Preda şi Macovei nu vor să mai facă publice propunerile privind Statutul PDL

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a anunţat, pe blog, că, întrucât ceilalţi colegi din partid care s-au exprimat în privinţa Statutului nu au dat publicităţii documentele alcătuite şi nu au făcut declaraţii publice, a convenit cu Monica Macovei să nu facă nici ei public textul propus.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Preda şi Macovei nu vor să mai facă publice propunerile privind Statutul PDL

Preda şi Macovei nu vor să mai facă publice propunerile privind Statutul PDL (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Preda anunţase, duminică, pe blog, că prezintă în aceeaşi zi în şedinţa Comisiei de Statut a PDL un document realizat împreună cu Monica Macovei şi intitulat "10 principii pentru modernizarea PDL". El menţiona că acest material va fi făcut cunoscut presei doar după ce va fi prezentat în această instanță.

Eurodeputatul argumentează decizia de a nu mai publica acest text prin faptul că "nu ar fi corect" să procedeze altfel, "cu atât mai mult cu cât discuţia din Comisia de Statut a avansat în mai multe chestiuni".

El a ţinut totodată să dea asigurări că nu va apăra altceva decât a "apărat înainte de a face pasul de a adera la PDL".

"Una dintre chestiunile despre care am vorbit cu insistenţă în spaţiul public în ultimul deceniu este asumarea unei identităţi credibile de dreapta. Miza construcţiei identitare nu este legată de opţiuni economice, ci pur politice. Problema generală a clasei politice din România este aceea că a interiorizat în prea mică măsură valorile liberalismului politic, crezând că acesta se dizolvă în economia de piaţă. E fals. Din cauza aceasta, la dreapta, situaţia e şi mai rea decât la stânga, care trăieşte de bine de rău de pe urma pasiunii comuniste", mai scrie Preda pe blog.

El se întreabă totodată de ce s-a ajuns ca dreapta să stea mai prost ca stânga. "Pentru că PNL a falsificat dreapta în numele unei revendicări mitologice de la tradiţia pre-comunistă. Această tradiţie nu includea domnia legii şi separaţia puterilor, adică temelia unui stat decent. Nu a fost de aceea greu să o revendice prestidigitatori politici dintre cei mai diverşi - de la monarhişti postcomunişti la burghezia comunistă din micile oraşe, de la juni care nu ştiu nimic despre istoria naţională la bătrâni care nu ştiu nimic despre politica europeană. Să nu uităm că PNL şi-a consolidat impostura postdecembristă distrugând PNŢCD, care dăduse mai multe figuri respectabile, adică oneste, inclusiv în privinţa relaţiei cu un trecut care nu era înfăţişat ca unul perfect. Ideea că Patriciu şi Orban au moştenit paşoptismul îmi dă frisoane. După ce că paşoptismul nu a fost dus la capăt, mai e şi maimuţărit!", apreciază el.

În opinia sa, dreapta trebuie construită "împotriva acestei imposturi", adică într-un mod cu totul diferit de cel în care s-a articulat după 1989.

"Trebuie să fie o dreaptă care să respecte omul oarecare, care să-i vorbească limba şi să-i exprime aşteptările, punând astfel capăt epocii limbii de lemn. Trebuie să fie o dreaptă a egalităţii, pentru că societatea postcomunistă a premiat descurcăreţii, adică pe cei care dispreţuiesc egalitatea. Trebuie să fie o dreaptă a muncii, a efortului răsplătit, nu a aranjamentelor şi spolierii statului. (...) Trebuie să fie o dreaptă care să aprecieze moderaţia, dar şi fermitatea, refuzând deci tranzacţiile etice care fac, de pildă, să nu vezi corupţii şi imoralii decât în tabăra adversarilor. Trebuie să fie o dreaptă populară, în sensul în care să facă din patrie o referință politică esenţială, dar nu sub semnul nostalgiei, ci cu gândul la prezent", menţionează el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici