Predoiu: Turbulenţele politice au determinat stagnări în îndeplinirea condiţionalităţilor CE

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, sâmbătă, la TVR, că îndeplinirea condiţionalităţilor impuse de Comisia Europeană a stagnat, în principal din cauza "turbulenţelor politice", oficialul precizând că a evitat întotdeauna să dea pronosticuri privind rezultatele din reforma justiţiei.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Turbulenţele politice au determinat stagnări în îndeplinirea condiţionalităţilor CE

Predoiu: Turbulenţele politice au determinat stagnări în îndeplinirea condiţionalităţilor CE (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Cătălin Predoiu - care a preluat mandatul ministerial în februarie 2008 - a indicat astfel raportul preliminar al CE din februarie 2008, care a fost "un raport slab", însă în iulie 2008 România a avut "un raport bun", la fel întâmplându-se şi-n anul 2009, când în februarie raportul a fost slab, însă în iunie raportul a fost bun.

În acest context, Predoiu a spus că stagnările înregistrate de la un raport la altul au ţinut şi de "controversele de ordin politic".

"Anticorupţia nu trebuie pusă în cheie politică. Nici Comisia Europeană, nici Ministerul Justiţiei, nici Ministerul Public nu trebuie să pună lupta anticorupţiei în cheie politică", a mai declarat Predoiu.

Ministrul a precizat totodată că există cauze care pot fi discutate, pe de o parte în ce priveşte judecarea lor, pe de altă parte, în ce priveşte anchetele, în unele cazuri acestea trebuind fi refăcute.

Cătălin Predoiu a subliniat faptul că nu trebuie ignorat impactul legislativ asupra anchetelor, ministrul indicând excepţiile de neconstituţionalitate ridicate în procese, care determină amânări pe termen lung al judecării acestora.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare impus României de Comisia Europeană are patru condiţionalităţi: Consolidarea transparenţei şi eficienţei actului de justiţie, în special prin consolidarea capacităţii şi responsabilizării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Raportarea şi monitorizarea impactului noilor coduri de procedură civilă şi penală; Înfiinţarea, potrivit angajamentelor, a Agenţiei de Integritate, cu atribuţii în verificarea averilor, incompatibilităţilor şi a potenţialelor conflicte de interese, precum şi cu competenţa de a adopta decizii cu caracter obligatoriu pe baza cărora să poată fi aplicate sancţiuni descurajatoare; Continuarea progreselor deja înregistrate în procesul de investigare cu imparţialitate şi profesionalism a faptelor de mare corupţie; Continuarea măsurilor de prevenire şi combatere a corupţiei, în special în cadrul structurilor administrative la nivel local.

În îndeplinirea obligaţiilor asumate, autorităţile române au avut în vedere recomandările formulate de Comisia Europeană.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat, sâmbătă, la TVR, că Ministerul Justiţiei are ca obligaţie elaborarea legislativă, să coordoneze instituţiile implicate în îndeplinirea condiţionalităţilor, acesta fiind interfaţa între România şi Comisia Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici