Poteraş: Oprescu să explice de ce bucureştenii trebuie să mai dea un milion de euro pentru gazon

PDL Bucureşti îi cere primarului Sorin Oprescu să-şi asume responsabilitatea pentru faptul că Arena Naţională nu are un gazon funcţional şi să explice de ce bucureştenii trebuie să mai dea un milion de euro pentru un nou gazon, a declarat, duminică, primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş.

Urmărește
269 afișări
Imaginea articolului Poteraş: Oprescu să explice de ce bucureştenii trebuie să mai dea un milion de euro pentru gazon

Poteraş: Oprescu să explice de ce bucureştenii trebuie să mai dea un milion de euro pentru gazon (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax foto)

Edilul Sectorului 6 i-a cerut primarului general, într-o conferinţă de presă, să explice de ce nu a fost în garanţie nici primul şi nici al doilea gazon de pe Arena Naţională şi de ce trebuie să plătească bucureştenii "incompetenţa" municipalităţii.

Cristian Poteraş a mai spus că Sorin Oprescu ar trebui să prezinte situaţia reală a acoperişului retractabil al Arenei Naţionale, care, deşi nu a fost folosit până acum, trebuie să intre în revizie.

"Bucureştenii trebuie să ştie al cui este managementul defectuos al stadionului", a adăugat Poteraş.

Edilul a mai spus că PDL îi cere lui Sorin Oprescu să vină cu o propunere concretă de management pentru acest stadion.

"Nu este acceptabil ca un stadion de 240 de milioane de euro să nu poată fi folosit până în luna mai", a afirmat Cristian Poteraş, apreciind că o asemenea stare de fapt este "ruşinoasă" şi că Oprescu trebuie să-şi asume costurile foarte mari şi faptul că lucrurile nu merg aşa cum ar trebui.

Primarul democrat liberal a criticat dublarea preţului stadionului, care în final a ajuns la 234 de milioane de euro, precizând că această dublare a fost decisă exclusiv de primarul Sorin Oprescu. El a menţionat că preţul per scaun la Stadionul Naţional de 4.200 de euro este mult mai mare în comparaţie cu alte stadioane din Europa.

Noul gazon care urmează să fie instalat pe Arena Naţională în vederea finalei Ligii Europa din 9 mai va costa patru milioane de lei, suma urmând să fie susţinută în totalitate de Primăria Capitalei, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, directorul ALPAB, Radu Popa.

Lucrările încep sâmbătă şi vor dura maxim o lună. Până la disputarea finalei stadionul nu va mai găzdui nicio partidă sau alt eveniment.

"Conform recomandărilor UEFA, societatea STRI (n.r. - partenerul oficial al FIFA şi UEFA) va fi responsabilă cu schimbarea gazonului. Lucrările de înlocuire a gazonului încep de mâine (n.r. - sâmbătă), vor dura maxim o lună, în funcţie de de condiţiile meteo şi vor fi îndeplinite toate cerinţele UEFA. Costurile de înlocuire a gazonului le suportă Primăria Bucureşti, prin ALPAB. Totul va costa patru milioane de lei. În această sumă (n.r. - patru milioane de lei) intră şi închirierea sistemului de lumină pentru gazon până în luna octombrie", a explicat directorul general al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), Radu Popa.

Prezent la conferinţa de presă, primarul general Sorin Oprescu a recunoscut că iniţial suma de patru milioane de lei i s-a părut mare, dar a primit asigurări din partea specialiştilor că aceasta se încadrează în limitele normale pentru acest tip de lucrare.

"Nu e mare, m-am interesat şi eu. Pentru că şi mie mi s-au părut nişte dimensiuni mai mari... dar nu, specialiştii spun că în această sumă intră şi instalaţia de iluminare artificială. Este pentru prima oară când Primăria intervine financiar în problema gazonului. Dacă se putea şi mai bine? Da, cred că se putea şi mai bine. Dar n-am cheltuit nimic, a intrat în obligaţia constructorului. Iar bâlbele de atunci au existat pe fondul unor promisiuni mari de seriozitate. Care s-au dovedit a nu fi aşa. Mă interesează să nu ne mai lovim de lucrurile de care ne-am lovit în trecut. Operaţiunea de înlocuire a gazonului include şi schimbarea primilor zece centimetri de nisip din stratul de suport. Se va interveni apoi cu lămpi de fotosinteză la nivelul solului", a menţionat primarul.

Oprescu a adăugat că din luna octombrie nu va mai fi nevoie de sistemul de iluminare a gazonului cu lămpi de fotosinteză.

"Asta nu înseamnă că schimbăm gazonul la anul. Nu schimbăm nimic, se vede cum a trecut gazonul peste această iarnă. Meciul Dinamo - Gaz Metan Mediaş a fost ultimul eveniment sportiv care a avut loc pe Arena Naţională până la final Ligii Europei din 9 mai. În contractul cu UEFA s-a agreat ca până la finală să nu mai aibă loc alte evenimente", a spus Sorin Oprescu.

Directorul de investiţii din Primăria Capitalei, Bogdan Hreapcă, a declarat că actualul gazon nu ar fi fost înlocuit dacă Arena Naţională nu ar fi găzduit finala Ligii Europa.

"La un anumit număr de jocuri un gazon se schimbă. Acest gazon a ţinut 19 jocuri cu tot cu antrenamentele oficiale în trei luni, din care două luni de iarnă plină. Acest gazon, dacă nu era finala Ligii Europa, ar fi fost supra-însămânţat şi mai ţinea o parte din anul acesta liniştit. Dar în contractul cu UEFA e stipulat că noi trebuie să livrăm un gazon de joc perfect. Dar la toate casele mari are loc schimbarea gazonului. Şi nicăieri nu există un certificat de garanţie, în sensul în care cineva să garanteze că acest gazon ţine 60 de meciuri. Ce s-a întâmplat la România - Franţa a fost un accident", a afirmat Hreapcă.

La meciul inaugural România - Franţa, disputat în 6 septembrie 2011, în preliminariile Euro-2012, peluza de pe Arena Naţională, montată de firma Gama Verde a lui Adrian Oprişan, a cedat sub crampoanele fotbaliştilor, numeroase bucăţi de gazon desprinzându-se pe toată suprafaţa acesteia. După acest meci, constructorul arenei şi-a asumat înlocuirea gazonului şi a optat ca lucrarea să fie făcută de firma olandeză Hendriks-Graszoden.

UEFA a remis, la mijlocul lunii septembrie 2011, un raport cu privire la starea gazonului Arenei Naţionale, conform căruia peluza stadionului din Bucureşti va avea nevoie de o reînnoire majoră în primăvară şi în care s-a recomandat ca terenul să nu găzduiască meciuri cu 10-12 săptămâni înaintea disputării finalei Ligii Europa, programată la 9 mai 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici