- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preda, Voinescu, Macovei:Constituţional,doar miniştrii şi secretarii de stat să fie coloraţi politic
Cristian Preda, Sever Voinescu şi Monica Macovei susţin, în platforma lansată miercuri, limitarea - prin Constituţie - a susţinerii politice la miniştri şi secretari de stat, dar şi introducerea în legea fundamentală a obligaţiei ca alocările bugetare să fie distribuite echitabil în teritoriu.
Cei trei semnatari susţin că, prin limitarea susţinerii politice la miniştri şi secretari de stat, aceştia vor fi, alături de aleşii locali şi naţionali, singurii "coloraţi" politic. "În rest, funcţionarii statului trebuie să fie apolitici. Este necesar ca singura bază de selecţie să fie competenţa dobândită, nu relaţia clientelară, cu atât mai puţin cea condiţionată de susţinerea campaniilor electorale", adaugă Preda, Voinescu şi Macovei.
În opinia lor, reforma constituţională trebuie să aibă ca scop clarificarea funcţională a regimului, şi nu o modificare inspirată exclusiv de una dintre crizele recente. Între materiile care trebuie avute în vedere, susţin ei, sunt: mecanismele dizolvării Legislativului, relaţia dintre preşedinte şi premier, rolul Curţii Constituţionale, amenajarea justiţiei.
Preda, Voinescu şi Macovei mai arată că regionalizarea nu trebuie făcută pe criterii etnice, ci pornind de la nevoi de dezvoltare şi de la structura demografică, luând în seamă, de asemenea, capacitatea administrativă.
Ei susţin şi "introducerea în Constituţie a obligaţiei ca alocările bugetare să asigure, prin distribuire echitabilă, satisfacerea necesităţilor reale de la nivelul comunelor, oraşelor şi judeţelor, indiferent de partidele aflate la guvernare, pentru a garanta respectarea pe termen lung a interesului cetăţenilor", fiind necesară, în acest sens, elaborarea unui algoritm de finanţare minimă pentru dezvoltare.
În opinia lor, schimbarea structurii administrative - inclusiv a relaţiei dintre judeţ şi regiune - trebuie corelată cu o reformă electorală care să asigure coerenţa gestiunii teritoriului.
"În acest moment, utilizarea tuturor modurilor de vot (majoritar într-un tur pentru preşedinţii CJ, majoritar în două tururi pentru primari şi preşedinte, forme de scrutin proporţional pentru consilii locale şi judeţene, ca şi pentru Parlament) creează blocaje şi deresponsabilizare a autorităţilor", se mai arată în platformă.
Semnatarii vor şi eliminarea oricărei posibilităţi de ingerinţă a Parlamentului sau a altor instituţii publice în actul de justiţie referitor la un dosar care vizează un parlamentar sau un ministru, precum şi introducerea pentru parlamentari şi miniştri a interdicţiei de a exercita, în paralel cu mandatul, acele funcţii şi activităţi care pot duce la situaţii de conflict de interese, de pildă iniţierea unor proiecte de lege sau amendamente sau prin luarea unor decizii în interes personal sau clientelar contrar interesului public, întrucât activitatea în Parlament sau Guvern trebuie să fie dedicată exclusiv interesului public.
Preda, Voinescu şi Macovei susţin şi definirea principiului independenţei justiţiei ca dreptul persoanei de a fi judecată de judecători independenţi, nu ca un "privilegiu" al judecătorilor; participarea cetăţenilor la stabilirea răspunderii magistraţilor; reducerea duratei mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii la 3 ani; eliminarea prevederii referitoare la votul secret în Consiliul Superior al Magistraturii pentru a se asigura responsabilitatea, transparenţa şi motivarea deciziilor.
Ei mai propun ameliorarea sistemului de justiţie prin: echilibrarea raporturilor dintre profesiile juridice, regândirea sistemului de recrutare a judecătorilor, înfiinţarea poliţiei judiciare în subordinea procurorului, care trebuie să aibă exclusiv funcţia de susţinere a acuzării, investiţii în resurse umane şi în infrastructură (sedii pentru instanţe şi săli de judecată).
Preda, Voinescu şi Macovei subliniază că o metodă sigură anticorupţie este transparenţa.
"Avem în vedere transparenţa bugetară care include transparenţa cheltuielilor publice, transparenţa informaţiilor referitoare la cei care lucrează în sistemul public sau transparenţa achiziţiilor publice (care ar trebui, de altfel, să se bazeze pe reguli clare, fiind domeniul cu cel mai mare risc de fraudă şi corupţie). Susţinem de asemenea incriminarea «îmbogăţirii ilicite» a angajaţilor din sistemul public (recomandată de art. 20 din Convenţia ONU împotriva corupţiei) şi confiscarea averii nejustificate în cazul oricărei persoane. Este necesară eliminarea prezumţiei constituţionale de dobândire licită a averii, inexistentă în alte state democratice. Stabilitatea legilor şi a instituţiilor care şi-au dovedit eficienţa trebuie asigurată indiferent de cine se află la guvernare", se arată în platformă.
Semnatarii mai propun unificarea practicii judiciare şi a sistemului de aplicare a pedepselor, publicarea online imediată şi integrală a tuturor deciziilor judecătoreşti pentru a asigura previzibilitatea justiţiei şi creşterea încrederii în sistem, precum şi îndepărtarea din magistratură a judecătorilor şi procurorilor care nu vor sau nu pot să justifice provenienţa bunurilor pe care le deţin sau le folosesc, în cursul unui proces de verificare permanentă; aplicarea periodică a unor teste de integritate pentru cei din serviciul public.
În ceea ce priveşte politica externă, ei arată că aceasta trebuie să fie în acord cu interesele europene, apartenenţa României la UE fiind mai mult decât sincronizare economică şi libertate de mişcare, şi trebuie să includă în următorii ani participarea semnificativă a României la realizarea Politicii Europene de Vecinătate, ca şi la politicile de ajutor pentru dezvoltare ale UE.
Preda, Voinescu şi Macovei mai susţin creşterea profilului României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi susţinerea politicilor care duc la creşterea coeziunii şi eficienţei Alianţei în ansamblu; asigurarea securităţii naţionale a României se realizează în interiorul şi prin intermediul NATO; dezvoltarea relaţiei privilegiate cu SUA, ca opţiune fermă şi robust asumată în câmpul relaţiilor internaţionale ale României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO