Deschiderea oficială a Biroului de reprezentare a judeţelor Covasna şi Harghita la Bruxelles, care va funcţiona într-o clădire cunoscută ca şi „Casa Regiunilor Ungare”, va avea loc miercuri.
Vicepreşedintele CJ Covasna Demeter Janos, aflat la Bruxelles, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că europarlamentarii UDMR Sogor Csaba, Tokes Laszlo şi Iuliu Winkler vor oferi o recepţie la Parlamentul European, marţi, la ora 17.00, la care vor susţine discursuri de salut cei trei eurodeputaţi, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene din Covasna şi Harghita, Tamas Sandor şi Borboly Csaba, şi va avea loc un moment artistic susţinut de Ansamblul de dans folcloric „Harghita”.
Totodată, va avea loc o expoziţie care va prezenta valorile zonei.
Delegaţia Consiliului Judeţean Covasna a plecat, luni, la Bruxelles, pentru a participa la deschiderea oficială a biroului, fiind alcătuită din conducerea CJ, consilierul judeţean PCM Kulcsar Terza Jozsef (preşedintele PCM Covasna) şi un membru al Alianţei Româneşti din cadrul CJ, consilierul PNL Aurel Bote.
Preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja, a declarat că Aurel Bote nu are mandat nici din partea PNL şi nici din partea Alianţei Româneşti din cadrul CJ Covasna să participe la deschiderea biroului de la Bruxelles, afirmând că i-a recomandat „ferm” acestuia să nu ia parte la evenimente.
Din judeţul Harghita, la evenimente participă o delegaţie formată din preşedintele CJ, Borboly Csaba, vicepreşedintele CJ Harghita Sofalvi Laszlo, managerul judeţului, Birtalan Jozsef, şi consilierul judeţean Becze Istvan.
La Bruxelles a ajuns şi secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Tanczos Barna.
„Eu cred că reprezentanţa Ţinutului Secuiesc din România, care se va deschide mâine (miercuri – n.r.), la Bruxelles, este binevenită pentru locuitorii din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, având în vedere că vom putea accede la posibilităţile care sunt puse la dispoziţia tuturor formelor asociative, regiunilor şi oricărei forme constituite de a atrage fonduri europene de la Bruxelles şi de a ne face cunoscuţi pe plan european. Noi credem că în viitor această regiune trebuie să intre în Top 10 al destinaţiilor turistice din Europa şi, totodată, că putem să accesăm fonduri importante prin parteneriatele europene direct de la Bruxelles, nu de la Bucureşti sau de la Alba Iulia, pe care să le aducem în judeţele noastre”, a declarat Borboly Csaba, aflat la Bruxelles.
Referitor la scandalul diplomatic creat în jurul deschiderii reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, Borboly Csaba a precizat: „Aştept de la diplomaţia română să se lupte pentru intrarea în Spaţiul Schengen şi pentru ridicarea vizelor pentru SUA, cum se va întâmpla în cazul Bulgariei, pentru că maghiarii sunt cetăţeni care plătesc impozite pentru această diplomaţie, de la care cerem să ne sprijine, să ne ajute. Noi vrem să aducem bani europeni în România şi avem deja o experienţă similară, când în toamna anului 2009 a fost deschisă o reprezentanţă a judeţului Harghita la Bruxelles, pentru care noi am suportat cheltuieli de întreţinere, diurnă şi altele în valoare de 13.000 de lei, dar prin intermediul căreia am accesat şi am adus în ţară fonduri în valoare de o jumătate de milion de euro”.
Pe de altă parte, preşedintele CJ Mureş, Lokodi Edita Emoke, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că a primit o invitaţie să participe la deschiderea reprezentanţei de la Bruxelles, dar nu a onorat-o.
„Sunt în Târgu Mureş. Am primit invitaţie să participăm la deschidere, dar n-am mers”, a spus Lokodi, care nu a dorit să facă niciun alt comentariu legat de acest subiect.
La rândul său, vicepreşedintele CJ Mureş Szabo Arpad a confirmat că a existat o invitaţie adresată instituţiei, precizând că la eveniment nu a mers nimeni din CJ Mureş, fără a oferi alte detalii.
Deschiderea oficială a biroului de reprezentare va avea loc miercuri, de la ora 17.00.
Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, declara, înainte de plecarea la Bruxelles, că în cadrul evenimentului de miercuri va fi prezentată şi o expoziţie de steme din această zonă a ţării, care au fost deja aprobate de Guvernul României, menţionând totodată că în biroul de reprezentare vor fi expuse drapelul României şi steagul secuiesc.
Reprezentanţa „Ţinutului Secuiesc” de la Bruxelles se numeşte, juridic, „Reprezentanţa judeţelor Covasna şi Harghita”, declara, vineri, Sogor Csaba, care arăta însă că denumirea „secuiesc” este o noţiune mai veche decât „teiul secular” premiat recent la Bruxelles.
Obiectivele principale ale biroului de reprezentare de la Bruxelles vor fi strângerea, procesarea şi transmiterea informaţiilor despre politicile şi problemele instituţionale ale UE, informarea unităţilor administrativ-teritoriale despre deciziile luate de Parlamentul European, Comisia Europeană, respectiv Comitetul Regiunilor şi celelalte organisme ale UE, obţinerea de proiecte comunitare şi sprijinirea accesării proiectelor de interes local.
De asemenea, iniţiativa are ca scop întărirea reprezentării intereselor celor trei judeţe privind proiectele europene, stabilirea de contacte cu instituţiile europene care au rol semnificativ în derularea proiectelor importante pentru judeţe, de parteneriate cu regiuni din cadrul UE, activităţile de networking şi lobby.