- Home
- Politic
- GALAŢI, (30.05.2015, 18:14)
- Ovidiu Matache
Predoiu: Atacul lui Tăriceanu după cazul Rarinca arată că domni sau tovarăşi, mai bine zis, au emoţii
Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu susţine că justiţia este pe un drum bun şi are în lucru dosare importante, iar "atacul" venit din partea lui Călin Popescu Tăriceanu după cazul Marianei Rarinca arată că "domni sau tovarăşi, mai bine zis" din PSD şi PLR "au oarecare emoţii".
Urmărește
431 afișări
Predoiu: Atacul lui Tăriceanu după cazul Rarinca arată că domni sau tovarăşi, mai bine zis, au emoţii (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Galaţi, că "atacul" venit din partea lui Călin Popescu Tăriceanu după cazul Marianei Rarinca arată că "domni sau tovarăşi, mai bine zis" din PSD şi PLR au emoţii.
"Să nu se justifice atacurile asupra justiţiei şi credibilităţii ei printr-un caz particular. În fiecare zi, în România se judecă sute de mii de cazuri. Până una alta, justiţia română este pe un drum bun şi este în fruntea sondajelor de încredere. Cred că asta este şi problema domnului Tăriceanu şi ăsta este şi scopul celor care fac acest atac la justiţie instrumentând un caz emoţional pentru a submina încrederea în această justiţie. De ce? Pentru că acolo, în mecanismul justiţiei, sunt încă dosare importante care se procesează, fie la parchet, fie pe rolul instanţelor şi cred că o serie de domni sau tovarăşi, mai bine zis, din PSD, din partidul domnului Tăriceanu au oarecare emoţii. Atunci, e bine, preventiv, să submineze încrederea în justiţie", a afirmat Cătălin Predoiu.
În opinia lui Predoiu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a adus beneficii imaginii României, prin activitatea din justiţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"În ceea ce o priveşte pe preşedinta ICCJ, să vedem ce a făcut pentru imaginea României făcându-şi meseria, nu altceva. Luaţi rapoartele de ţară pe justiţie, vedeţi cum arătau menţiunile despre ICCJ până să preia doamna Stanciu primul mandat şi vedeţi cum arată acum. O să vedeţi o diferenţă pozitivă. Una dintre problemele constante în rapoartele de ţară a fost faptul că pe rolul ICCJ erau foarte multe dosare de mare corupţie care nu se judecau şi se amânau ani de zile. Au fost cazuri celebre care au durat opt-nouă ani. Or, după preluarea mandatului de către Livia Stanciu aceste dosare nu au mai trenat, s-au judecat la timp, s-au dat soluţii", a afirmat Predoiu.
Citeşte şi:
Băsescu, pe Facebook: Miza lui Tăriceanu şi Ponta este controlul justiţiei şi nu Mariana Rarinca
Citeşte şi:
Tăriceanu îi cere lui Iohannis "să le înlăture din funcţii" pe Kovesi şi Livia Stanciu. Arestarea Marianei Rarinca s-a produs pe baza unor suspiciuni. Este un abuz
În aceeaşi conferinţă de presă, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că nu îi poate spune Liviei Stanciu să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al ICCJ şi numai o instituţie competentă a statului poate stabili dacă cineva este vinovat.
"Nu pot să-i spun eu doamnei preşedinte a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ce să facă. În opinia mea, nu are motive să-şi dea demisia şi cred că fiecare dintre noi avem dreptul şi liberul acces la justiţie. Dacă vreo instituţie competentă din România constată că - ştiţi că există o lege a magistraţilor care analizează cazuri şi cazuri - este o problemă şi că cineva este vinovat, nu are sens să personalizăm acum, acea persoană trebuie să plătească. Dar nu Alina Gorghiu sau Vasile Blaga sau oricine altcineva din Parlament trebuie să pună acest verdict. Nu cred că cineva din Parlament trebuie să facă altceva decât să legifereze", a afirmat Alina Gorghiu.
Ea a adăugat că punctele de vedere exprimate de Ludovic Orban şi Corneliu Dobritoiu, de a solicita demisia Liviei Staciu, sunt personale, iar PNL are altă opinie.
"Am văzut punctul de vedere al domnului Orban, punctul de vedere al partidului este altul. L-am exprimat şi eu, şi domnul prim-vicepreşedinte Predoiu, şi domnul Blaga, alături de mine în conferinţe de presă. De altfel, domnul Orban a spus că este o opinie personală şi nu este opinia PNL. Dar ca să reiau opinia PNL pe scurt, îmi pare rău să văd un Tăriceanu care joacă rolul de berbece pentru PSD, care nu înţelege nimic din ideea de respect pentru instituţii în România şi îmi pare rău că foloseşte necazul unui om pentru a-şi atrage capital politic. În orice caz, dacă există o eroare judiciară şi se dovedeşte o eroare judiciară, persoana respectivă, instituţia respectivă, trebuie să îşi asume răspunderea, dar nu Parlamentul stabileşte vinovăţii sau lipsă de vinovăţie. Consiliul Superior al Magistraturii, Secţia Judiciară ştiu bine ce au de făcut şi într-o cauză şi în alta. Aş vrea doar să cred că se va opri la un moment dat acest asalt asupra instituţiilor din sistemul judiciar, asalt făcut de către tandemul Tăriceanu-PSD", a conchis Gorghiu.
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu şi prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu au participat, vineri şi sâmbătă, la mai multe întâlniri cu membrii organizaţiilor PNL din judeţul Galaţi.
Mariana Rarinca, femeia care a şantajat-o pe Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), de la care a cerut 20.000 de euro pentru a nu face publice informaţii presupus compromiţătoare, a fost achitată de Curtea de Apel Bucureşti. Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a schimbat, astfel, sentinţa primei instanţe, respectiv a Tribunalului Capitalei, care hotărâse condamnarea Marianei Rarinca la trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia CAB este definitivă.
Senatorul Călin Popescu Tăriceanu, alături de mai mulţi colegi din PLR, i-a transmis, marţi, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cere "să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn, pe Livia Stanciu şi Laura-Codruţa Kovesi".
Tăriceanu cere demiterea procurorului-şef al DNA şi a preşedintei ICCJ în urma "evenimentului care a avut loc pe 21 mai, când Curtea de Apel Bucureşti a stabilit definitiv nevinovăţia cetăţeanului Mariana Rarinca, care a petrecut mai mult de şase luni în arest preventiv, pentru o faptă pe care nu a comis-o şi pentru care nu au existat niciodată probe".
Joi, Klaus Iohannis i-a răspuns lui Călin Popescu Tăriceanu în privinţa solicitării de înlăturare a celor doi magistraţi prin demisie.
"Consider că demisia dintr-o funcţie de conducere reprezintă un act unilateral de voinţă, care nu poate fi determinat sau influenţat de nicio autoritate publică, deci nici de către Preşedintele României", afirmapreşedintele.
Potrivit lui Klaus Iohannis, "asigurarea independenţei justiţiei reprezintă un element fundamental al statului de drept, iar potrivit Legii fundamentale, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei, fiind singura autoritate publică ce are competenţa să se pronunţe cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor şi a procurorilor şi, implicit, cu privire la cariera acestora".
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe