Preda:Eroii sunt tot mai rari, iar recunoaşterea lor e făcută de oameni, nu de sociologi sofisticaţi

Cristian Preda scrie, joi, pe blogul său, că Sebastian Lăzăroiu vorbeşte acum despre nave cosmice şi eroi, după ce a delectat publicul cu personaje din basme, el apreciind însă că eroii sunt tot mai rari, iar atunci când apar recunoaşterea lor e făcută de oamenii simpli, nu de sociologi sofisticaţi.

Urmărește
7 afișări

Într-o postare intitulată "Omul simplu", europarlamentarul PDL Cristian Preda aminteşte că, în ultimele zile, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu vorbeşte despre nave cosmice şi eroi, după ce acum câteva luni a reuşit să delecteze publicul cu personaje din basme, care au hrănit imaginaţia comentatorilor şi au justificat - încă o dată - angajarea publică a ONG-iştilor mereu tentaţi de aventură.

"Ca oricare alt cetăţean, şi dl Lăzăroiu este, de bună seamă, liber să folosească orice mijloace pentru a justifica alegeri politice sau, dimpotrivă, pentru a ascunde asemenea alegeri. Opţiunea mea este diferită: eu cred că trebuie să clarificăm anumite chestiuni, nu să le facem atât de obscure încât fiecare să poată pricepe atât un lucru, cât şi contrariul său, iar la sfârşit să poată apăra astfel orice repoziţionare (inclusiv una de ultim moment)", adaugă Cristian Preda.

Precizând că, din 1996 încoace, toţi cei care au organizat alegeri au mers după scrutin în opoziţie, pentru că au rămas la jumătate de drum sau pentru că au văzut în propriile lor erori capcane ale adversarilor, Preda mai scrie: "Dacă nu acceptăm acest adevăr politic elementar, ne vom hrăni cu iluzia că semenii noştri devin eroi după ce un consilier prezidenţial acordă un interviu unui cotidian central".

"Experienţa politică recentă vădeşte, de fapt, că eroii sunt din ce în ce mai rari şi că, dacă totuşi apar, recunoaşterea lor e făcută de oamenii simpli, niciodată de sociologi sofisticaţi. Cei din urmă vin eventual şi măsoară, cu mai multă sau mai puţină precizie, ce vor vocile anonime să spună atunci când politicienii se bâlbâie şi ezită atât de tare să aleagă, încât ai crede că au fost trimişi pe orbită, în nave spaţiale reale sau imaginare", mai susţine europarlamentarul.

Consilierul prezidenţial pe probleme politice, Sebastian Lăzăroiu, afirmă, într-o postare recentă pe un blog, că o soluţie pentru lansarea pe orbită a "navetei spaţiale" PDL este a înjumătăţi greutatea acesteia, adică "aruncarea peste bord a celor grei".

Lăzăroiu afirmă că PDL se află acum în repaus, undeva la 15% şi ar trebui să se ridice undeva la 30%, de unde a coborât.

"Pentru asta e nevoie de o energie care să îl propulseze. E nevoie de o accelerare care să învingă inerţia şi masa mare acumulată. Timpul necesar pentru a atinge 30% este de un an, adică până la alegerile locale. Acceleraţia necesară fiind foarte mare pentru a dubla scorul, înseamnă că vom avea o forţă G foarte puternică ce va acţiona asupra organizaţiei în ansamblu şi asupra membrilor săi. Şi nu toţi vor supravieţui. Dar e important ca naveta să reziste acţiunii forţei G", scrie Lăzăroiu, în articolul "PDL. May the (G)-Force be with you!", pe care l-a ilustrat cu o fotografie din filmul "Star Wars".

În 28 decembrie 2010, consilierul prezidenţial scria, într-un editorial publicat de Q-magazine, că partidele "vor fi foarte prudente să promită marea cu sarea" în 2012, an electoral în care conceptul-cheie va fi "Albă-ca-zăpada" - o schimbare fundamentală în ordinea socială şi instituţională.

"Albă-ca-Zăpada" va fi conceptul-cheie al anului 2012. Unii îl înţeleg ca pe o nouă formaţiune politică, alţii ca pe un vechi partid, radical transformat. Eu l-aş înţelege mai degrabă ca pe o schimbare fundamentală în ordinea socială şi instituţională. Eşecul marilor agregate, fie că vorbim despre state, bănci sau corpo­raţii, are consecinţe dramatice asupra democraţiei elective. Sobrietatea, cumpătarea şi competiţia onestă vor domina populismul, clientelismul leneş şi risipa veselă din administraţie. Societatea a intrat deja în alertă. Şi îşi va găsi propriile forme de veghe", susţinea Lăzăroiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici