Predoiu: Depunem eforturi de a explica senatorilor importanţa, mizele şi efectele Legii ANI

Publicat: 16 08. 2010, 18:28
Actualizat: 07 11. 2012, 00:13

„Depunem eforturi intense de a explica membrilor Senatului care sunt mizele acestui proiect de lege, care sunt finalităţile şi care sunt efectele în cazul adoptării sau respingerii. Eu sunt optimist în perspectiva discuţiei de la Senat şi o să-mi continui acest parcurs”, a spus Predoiu.

El a precizat, comentând gestul PSD de a nu participa la votul Legii ANI în Camera Deputaţilor, că aceste cadru normativ legat de integritatea în funcţiile publice are, pe lângă relevanţa tehnică, şi una politică, atât pentru România, cât şi pentru europeni.

„Acest cadru normativ are şi o relevenţă tehnică, dar ar reprezenta şi un semnal politic. Cred că, în perspectivă, este foarte important ca din Parlament să vină soluţia de mediere a cadrului normativ privind integritatea în funcţiile publice. Aceasta înseamnă un semnal politic nu numai pentru societatea românească, ci şi pentru partenerii noştri europeni”, a spus Predoiu referitor la gestul PSD de a se retrage de la vot.

Întrebat de ce Guvernul nu a venit cu un proiect de lege, aşa cum a solicitat preşedintele Băsescu, Predoiu a explicat că acest lucru ţine de o chestiune tehnică. „Au existat mai multe variante. Vă asigur că Guvernul avea capacitatea să reacţioneze în toate felurile tehnice posibile. Varianta dezbaterii de către Cameră a proiectului care a plecat de la Senat la Curte răspundea însă chiar criticii Curţii, care cerea punerea de acord a aceastui proiect. Deci a fost o opţiune tehnică şi în sensul voinţei Curţii”, a explicat ministrul Justiţiei.

El a mai arătat că Legea ANI nu reprezintă o lege ca oricare alta, ci este un test pentru voinţa politică privind alinierea României la obligaţiile pe care şi le-a asumat la momentul integrării, precum şi alinierea la standardele eurpopene în materie de integritate în funcţii publice.

„Aş putea spune că este o lege cheie, o lege care permite pe termen lung conturarea unei identităţi pentru România, prin integritate, care să garanteze că exercitarea funcţiilor publice se face în condiţii de transparenţă, legalitate şi în interesul cetăţenilor”, a spus Predoiu.

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, în sesiune extraordinară, Legea ANI reexaminată şi declarată neconstituţională de Curtea Constituţională.