- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.09.2012, 21:23)
- Departamentul Politic , Ovidiu Bărbulescu ,
Preda: De la numirea lui Ponta fondurile europene "par să fi dispărut" din România. Guvern: Problema fondurilor UE e vina PDL
Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a susţinut, luni, că de la numirea lui Victor Ponta în fruntea Guvernului fondurile europene "par să fi dispărut" din România, adăugând că USL are responsabilitatea guvernării.
Urmărește
426 afișări
Preda: De la numirea lui Ponta fondurile europene "par să fi dispărut" din România. Guvern: Problema fondurilor UE e vina PDL (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
"Se anunţă sancţiuni drastice referitoare la fondurile europene. Membrii BPN al PDL au analizat în domenii sectoriale şi vom prezenta în zilele următoare, caz cu caz, ce s-a întâmplat în administrarea fondurilor europene. Ceea ce constatăm cu toţii, cu mare tristeţe, este că de când Victor Ponta a ajuns la Guvern nu mai sunt bani europeni care să vină în România", a susţinut, luni, europarlamentarul PDL Cristian Preda.
Cristian Preda a mai spus că USL are responsabilitatea guvernării şi că "nu putem disocia discursul aproape pasional îndreptat împotriva instituţiilor europene şi actul de guvernare".
"Pentru că noi nu vrem ca din cauza acestei derive ideologice a USL să avem costuri pentru societatea românească. Aşa cum am spus, toată lumea poate constata că din momentul numirii lui Victor Ponta fondurile europene par să fi dispărut din România cu totul. E o chestiune de responsabilitate guvernamentală care trebuie asumată", a susţinut europarlamentarul PDL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
De asemenea, el a arătat că este interesat să afle care este opinia ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, fost comisar european, care, în opinia sa, "pare să anunţe, de câte ori intervine public, mai degrabă stări de fapt decât acţiuni pe care le asumă ministerul pe care îl conduce domnia sa".
Guvernul a răspuns, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, declaraţiilor prim-vicepreşedintele PDL, susţinând că problema fondurilor UE a fost cauzată de guvernele PDL, iar Guvernul Ponta a luat măsuri pentru remedierea deficienţelor şi reluarea rambursărilor.
"Toate problemele din prezent, în ceea ce priveşte fondurile europene, sunt cauzate tocmai de guvernele PDL, adică exact zona politică ce acum acuză nereguli. De aceea, acuzaţiile lui Cristian Preda sunt nu doar politicianiste, ci mai ales ipocrite. Ori domnul Preda nu are informaţii corecte, ori intenţiile sale sunt pur demagogice. Tindem să credem că este vorba despre ambele scenarii. Guvernul actual gestionează fondurile europene de 3 luni, în timp ce guvernele PDL au gestionat această problema în ultimii 3-4 ani. În prezent, toate problemele semnalate de instituţiile europene, inclusiv suspendările de plăţi, îşi au originea în fraude şi nereguli comise în anii anteriori! Nu există nicio problemă referitoare la proiecte demarate în aceste 3 luni. Or, această realitate este cunoscută în mod clar de cei care au iniţiat acest atac", se arată în comunicatul Guvernului.
Executivul adaugă în comunicat că îi "reaminteşte" lui Cristian Preda că zeci de licitaţii publice prin sistemul electronic SEAP, inclusiv cele pe bani europeni, "au fost trucate" în ultimii ani de către PDL şi că cea mai cunoscută situaţie de acest fel este cea de la ANRMAP.
Problemele "deosebit de grave" identificate de partea comunitară se referă în special la încălcarea prevederilor directivelor europene în domeniul achiziţiilor publice, ca urmare a derulării unor proceduri de achiziţie publică pentru atribuirea unor contracte în mod preferenţial, cu îngrădirea accesului liber la finanţările europene şi existenţa conflictului de interese. De asemenea, o problemă majoră o constituie şi modalitatea defectuoasă de cheltuire a fondurilor publice în perioada menţionată (atât fondurile europene, cât şi cofinanţarea naţională aferentă). Pe baza acestor concluzii, Comisia Europeană a decis aplicarea unor corecţii financiare substanţiale atât proiectelor la nivelul cărora au fost constatate nereguli în implementare, precum şi corecţii financiare orizontale aplicate la nivelul Programelor Operaţionale, corecţii care vor greva asupra bugetului de stat.
"Lipsa de înţelegere şi implicare a Guvernului Boc în soluţionarea deficienţelor semnalate de Comisia Europeană încă din cursul anului 2009, refuzul unui dialog cu partea comunitară pe tema fondurilor europene, atât la nivelul Comisarilor europeni, cât şi la nivel tehnic, a dus la generalizarea unei opinii negative faţă de România, atât la nivelul serviciilor comunitare, cât şi în rândul Statelor Membre ale Uniunii Europene, cu privire la capacitatea reală de a utiliza fondurile europene", afirmă Guvernul.
Potrivit sursei citate, din cauza guvernului PDL, România riscă suspendarea plăţilor din iulie 2013 pe Programul Operaţional pentru Pescuit.
Guvernul arată că, începând cu luna iulie, pentru principalele programe operaţionale nu s-au mai transmis cereri de rambursare către Comisia Europeană la solicitarea acesteia, pentru a se verifica în ce măsură sistemul de management şi control este funcţional.
"Faţă de această situaţie, primul-ministru a solicitat fiecărui ministru coordonator al activităţii Autorităţilor de Management elaborarea şi implementarea unui set de acţiuni pentru remedierea deficienţelor identificate, acţiuni convenite cu reprezentanţii Comisiei Europene, astfel încât, până la sfârşitul anului 2012, să fie reluate rambursările cheltuielilor efectuate de România în cadrul celor şapte programe operaţionale", precizează comunicatul Guvernului.
Executivul adaugă că va finanţa în continuare cu prioritate proiectele europene, pentru că stoparea sau încetinirea ritmului de implementare a acestora nu vor putea genera facturi şi, în momentul soluţionării deficienţelor identificate de CE, România nu va putea solicita rambursarea acestor cheltuieli. De asemenea, întârzierea finalizării unui anumit tip de proiecte ar putea conduce la amenzi substanţiale.
Citește pe alephnews.ro: La cinci ani după ce au spus „la revedere” UE, britanicii regretă amarnic Brexitul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
CANCAN.RO
Milionarul Bryan Johnson nu-și mai injectează „sângele FIULUI său”, după ce a descoperit un alt tratament: „Cine dorește punga mea cu plasmă?”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe