Prima pagină » Politic » Preda: Actualul sistem de vot este un experiment nefericit, scuzele ProDemocraţia sunt neserioase

Preda: Actualul sistem de vot este un experiment nefericit, scuzele ProDemocraţia sunt neserioase

Consilierul prezidenţial Cristian Preda a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că actualul sistem de vot este "un experiment cu totul şi cu totul nefericit" iar "scuzele" folosite de ProDemocraţia în apărarea acestuia sunt "neserioase", arătând că legea a fost făcută pentru a-i proteja pe liberali.
Preda: Actualul sistem de vot este un experiment nefericit, scuzele ProDemocraţia sunt neserioase
04 dec. 2008, 12:21, Politic

"Modul de scrutin care a fost folosit acum este de neapărat, este un experiment cu totul şi cu totul nefericit pentru că s-a dovedit inechitabil şi pentru că persoane care s-au clasat pe primul loc au pierdut mandatul iar altele care s-au clasat pe locul trei au câştigat mandatul", a spus Preda.

El a apreciat de asemenea că actualul sistem de vot "discriminează", dat fiind faptul că au existat candidaţi care au câştigat mandate cu foarte puţine voturi.

Preda a amintit că au existat chiar şi cazuri "extreme" în care a fost câştigat un mandat cu doar 34 de voturi în timp ce candidaţi care au obţinut mii de voturi nu au devenit parlamentari.

Preda a mai spus că actualul sistem de vot a luat multor cetăţeni dreptul de a vota. Consilierul prezidenţial a apreciat că sistemul de vot ar trebui schimbat cu unul mult mai clar.

Referindu-se la problema cetăţenilor care nu au putut vota potrivit actualului sistem el a amintit că în alte ţări există moduri de organizare a votului prin corespondenţă sau posibilitatea organizării unui scrutin pentru acei cetăţeni care ştiu din timp că în ziua votului nu se vor putea prezenta la urnă.

"Uitându-ne pe votul din anii electorali precedenţi vedem că sistemul nou a atras mai puţini cetăţeni la urne. Scuzele Pro Democraţia sunt neserioase", a spus Preda. În opinia acestuia actualul mod de votare a fost făcut special pentru a-i proteja pe liberali.

"Liberalii sunt singurii profitori ai acestui sistem de vot", a spus Preda menţionând că. dacă ar fi fost folosit un sistem similar celui din Anglia, PNL ar fi luat cu 40 de mandate mai puţin.

El a adăugat că, pentru schimbarea modului de vot, este necesară expertiza academică şi nu cea a ONG-urilor.

Citeşte şi:

Pârvulescu: Sistem de vot uninominal şi-a atins obiectivele

Norica Nicolai, mulţumită că nu a obţinut un mandat la jocul calculatorului

Marko Bela: Noul Parlament va trebui să elimine foarte repede deficienţele sistemului uninominal

Geoană: Legea votului uninominal trebuie reanalizată

Murgeanu, revoltat de procedura redistribuirii mandatelor