Predoiu: Modificările propuse de PSD la Codul penal, în contradicţie cu MCV. PNL va vota împotrivă

Modificările propuse de PSD la Codul Penal sunt în contradicţie cu MCV, iar scopul lor este de a compromite dosare în curs de derulare prin eventuale dezincriminări care să protejeze lideri social-democraţi, în special Victor Ponta şi Dan Şova, a declarat, luni, Cătălin Predoiu.

Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Modificările propuse de PSD la Codul penal, în contradicţie cu MCV. PNL va vota împotrivă

Cătălin Predoiu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"PNL cere PSD să renunţe la planul de desfiinţare a justiţiei independente. Un pas important în planul PSD pentru anihilarea independenţei justiţiei şi a combaterii corupţiei e modificarea masivă împotriva independenţei justiţiei a legilor penale", a declarat, luni, prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, precizând că modificările propuse de Partidul Social-Democrat "nu au alt scop decât să oprească reformele pornite în justiţie şi lupta anticorupţie".

"Aceste modificări propuse de PSD sunt în contradicţie şi cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie, reprezintă un mesaj de descurajare a magistraţilor şi de sfidare a opiniei publice. De aceea, considerăm că e un pericol atât pentru puterea judecătorească cât şi pentru democratizarea societăţii româneşti modificarea pe furiş a legilor penale împotriva avizului CSM", a afirmat Predoiu.

Prim-vicepreşedintele PNL a subliniat că scopul acestor modificări este "să compromită anchete aflate în curs, dosare în curs de derulare prin eventuale dezincriminări". "Persoane vizate cu această protecţie sunt liderii PSD, în special Victor Ponta şi Dan Şova", a spus Predoiu.

El a mai spus că toţi membrii PNL vor vota împotriva acestor modificări. "Vor susţine poziţia CSM, vor susţine MCV şi continuarea combaterii corupţiei", a punctat el.

Întrebat de proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari, Cătălin Predoiu a precizat că poziţia Partidului Naţional Liberal a fost exprimată cu mult timp în urmă, fiind "clară şi fără echivoc: fără privilegii pentru parlamentari".

CSM a dat aviz negativ propunerilor legislative de modificare a codurilor penal şi de procedură penală, printre prevederile cu care magistraţii nu sunt de acord fiind dezincriminarea conflictului de interese şi modificarea condiţiilor privind luarea măsurilor preventive.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au discutat, în şedinţa de plen de luni, punctele de vedere ale Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios cu privire la propunerile legislative de modificare şi completare a codurilor penal şi de procedură penală.

De asemenea, a fost analizat punctul de vedere al Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios privind propunerile de modificare şi completare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, transmise de Ministerul Justiţiei, dar şi punctul de vedere privind posibilitatea completării Codului de procedură penală, astfel încât să prevadă expres posibilitatea părţii de a obţine, la cerere, o copie electronică a înregistrării şedinţei de judecată în ceea ce priveşte cauza acesteia.

Un alt punct aflat pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM a fost amendamentul transmis Camerei Deputaţilor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referitor la modificarea articolului 64 alineatul 4 din Codul de procedură penală, care prevede că "judecătorul de drepturi şi libertăţi nu poate participa, în aceeaşi cauză, la procedura de cameră preliminară, la judecata în fond sau în căile de atac".

În urma discuţiilor, membrii CSM au dat un aviz negativ propunerilor legislative de modificare şi completare a codurilor penal şi de procedură penală.

Consiliul Superior al Magistraturii va trimite Comisiei juridice din Camera Deputaţilor hotărârile în cazul propunerilor legislative, avizul dat de CSM fiind unul consultativ.

Dintre proiectele discutate, doar unul nu a primit aviz negativ, fiind vorba despre reintroducerea în Codul penal a incriminării ofensei aduse unor însemne naţionale.

De asemenea, CSM, în acord cu Ministerul Justiţiei, a formulat câteva propuneri de modificare a Codului de procedură penală, care se referă la protecţia persoanei vătămate. Propunerile urmează să fie trimise Parlamentului.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, la sediul CSM, că urmează să discute cu membrii Comisiei juridice din Camera Deputaţilor despre amânarea şedinţei de marţi, pentru a putea fi discutate toate propunerile transmise.

"Punctul de vedere al Ministerului Justiţiei a fost mereu acelaşi. Trebuie să vorbim cu membrii Comisiei juridice dacă nu putem să amânăm şi sedinţa de mâine. Sunt anumite directive europene care trebuie respectate. Sunt câteva propuneri venite din sistem. Avem obligaţia de a transpune câteva directive europene. Sunt peste o sută şi ceva de modificări în discuţie la momentul actual", a spus Robert Cazanciuc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici