- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Predoiu: Este important să corectăm percepţia olandeză despre reforma justiţiei şi corupţie
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a spus, miercuri, într-o întrevedere cu ambasadorul Olandei la Bucureşti, Tanya Van Gool, că este important ca România să corecteze prin argumente percepţia unor politicieni olandezi şi a opiniei publice de acolo privind reforma justiţiei şi combaterea corupţiei
"Este important să corectăm prin argumente percepţia unor politicieni olandezi şi a opiniei publice din această ţară despre stadiul dezvoltării reformelor din justiţia noastră şi eforturile făcute pentru combaterea corupţiei. Proiectul integrării europene poate fi afectat de euroscepticism, pesimism şi lipsă de încredere. În acest moment, soluţia problemelor fireşti ridicate de extinderea Uniunii este mai mult europenism şi solidaritate europeană, nicidecum mai mult euroscepticism şi naţionalism" a declarat Cătălin Predoiu.
Ministrul Cătălin Predoiu şi Ambasadorul Olandei au discutat despre reforma justiţiei, Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderarea României la spaţiul Schengen, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al Ministerului Justiţiei (MJ).
Ministrul Predoiu a atras, din nou, atenţia asupra afirmaţiilor unui reprezentant al Olandei la Bruxelles, conform căruia România nu este stat de drept.
Ambasadorul Van Gool a precizat că afirmaţia a fost scoasă din context şi că, în cadrul dezbaterilor COREPER II, s-a menţionat că este nevoie de ajustarea unor "elemente ale statului de drept", nu că România nu ar fi stat de drept.
Discuţiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe demersurile autorităţilor române în vederea implementării Codurilor, urmând ca studiile de impact să conţină recomandări privind resursele umane şi financiare, în funcţie de care vor fi elaborate măsurile pentru punerea în aplicare a acestora.
În ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, ministrul Predoiu a subliniat că statisticile arată o creştere reală a numărului dosarelor soluţionate de către instanţe, aspect menţionat şi în raportul interimar al Comisiei Europene.
Ambasadorul Olandei a atras atenţia asupra interdependenţei dosarelor Schengen şi MCV în accepţiunea autorităţilor de la Haga, având în vedere menţiunea din programul de guvernare, care condiţionează votul pozitiv pentru aderarea României la Schengen, de înregistrarea de progrese reale în cadrul MCV. Totodată, ambasadorul a subliniat importanţa dialogului bilateral, pentru a explica în detaliu atât reprezentanţilor executivului, cât şi legislativului din Olanda, progresele înregistrate de România în reforma sistemului judiciar şi în lupta împotriva corupţiei.
În context, Cătălin Predoiu şi-a exprimat disponibilitatea de a explica membrilor Guvernului şi ai Parlamentului de la Haga progresele înregistrate în procesul de reformă a sistemului judiciar românesc.
"MCV trebuie abordat în perspectiva strategică a consolidării poziţiei României în concertul european. Rezultatul MCV va fi o justiţie românească mai eficientă şi o societate mai puţin afectată de corupţie. Apreciem întreg sprijinul primit pentru reformarea Justiţiei din partea statelor membre, inclusiv din partea Olandei. Suntem gata să continuăm dialogul cu oficialii olandezi pentru a prezenta progresele din domeniul Justiţiei şi al combaterii corupţiei. Totodată, suntem pregătiţi să desfăşurăm astfel de demersuri pentru a prezenta opiniei publice olandeze stadiul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", a susţinut Predoiu.
În cadrul unei reuniuni din 30 mai, la Bruxelles, ambasadorul olandez la UE a spus că există în continuare mari probleme legate de reforma justiţiei în România şi că, prin urmare, Olanda nu crede că România este un "stat de drept", informa, în 6 iunie, postul RFI.
În replică, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirma că avem un stat de drept, iar justiţia română funcţionează dincolo de dificultăţi care se regăsesc şi-n alte sisteme judiciare, iar România se aşteaptă ca atât Olanda, cât şi celelelate state membre să aibă o poziţie corectă.
"Cred că s-a muncit enorm în România, în ultimii ani, în domeniul justiţiei. S-a investit în ultimii zece ani substanţial, ţinând cont de resursele ţării, chiar dacă unii refuză să vadă rezultatele dincolo de probleme care mai persistă şi pe care trebuie să le rezolvăm, cum ar fi termenele lungi, jurisprudenţă neunitară, aspecte de integritate", declara ministrul.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spunea că a avut o discuţie telefonică, în dimineaţa de 7 iuniem, cu ambasadoarea Olandei la Bucureşti, Tanya van Gool, invitând-o la o discuţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Musk și Trump au făcut Revelionul împreună. Imagini virale cu cei doi executând „Dansul Victoriei” care l-a consacrat pe Trump
-
Câte eoliene şi solare s-ar putea pune în funcţiune anul acesta? Datele arată că ar putea fi cel mai bun an pentru regenerabile
-
Masacrul din New Orleans, catalogat drept atac terorist; şeful poliţiei confirmă intenţia
-
Franţa îşi pierde influenţa în Africa. Încă o ţară a anunţat retragerea trupelor franceze
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO