- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (27.01.2014, 15:52)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Predoiu: În CSAT, dacă se va convoca, trebuie analizată şi activitatea lui Ponta şi a miniştrilor
Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că în cazul convocării CSAT ar trebui analizată în şedinţa acestui for şi activitatea premierului, dar şi a miniştrilor cu atribuţii în cazul accidentului aviatic din Apuseni.
Urmărește
419 afișări
Catalin Predoiu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
Predoiu a susţinut că premierul Victor Ponta ar fi trebuit să o demită pe Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor, pentru faptul că nu a instituit o celulă de criză la nivelul instituţiei pe care o conduce ca urmare a accidentului aviatic din Apuseni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"De ce nu iese de sub pat domnul Antonescu să ne spună (despre menţinerea Ramonei Mănescu - n.r.), de acolo de unde s-a ascuns? Pentru care motiv nu-i retrage sprijinul politic, pentru care motiv a declarat-o competentă? Pentru care motiv nu scoate un cuvânt de când aceste lucruri dramatice se petrec în ţară?(...) Eu când spun Ponta, spun şi Antonescu. Când spun Antonescu, spun şi Ponta, pentru că ei sunt liderii majorităţii USL, care majoritate USL sprijină acest Guvern, în egală măsură sunt responsabili politic", a declarat Predoiu.
El a menţionat că PDL reiterează solicitarea de constituire a unei comisii de anchetă parlamentară în cazul accidentului din Apuseni, cu condiţia ca acest for să fie condus de un reprezentant PDL.
Liderul PDL a precizat că Victor Ponta doreşte convocarea CSAT întrucât are "un joc politic personal" şi are de "lămurit o chestiune de interes propriu cu privire la conducerea STS".
"Dacă se ajunge la convocarea CSAT, noi credem că pe ordinea de zi ar trebui să figureze şi modul în care premierul, care are potrivit Constituţiei atribuţia coordonării întregii administraţii, şi-a făcut datoria în orele de după accident. Credem că trebuie să se vadă şi cum miniştrii Stroe şi Mănescu şi-au făcut datoria, să se vadă dacă sistemele au funcţionat şi dacă trebuie aduse îmbunătăţiri acestor sisteme de intervenţie rapidă", a mai afirmat Predoiu.
"Este acum clar pentru toată lumea că în orele de după accident primul-ministru a fost în cu totul altă parte decât acolo unde ar fi trebuit, la Palatul Victoria, să stea minut cu minut în legătură cu autorităţile competente să intervină după producerea accidentului. Se ştie deja că dânsul chefuia într-un restaurant din Bucureşti, lucru condamnabil atât din punct de vedere al reglementărilor care îl obligau să fie în altă parte, să aibă diligenţa necesară, să fie în altă parte să coordoneze instituţiile din subordine, cât şi dacă vreţi dintr-un punct de vedere uman, al empatiei pe care trebuia să o aibă faţă de victime. Este mai mult decât şocant", a declarat liderul PDL.
"Domnul Ponta nu mai are ce căuta nici din punct de vedere moral şi cred că nici din punct de vedere legal la Palatul Victoria, dar asta urmează să se vadă pe măsură ce eventual aceste anchete din Parlament, de la Parchet vor scoate adevărul la lumină", a mai afirmat prim-vicepreşedintele PDL.
Predoiu a fost întrebat dacă din punctul său de vedere consideră că şeful STS şi-a "făcut treaba" în cazul accidentului din Apuseni.
"Dacă sau nu domnul Opriş şi-a făcut datoria, asta e o chestiune tehnică, care ţine mai degrabă de o anchetă, care ţine de o investigaţie, nu este în puterea unui om politic să evalueze acest lucru. Deci noi nu excludem, noi nu ţinem partea nimănui aici", a răspuns liderul PDL.
Predoiu l-a mai acuzat pe Ponta că a minţit în seara accidentului din Apuseni, dând publicităţii informaţii eronate cu privire la starea victimelor.
"S-a ajuns la o exasperare, oamenii nu mai pot. E un punct critic, nu numai pentru Guvern, nu numai pentru majoritate, este un punct critic în relaţia dintre popor şi autorităţi. E un dezechilibru acolo, se rupe ceva, şi nu poate fi restabilit decât prin restabilirea încrederii. De aceea cerem insistent demisia acelor miniştri care au avut atribuţiuni şi nu le-au exercitat", a afirmat liderul PDL.
El a menţionat că plângerea penală anunţată de PDL în cazul intervenţiei după accidentul aviatic din Apuseni va fi finalizată în această săptămână şi depusă.
Premierul Victor Ponta a anunţat că a transmis solicitarea de convocare a CSAT, menţionând că data în care va fi programată această reuniune urmează să fie stabilită de către preşedintele Traian Băsescu.
Premierul Victor Ponta a confirmat, vineri, că va solicita o reuniune a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în baza atribuţiilor sale de vicepreşedinte al Consiliului, precizând că adună semnăturile necesare din partea a o treime dintre membrii CSAT.
Surse oficiale au declarat anterior că premierul Victor Ponta va solicita convocarea CSAT, într-o şedinţă care să aibă loc la începutul săptămânii viitoare, pentru a discuta modul în care a acţionat conducerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni şi demiterea directorului general al STS, Marcel Opriş.
Sursele citate au precizat că premierul va solicita convocarea CSAT în calitatea sa de vicepreşedinte al Consiliului, cu intenţia ca reuniunea să aibă loc cât mai rapid, eventual chiar luni.
Conform Legii de organizare, preşedintele României îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, iar primul-ministru îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se convoacă de preşedintele acestuia, trimestrial sau ori de câte ori este necesar, dar poate fi convocat şi la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul membrilor săi.
Consiliul lucrează în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi şi adoptă hotărâri prin consens.
Premierul a anunţat anterior că adresa către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de demitere a şefului Serviciului de Teelecomunicaţii Speciale pentru deficienţe în cazul accidentului aviatic a fost redactată şi va fi semnată de o treime dintre membrii CSAT, fiind necesară asumarea răspunderii, ca la alte instituţii.
"Am întocmit adresa, o vor semna o treime din membrii CSAT, aşa cum spune legea, pentru a discuta cât mai curând posibil modul în care STS şi-a îndeplinit atribuţiile în cazul accidentului şi răspunderea, pentru că la ROMATSA a plecat şeful ROMATSA, la Ministerul de Interne-şeful ministerului, la IGSU - şeful IGSU. red că la STS o să fie greu de găsit un operator care nu şi-a făcut treaba", a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis şi va cere înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni ROMATSA, dar şi a şefului STS, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.
El a precizat că solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administraţie, iar cea de înlocuire a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, va fi înaintată în CSAT.
Ulterior, Ponta a semnat decizia de eliberare din funcţie a lui Chiper, iar directorii ROMATSA au demisionat.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ponta a transmis solicitarea de convocare a CSAT
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe