face referendum. Atunci se pierde mandatul pentru schimbarea partidului. Probabil că nu o să acoperim ceea ce s-a întâmplat de altfel şi în aceşti ani cu primarii care nu şi-au dat demisia din partid, dar de fapt erau în opoziţie faţă de propriul partid. Probabil că rămâne acea singură portiţă, dar oricum e un pas important pentru sancţionarea traseismului şi cred că vom vota. E un punct asupra căruia ne-am înţeles", a spus Ponta.

El a arătat că această situaţie se va perpetua pentru că nu există o decizie în Parlament asupra modului în care se vor alege viitorii parlamentari.

"Ca să nu mai vorbim că nu poţi să pui în Constituţie că sunt aleşi uninominal sau proporţional. Legea electorală nu se pune în Constituţie", a spus Ponta.

Comisia de revizuire a Constituţiei nu a admis niciunul dintre amendamentele formulate pentru combaterea traseismului politic în cazul parlamentarilor, reprezentanţii PSD optând să se abţină sau să nu-şi susţină amendamentele pe această temă.

Membrii comisiei parlamentare au respins în primă instanţă un amendament al PNL care ar fi instituit acelaşi regim aplicabil primarilor în prezent. Astfel, era introdusă situaţia încetării mandatului de parlamentar "la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid politic sau o altă formaţiune politică".

Amendamentul PNL a întrunit 9 voturi "pentru", 2 "împotrivă" şi 5 abţineri, în cazul celor din urmă numărându-se parlamentarii PSD.

De asemenea, au fost respinse celelalte amendamentele formulate pentru instituirea unui mecanism pentru combaterea traseismului.

Totodată, PSD a avut un amendament asumat de grupul parlamentar care nu a mai fost susţinut la nivelul comisiei de revizuire a Constituţiei. Acesta prevedea că "în situaţia în care deputatul sau senatorul părăseşte partidul sau alianţa politică din partea căreia a candidat şi a fost ales, acesta poate fi revocat, prin referendum, în condiţiile stabilite prin lege organică".

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a declarat, joi, că va solicita reluarea votului asupra amendamentului susţinut de PNL pentru combaterea traseismului parlamentar, menţionând respingerea acestuia a fost un "accident de vot".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici