- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Predoiu, fost ministru al Justiţiei: Intrarea acum în arhiva SIPA va crea suspiciuni, poate şi scurgeri de informaţii
Intrarea acum în arhiva SIPA, "într-un context politic tensionat, va crea suspiciuni, poate chiar vulnerabilitatea unor scurgeri reale sau doar pretinse de informaţii", a scris marţi, pe blogul personal, fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Predoiu, fost ministru al Justiţiei: Intrarea acum în arhiva SIPA va crea suspiciuni, poate şi scurgeri de informaţii
"Intrarea acum în Arhivă, într-un context politic tensionat, va crea suspiciuni, poate chiar vulnerabilitatea unor scurgeri reale sau doar pretinse de informaţii. Deci, dacă era just, ministrul Justiţiei ar fi recunoscut ceea ce nimeni nu pare să observe: joaca de-a arhiva vulnerabilizează sistemul judiciar, nu-l întăreşte. Dar foloseşte şi creează o falsă imagine de reformă şi de reformator ministrului, care poate începe lucrul la propria statuie", a spus Predoiu, deputat al PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Predoiu a criticat şi "proiectul Toader de HG privind arhiva SIPA", despre care a remarcat că a fost "vag contestat de câteva declaraţii palide ale UNJR şi CSM" şi că "nu aduce tehnic mai nimic nou faţă de cel al lui Macovei, cu excepţia componenţei comisiei şi a termenului mult mai realist, de trei ani, pentru «inventariere»".
"Argumentul că inventarierea va elimina presupusele şantaje asupra unor magistraţi este doar teoretic şi, într-o oarecare masură, hilar, pentru că, în ipoteza nedorită şi, deocamdată, nedemonstrată, că există şantaje în sistemul judiciar, mă îndoiesc că presupuşii şantajişti se vor împiedica de inventarierea arhivei în următorii trei ani, ba poate chiar vor profita de ea. Repet, (...) proiectul Toader de HG privind arhiva SIPA e cvasi-identic cu proiectul Macovei", a mai spus fostul ministru al Justiţiei.
Fostul titular al portofoliului Justiţiei a precizat că rămâne la "părerea exprimată illo tempore, dar nesusţinută politic şi instituţional îndeajuns, că transferul pur şi simplu al Arhivei SIPA la Arhivele Naţionale şi sigilarea ei pentru 50 de ani e preferabilă".
La sfârşitul lunii mai, ministrul Justiţiei a explicat cum se va face desecretizarea arhivei SIPA, după ce Executivul a adoptat o hotărâre în acest sens, Tudorel Toader precizând că după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei, o comisie formată din cinci specialişti va analizat documentele pe parcursul a trei ani.
"Pe parcursul celor trei ani de zile veţi avea acces la informaţiile de interes public, vom respecta dreptul la viaţă privată, vom sesiza Ministerul Public unde e cazul, vom transfera la arhivele naţionale unde e cazul, vom da la ANP documentele justificative pentru vechimea în muncă. Personal, doresc ca la trei ani de zile de la începrea activităţii, acolo să fie un spaţiu gol pe care să scrie pe uşă «Aici a fost arhiva SIPA»", declara Toader după adoptarea hotărârii de guvern.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO