Prima pagină » Politic » Dosarul „10 august”. Iohannis cere explicaţii de urgenţă de la ministrul Justiţiei, Stelian Ion, după decizia Tribunalului Bucureşti

Dosarul „10 august”. Iohannis cere explicaţii de urgenţă de la ministrul Justiţiei, Stelian Ion, după decizia Tribunalului Bucureşti

Dosarul „10 august”. Iohannis cere explicaţii de urgenţă de la ministrul Justiţiei, Stelian Ion, după decizia Tribunalului Bucureşti
Andreea Tobias
04 mart. 2021, 13:50, Politic

„Solicit ministrului Justiţiei să explice public de urgenţă cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să ştie cine sunt cei vinovaţi de actele de violenţă împotriva manifestanţilor paşnici. Lucrurile nu se pot încheia aici şi de aceea am cerut ministrului Justiţiei şi ministrului de Interne să găsească soluţiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, anunţă Klaus Iohannis.

Tribunalul Bucureşti a respins cererea DIICOT privind dosarul „10 august”.

Dosarul „10 august” a fost clasat de DIICOT în iunie, anul trecut. Printr-o ordonanţa din data de 26 iunie, procurorii au dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii, în forma tentativei, a infracţiunii de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi declinarea competenţei de efectuare a urmăririi penale pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, constând în aceea că „în data de 10.08.2018, începând cu ora 18.00, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.

DIICOT a mai dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii de către suspecţii maior Cazan Laurenţiu Valentin, comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonel Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonel Sindile Ionuţ-Cătălin a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Ulterior, conducerea DIICOT a cerut redeschiderea urmăririi penale, însă marţi, Tribunalul Capitalei a decis sa respinga cererea.

Cererea DIICOT a fost trimisă la Curtea de Apel Bucureşti, iar de acolo a ajuns la Tribunalul Bucureşti.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, s-a declarat revoltat de decizia prin care Tribunalul Bucureşti a respins cererea DIICOT privind redeschiderea dosarului „10 august”. „Îmi vine să mă iau cu mâinile de cap… lucrurile nu pot să rămână aşa”, susţine Voiculescu.

Premierul Florin Cîţu spunea miercuri că, în calitate de cetăţean, este dezamăgit de decizia luată în dosarul „10 august” şi a anunţat că aşteaptă opinia experţilor cu privire la eventualele căi de atac.

Pe de altă parte, secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a condamnat, miercuri, „derapajele de limbaj în transmiterea mesajului public” în ceea ce priveşte declaraţiile unor politicieni cu referire la soluţia pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul 10 august”.