Predoiu: Cu o reducere de peste 75% a migraţiei ilegale, suntem mai aproape ca niciodată de Schengen

Cu o reducere de peste 75% a migraţiei ilegale în România în ultimele 12 luni şi aplicarea eficientă a procedurilor Schengen pentru frontierele aeriene şi maritime, România este mai aproape ca niciodată de integrarea deplină, spune ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

Urmărește
257 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Cu o reducere de peste 75% a migraţiei ilegale, suntem mai aproape ca niciodată de Schengen

În cadrul Reuniunii Ministeriale a Forumului Salzburg, organizată de Preşedinţia bulgară în perioada 23-24 octombrie la Sofia, Cătălin Predoiu, viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Interne, a avut o întrevedere bilaterală cu Atanas Ilkov, ministrul Afacerilor Interne al Bulgariei.

Discuţiile s-au înscris în linia dialogului consolidat cu partea bulgară pe subiectul aderării depline a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi au vizat coordonarea, în continuare, a poziţiilor celor două state pentru aderarea la Schengen terestru până la sfârşitul acestui an, precum şi stadiul cooperării bilaterale operative, cu accent pe combaterea migraţiei ilegale şi a criminalităţii organizate.

Cei doi demnitari au evidenţiat că rezultatele foarte bune din teren şi operaţiunile de succes realizate în comun pentru combaterea migraţiei ilegale şi a criminalităţii transfrontaliere demonstrează că decizia privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen cu frontierele terestre trebuie luată în 2024.

În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală în domeniul afacerilor interne, cei doi au subliniat că aceasta se derulează la un nivel foarte bun, având în vedere priorităţile celor două state în ceea ce priveşte securizarea frontierei comune şi destructurarea grupărilor infracţionale care facilitează traficul de migranţi în regiune sau la nivel european.

În încheiere, cele două părţi au convenit menţinerea dialogului bilateral frecvent şi continuarea, la nivelul ambelor părţi, a discuţiilor cu Preşedinţia ungară, cu Comisia Europeană, precum şi cu partenerii europeni pentru a sprijini aderarea deplină a celor două ţări la spaţiul Schengen până la finalul acestui an.

„Am organizat o cooperare intensă şi strânsă între poliţiile de frontieră şi cele judiciare. Vom continua să destructurăm reţelele de traficanţi de migranţi. Rezultatele statistice ale ultimelor 12 luni sunt foarte bune, migraţia ilegală a scăzut în România cu peste 75% faţă de anul precedent. Avem două argumente puternice pentru „Land Schengen” în 2024: performanţa în combaterea migraţiei ilegale şi aplicarea impecabilă a procedurilor „Air and Maritime Schengen”. Este foarte important pasul făcut anul trecut cu frontierele aeriene şi maritime, în perspectiva integrării depline în Schengen. În acelaşi timp, trebuie să fim pregătiţi să aplicăm toate procedurile codurilor Schengen şi după momentul integrării cu frontiera terestră, după ce se va lua decizia, inclusiv să exercităm controale la frontieră când situaţia o va impune. Continuăm să acţionăm diplomatic, ofensiv şi constructiv, pentru a valorifica aceste argumente şi a genera o decizie pozitivă cât mai curând posibil. Lucrăm foarte bine cu colegii bulgari, sârbi, unguri şi austrieci pe programele bilaterale”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici