- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preda: Amendament pentru românii din Serbia, respins în comisie a PE, cu votul PSD şi PNL
Europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie, pe blogul său, că un amendament pe care l-a depus la raportul adoptat de PE privind Serbia şi care viza situaţia minorităţii române a fost respins Comisia de Afaceri Externe, împotriva sa votând inclusiv europarlamentari liberali şi socialişti români.
Cristian Preda (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Comisia AFET a votat, joi, raportul referitor la Serbia alcătuit de Jelko Kacin.
"Din păcate, comisia a respins un amendament pe care l-am depus împreună cu colegii români din PPE - Elena Băsescu, Monica Macovei şi Traian Radu Ungureanu", scrie Preda pe blog.
Potrivit europarlamentarului PDL, acest amendament încuraja autorităţile sârbe "să introducă educaţia în limba română în şcolile din nord-estul Serbiei, să asigure accesul la mijloace de comunicare în limba română pentru românii/«vlahii» din nord-estul Serbiei, să introducă limba română în viaţa publică în oraşele şi satele în care aceştia reprezintă peste 15% din populaţie, precum şi să acorde Bisericii Ortodoxe Române statutul de «biserică tradiţională» şi să extindă jurisdicţia religioasă a acesteia pe întregul teritoriu al Serbiei".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Forţele IDF desfăşoară atacuri aeriene şi raiduri terestre în Beit Hanoun
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
-
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina
Preda spune că a fost sprijinit de grupul PPE.
"În schimb, au votat împotriva amendamentului liberalii şi socialiştii. Inclusiv cei din România", a spus el.
Protocolul privind minorităţile între România şi Serbia a fost semnat, joi, la Bruxelles, de ambasadorii la UE ai celor două state, au declarat pentru MEDIAFAX surse europene.
Din partea României a semnat ambasadorul Mihnea Motoc, care a primit depline puteri în acest sens din partea MAE, iar din partea Serbiei a semnat ambasadoarea la UE, Roksanda Ninčić. Semnarea a avut loc la Comisia Europeană.
Semnarea Protocolului a fost condiţia României pentru a accepta acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Serbia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 14:06
Surse: Alegerile prezidenţiale 2025 ar putea avea loc pe 23 martie şi 6 aprilie