- Home
- Politic
- TÂRGU MUREŞ, (20.03.2014, 14:02)
- Pacala Dana , Ela Giurgea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PPMT pune în dezbatere publică două proiecte de lege privind AUTONOMIA Ţinutului Secuiesc
Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, a anunţat, la Târgu Mureş, că formaţiunea a elaborat şi va supune dezbaterii publice un pachet cu două proiecte de lege referitoare la autonomie - unul privind o lege-cadru şi al doilea privind înfiinţarea unei regiuni cu statut special, a Ţinutului Secuiesc.
Urmărește
1508 afișări
PPMT pune în dezbatere publică două proiecte de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc (Imagine: Laszlo Mihaly/Arhiva Mediafax Foto)
Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că un grup de lucru din partid a elaborat, în ultimul an, un pachet cuprinzând două legi referitoare la autonomie, pe care le supune dezbaterii publice şi aşteaptă ca şi UDMR să-şi prezinte propriul proiect, pentru a le "armoniza".
"Am adresat o rugăminte colegilor de la UDMR, să facă public rezultatul acelui efort deosebit pe care îl depun de un an încoace - la Congresul lor din martie anul trecut au luat decizia de a forma o comisie şi de a elabora un proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Să facă public unde au ajuns cu această activitate de codificare (...) Nu am primit niciun răspuns relevant în acest sens şi PPMT a hotărât să iniţieze o dezbatere publică pe acest subiect. Dorim să lansăm un pachet de proiecte legislative privind aceste deziderate. Credem că dreptul la autonomie este un drept constituţional, care trebuie să fie în Constituţia României, acum facem public un set de două proiecte legislative, care pune în practică acest drept constituţional la autonomie", a spus Toro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
-
Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert după ce vagoane încărcate cu benzină au deraiat
-
Benjamin Netanyahu îl demite pe ministrul Apărării, Yoav Gallant
-
Primele ciocniri între forţele armate ucrainene şi soldaţii nord-coreeni - confirmate de ministrul ucrainean al Apărării
El a arătat că proiectele legislative ale PPMT au "abordări complementare" faţă de cel al CNS din 2004 şi "foarte probabil" şi faţă de cel pe care îl elaborează UDMR.
Potrivit acestuia, proiectele PPMT vor fi postate pe site-ul partidului vineri, iar dezbaterea publică va dura minimum două luni.
"Noi propunem pentru dezbaterea publică o lege-cadru privind regiunile, vorbim şi despre regiuni cu statut special. În acest proiect de lege punem la punct noţiuni de regiune, regiunile cu statut special, cum se constituie acestea, care sunt competenţelor regiunilor, cum se împart competenţele, organele de conducere ale regiunilor, relaţia dintre regiune şi Guvern, cum se finanţează regiunile. Vorbim despre un fond de solidaritate care încearcă să rezolve diferenţe dintre diferitele regiuni ale ţării", a spus el.
Potrivit sursei citate, din pachet mai face parte un proiect "de înfiinţare a regiunii cu statut special a Ţinutului Secuiesc, care pune în practică dispoziţiile legii-cadru".
"Dorim să dăm un exemplu cum s-ar face această lege de înfiinţare a unei regiuni şi practic credem că, dacă are priză acest concept, atunci o serie de regiuni pot să se înfiinţeze - fie cu statut special, fie pur şi simplu", a spus Toro, arătând că astfel de regiuni ar putea fi Banat, Dobrogea sau Partium.
Potrivit acestuia, proiectele legislative propuse de PPMT păstrează ca subdiviziuni administrative judeţele, iar legea-cadru nu se referă la autonomia pe criterii etnice, pentru că "nici Ţinutul Secuiesc nu e pe criterii etnice", ci se bazează pe criterii "teritoriale".
"Nu dorim să renunţăm la judeţe. (…) Dar în cadrul Ţinutului Secuiesc nu judeţele sunt importante, ci aceste scaune secuieşti, respectiv Târgu Mureş, care trebuie să aibă un statut special, după modelul Bruxelles-ului", a spus el.
Toro a admis că sunt posibile mai multe variante - ca UDMR să îi ignore pe cei de la PPMT, să îi sprijine sau să îşi prezinte propriul proiect şi să le facă concurenţă -, însă el speră că vor învinge "dialogul şi raţionalitatea".
"Deci UDMR poate să vină cu proiectul propriu, chiar aştept să vină cu proiect propriu şi să vorbim în continuare depre armonizarea acestor proiecte. Nu sunt proiecte contradictorii, foarte probabil, sunt proiecte complementare şi prin dialog putem avea un proiect comun", a spus Toro.
El a adăugat că PPMT are "parteneri strategici", precum CNS şi CNMT în această dezbatere publică, însă UDMR este vizată ca "partener principal", pentru că, în final, proiectele legislative trebuie să ajungă în Parlament şi există trei căi în acest sens: fie venind de la Guvernul în care se regăseşte şi UDMR, fie de la grupul parlamentar al UDMR sau de la unii aleşi - varianta cea mai probabilă -, fie în urma strângerii celor 250.000 de semnături necesare pentru o iniţiatvă cetăţenească.
"Am cerut colegilor noştri de la UDMR, care actualmente sunt în coaliţia de guvernământ, să vorbească în mod deschis despre acest subiect. Atunci când sunt la guvernare sau în apropierea puterii nu vorbesc despre acest subiect, numai când sunt în opoziţie. Credem că nu se mai poate tolera acest limbaj dublu şi cred că numai atunci putem fi înţeleşi de către majoritate dacă vorbim în mod deschis", a conchis Toro.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Tokes: Secuii din Ţinutul Secuiesc vor fi minoritari pe propriul teritoriu, ca tătarii în Crimeea. REPLICA lui Ponta
Citește și: Mii de oameni au manifestat la Budapesta şi Târgu Mureş pentru autonomia Ţinutului Secuiesc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:33
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Serviciile secrete britanice: Regiunea Doneţk rămâne o prioritate pentru forţele ruse
-
astăzi, 21:29
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est